И други банки могат да се включат за дълга, разясни Менда Стоянова

Новият заем може да е по-нисък от 8 млрд. евро
Обновена: 18 фев 2015 23:07 | 18 фев 2015 22:12, Екип на Investor.bg
15
И други банки могат да се включат за дълга, разясни Менда Стоянова
Снимка: Bulgaria on Air

Сумата от 8 млрд. евро е максимално допустимият размер на предлагания от правителството нов заем и е напълно възможно страната ни да не прибегне до цялата сума.

„Изрично в договора е записано, че цифрата от 8 млрд. евро е максималната. Действителната сума ще е равна на сумата, която е одобрена в Закона за бюджета за съответната година“, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова пред телевизия Bulgaria on Аir. Колко точно ще се емитира, зависи от изпълнението на бюджетите за следващите три години, за колкото е и срокът, в който ще се емитира дългът, заяви още тя.

По-рано през деня и финансовият министър Владислав Горанов каза, че новият дълг може да бъде намален, ако няма бюджетни дефицити.

„В този договор за дилърство няма специални клаузи, което го оставя отворен за всяка друга банка, която желае да се включи, стига да покрива условията по него. И тези четири банки могат да напуснат споразумението, когато пожелаят“, посочи още Стоянова.

По думите ѝ изборът на тези банки е бил заложен още в края на миналата година, когато държавата е трябвало да намери спешно пари, с които да се платят гарантираните депозити от КТБ.

„В края на миналата година трябваше да се намерят пари за депозитите на КТБ, като те бяха осигурени спешно с външен дълг. Нямаше време за нормална емисия и тези четири банки осигуриха мостово финансиране за кратко време. Условията, при които бяха избрани те, са със стандартна процедура - да извършват и пласирането на емисията, с която ще се възстанови този мостов кредит“, разясни процедурата Стоянова.

Максималната лихва от 10% е „абсурдна лихва, която е записана така, за да звучи абсурдно и да не дава никакъв сигнал към пазарите“, поясни още един спорен според опозицията момент председателят на комисията. Тя припомни, че в Конституцията е заложено тези договори да съдържат такъв параметър, но държавата същевременно е задължена да не дава никакви сигнали към пазарите за това при какви условия е готова да приема дълг. „Целта ни е да не се дават насоки на пазара за лихвените нива по новите облигации", каза Стоянова.

От тези максимални 8 млрд. евро около 6 млрд. евро ще са за рефинансиране на стари дългове, чиито падежи са през следващите три години, каза още Стоянова. По думите и остатъкът от максималните 2 млрд. евро е предназначен за нов дълг – за да финансира той евентуалните дефицити на държавата през следващите три години.

Стоянова определи аргументите на опозицията, че не се знае за какво ще се харчи заемът, като популистки. Липсата на съгласие и сред управляващите в коалиция партии тя обясни с наближаващите местни избори. Заради тях по-малките партньори в управлението – АБВ и Патриотичният фронт, ще продължат да се конфронтират с ГЕРБ, за да извлекат политически дивиденти, смята Стоянова.

„Популистки ход“ нарече тя и липсата на съгласие сред управляващите около кандидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ по банковия надзор. „За съжаление, отново надделя популизмът над интереса на държавата“, заяви тя, като не уточни дали в крайна сметка се обсъждат и други кандидатури.
 

Още за бюджет и финанси четете в Investor.bg


15
Още по темата: Менда СтояноваBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Менда с Фидосова въртеха далаверите ако не знаеш
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българино утре гласувай пак за тай хубавица
9
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 6 години
Кой ще връща после тези 16 милиарда ? Кой ? Кой ? Кой ? Ритнитопковецът, който бягаше от часовете по математика в училище , за да яде филии със свинска мас или Доган и мамин Делянчо ?
8
1
 
2
 
! Отговори
Гробар преди 6 години
Ела да се включиш в моя отбор, имам удобен парцел, трябва ми некой да упрай бюжета.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Мента е гладна за пари!
6
0
 
5
 
! Отговори
superMuzzy преди 6 години
На къде повече бе г-да политици? Отдавна стигнахме дъното, повече неможе да се потъва спрете.....моля ви!!
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сте икономисти. Слушайте ГЕРБ. Те знаят какво трябва да се направи.
4
1
 
6
 
! Отговори
24 преди 6 години
И аз искам да се включа!!!!! Особено ми харесва това с абсурдната лихва! В държавата на абсурдите, това е най-хубавото!
3
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Мундо, може и всички европеиски банки да се включат за спасяването на ***.От де та излюпиха и тебе?Боикича тези дни се е превърнал в нещо като ОРАКУЛ.Боикич,слушаи кво,България одавна е фалирала и не ни плаши.Навикнахме на глад,мизерия,болести,мръсотия но се радваме на българската демокрация и това ни стига.
2
2
 
6
 
! Отговори
празнуващ преди 6 години
Ама тия алчници с тоя заем НАИСТИНА ИСКАТ ДА ФАЛИРАТ БЪЛГАРИЯ!Еми честито, като си траете и пишете ли пишете от сутрин до вечер!Не ви ли стана ясно, че сте в *** бе коментаторчета?????
1
2
 
11
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Е, оти ручахте жабетата - пак ще си клекнете, щото Бойко е пу.ка , а не мъж!