Вкараха Тома Белев в МОСВ

Еко терорът ще е тотален
1 юни 2015 12:42, Екип на Dnes.bg
8
Вкараха Тома Белев в МОСВ
Снимка: архив Булфото

Тома Белев официално ще е член на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Ивелина Василева. Мандатът на Белев ще е 4 години.

Комисия, назначена със заповед на министър Василева, е решила, че Белев е голям експерт по екологични оценки. Това е извършено въпреки факта, че същият този Висш експертен екологичен съвет върна поради некачествено изпълнение и десетки грешки Плана за управление на природен парк „Българка“, който се изпълнява от Тома Белев. Да не говорим за скандалния План за управление на „Витоша“, също изготвен с участието на Белев, поради който в момента паркът е в пълна разруха.

Поради „експерта“ Белев корояда унищожи почти всички смърчови гори в цяла Витоша и настъпва към Рила. Заради несправяне с работата и преразход на гориво /на обикновен език казано кражба на бензин/ Белев бе уволнен като директор на парка. В последствие с личната намеса на тогавашния премиер Сергей Станишев, той бе възстановен на работа, защото бе от квотата на коалиционния партньор на БСП в управлението „Зелената партия“ на Александър Каракачанов.

Сдруженията на всестранния „специалист“ Белев водят десетки дела срещу инвестиционни проекти на общини, държавата и бизнеса. Само Асоциация на парковете, която той вече 2 години, се мъчи да открадне от държавата и да присвои нейните имоти, води 164 преписки срещу проекти. Другото НПО, „Зелени Балкани“, на което до скоро Белев бе председател на УС, води 250 преписки по дела срещу инвеститори. Членове на коалицията „За да остане природа в България“, на която той е лидер, на 29.04.2015 г. въпреки огромния скандал, който стана по повод еко рекет, отново са обжалвали екологичната оценка на завода за отпадъци в София. За сетен път се опитват да го спрат и да натрапят своите интереси чрез нова технология въпреки належащата нужда от завода.

От както е освободен от преди 3 години, като директор на парк „Витоша“, Тома Белев заедно с другия одобрен кандидат за член на ВЕЕС Андрей Ралев изпълняват програмите на швейцарската конфедерация „Зелени закони“ и „Прозрачни планини“ на стойност няколко стотин хиляди швейцарски франка. Дейността им е насочена основно към компрометиране на зимния туризъм в България и не допускане изграждане на лифтове, писти и спортни съоръжения, въпреки чудесните условия за това у нас. Андрей Ралев освен това е и член на швейцарската частна екологична фирма WWF - Световен фонд за дивата природа. Тоест представители на швейцарски неправителствени организации в България ще се намърдат в МОСВ и от тях ще зависи допускането, одобрението или не на инвестиционни проекти.

Еко рекетът, който налагат сдруженията и фирмите свързани с „природозащитникът“ Белев са основната причина за отлив от инвестиции в страната. Загубите от дейността им могат да се измерят с много милиони левове. Усвоените по европейски програми суми от „зеления октопод“ не са допринесли по никакъв начин полза за опазване на околната среда или полза за обществото. Такъв е примерът с проекта на „Зелени Балкани“ за „влажна зона“ Калимок-Бръшлен, за който получиха над 30 млн. лв., а изграденото безсмислено съоръжение на брега на река Дунав сега се руши. И въпреки че парите са усвоени от еколозите, то е собственост на МОСВ и сега, за да се ремонтира трябва да се вземат пари от бюджета на министерството и да се похарчат отново милиони за никому ненужни шлюзове. Вместо само за този случай Белев и служители от министерството да дават обяснения и да са подведени под отговорност за награда той е назначен във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Този съвет разглежда екологичните оценки и дава становища за всички значими проекти в България. Този път еко терорът ще е тотален и за бизнеса няма да има отърваване.

Има вероятност министър Ивелина Василева и Тома Белев да имат сделка. Той става член на ВЕЕС и няма да се противопоставя на публични държавни проекти, а другите инвеститори, общини и бизнес да му мислят. Тази версия се потвърждава и от факта, че последните няколко месеца Белев хвали министърката за дейността й. По всяка вероятност освобождаването на дългогодишния експерт и член по право в ВЕЕС Михаил Михайлов е част от тази договорка.

Ако толерирането от страна на МОСВ и лично на министър Ивелина Василева на зелените неправителствени рекетьорски организации продължи никой, няма да може да спре вълната от възмущения и протести. Назначаването на Тома Белев във ВЕЕС с мандат от 4 години ще провокира огромно недоволство и със сигурност ще бъде поискана оставката на министър Ивелина Василева.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
31
 
! Отговори
Мелани преди 6 години
С това му назначаване в министерствотo, нищо хубаво, не чака нашата природа.
5
0
 
32
 
! Отговори
Виви преди 6 години
До :(Oф, а с този талибан Белев ще цъфнем и вържем. Да ти пирпомня ли, че искаше да бори китовете в черно море за 3 млн. лв.? Да ти припомня ли, че той и приятелчетата му Сандов и сие, взеха от държавата 30 млн. лева, за да спасяват уж Сребърна, а обърнаха езерото на отходен канал. Да ти припомня, ли колко декара гора бе изядена от корояда на Белев на Витоша. Е искаш този човек да отговаря за цялата ни природа? Ти си побъркан. Все едно на масов убиец да подариш нож.
4
0
 
32
 
! Отговори
Лили преди 6 години
Всеки според заслугите. Явно доста хубави неща е обещал на министърката. Сега ще си изкара чудни 4 годинки в МОСВ.
3
0
 
32
 
! Отговори
Тремор преди 6 години
Много жалко! Белев определно няма място в министерството след всичките си провали и доказани опити за злоупотреби.
2
0
 
31
 
! Отговори
стефо преди 6 години
добре ще му е на него да се налапа с власт и пари
1
0
 
31
 
! Отговори
не преди 6 години
Еко КОНТРОЛЪТ ще е тотален!