Мълчаливото "Не" на чиновника да става "Да"

Революционният проект на Патриотите се подкрепя от бизнеса
14
Мълчаливото "Не" на чиновника да става "Да"
Снимка: архив, Булфото

Мълчаливият отказ на чиновниците, от които зависи издаването на лицензи, разрешителни и други административни актове, ще се смени с мълчаливо съгласие.

Това предвиждат промени в административно-процесуалния кодекс, внесени от една от партиите в управляващото мнозинство – Патриотичния фронт.

Измененията вече са получили подкрепата на бизнеса, предстоят срещи със синдикатите. Патриотите се надяват на подкрепа от партиите в парламента.

"Това е отдавна желана, очаквана от българските граждани и най-вече бизнеса промяна в закона", обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разясни, че измененията ще дадат възможност, когато един административен орган не се произнесе в срок по дадено искане, това да се смята за мълчаливо съгласие. То ще влиза в сила 7 дни след изтичане на срока, в който чиновниците е трябвало да се произнесат.

Промяната ще засяга и случаите, когато решението зависи от два органа.

"Съществуващият в момента мълчалив отказ блокира, затормозява и пречи на бизнеса и на всеки гражданин, който чака документи от администрацията", поясни депутатът Борис Ячев.

Той обясни, че петте най-големи работодателски организации са нарекли проекта революция, защото въпреки, че всички партии през последните 12 години са обещавали изменението, нито една не го е приела.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
От патриотичния фронт имат интересни идеи - дано да успеят да ги осъществят. Да им припомня още една - да се даде на статута, което сега има жилището в наказателния кодекс, и на двора на къщата, където го има. Всеки трябва да има право да се защитава с оръжие при влизане с взлом не само в жилището, но и в двора му. Когато хората по селата получат това право, ще има застрелян някой и друг крадец, но за сметка на това кражбите ще намалеят.
11
0
 
2
 
! Отговори
Inj. Jismardioglou преди 6 години
demek mucheneto na bg slujitel se prevejda "yes", "oui", "ja", "evet" na indoevropeiskite ezici, efendilar bulgar patriotlar?!
10
0
 
2
 
! Отговори
mi au преди 6 години
darjavnite bul slujiteli sa dlajni da pishat i podpisvat darjavnite dokumenti s trite si imena, data, miasto po bul zakon i tova da stava v mnogo vejliva visoko kulturna korespondencia po bul post adres. nali sa go uchili tui v visshoto bul obrazouvanie i bul vazpitanie?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъч на надежда5
8
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Браво, крайно време беше някой да започне да мисли в тази държава.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА ДАНО НО НАДАЛИ
6
0
 
7
 
! Отговори
QWERTY преди 6 години
Интересното е че такава промяна всъщност обезмисля чиновниците и би трябвало да чуем и ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ ИМ СЪЩО. Нашите управляващи с едната ръка дават а с другата два пъти повече вземат, и да не чуем за друга дребна поправчица в някой закон която прави мълчаливото съгласие невалидно. Иначе съм твърдо за поправката, но искам и да стане реално действаща
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До магивПреди 10-12 години вдигнаха двойно и тройно заплатите в съдебната система.Това да намали корупцията там или да я направи по-ефективна?
4
0
 
10
 
! Отговори
БРАВО! преди 6 години
БРАВО!
3
2
 
22
 
! Отговори
магив преди 6 години
Лошо няма.Те мълчат за да вземат пари.А защо искат пари под масата,щото никои не иска да дава разрешителни за милиони,а да бачка за 500-700 лв.Просто дигнете заплатите навсякъде двоино и ще видите резултата.Бизнеса да не се бара само по т/ките,а да вземе и тои да се реформира.Няма начин да караш бентли,а робите да ти бачкат без пари.И винаги всичко да ти пречи.Наи ниските заплати са тука и все реват.Няма бизнес щото всичко се ръководи от бивши ченгета
2
1
 
10
 
! Отговори
чиновник преди 6 години
Няма да го бъде, правилата в БГ се правят с една единствена цел - по малко или никаква работа за чиновниците
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле ... Ще накарате някой чиновник да работи ..... и вместо да чакате с месеци нещата да стават по-бързо .... леле това звучи като фантастика за българската действителност.Ако сложите и образователен ценз и за депутатите, и гласоподавателите ще вземе нещо да мръдне в тази държава ако още може да претендира за това звание.