БСП атакува правилата за избор на шеф на БНБ

Вече са събрани 60 подписа за искането до Конституционния съд
7
БСП атакува правилата за избор на шеф на БНБ
Снимка: архив, Ройтерс

БСП атакува пред Конституционния съд правилата за избор на управител на БНБ.

Причината за това е, че според социалистите са се създали основателни съмнения за нагласеност на избора и че управляващото мнозинство се опитва да го предопредели.

Още по темата
„Искането до КС е за частична отмяна на решението, с което се приеха правилата за избор на нов управител. Още при приемането им възникна спор“, обясни социалистът Чавдар Георгиев.

До момента има събрани около 60 подписа, повече от нужните 48, на депутати не само от БСП, но и от ПФ и „Атака“.

„Оставяме подписката отворена, ще изчакаме до сряда и тогава ще внесем искането до КС. Целта е да се извърши нова, съвсем прозрачна процедура и при демократични правила да се проведе изборът на управител на БНБ, за да е съвсем безспорен“, обясни Георгиев.

Кандидатите за управител на БНБ са четирима, всички те са издигнати от партиите в управляващата коалиция, като една от формациите – Реформаторският блок – излъчи двама.

Очакванията са за гуверньор да бъде избран номинираният от ГЕРБ Димитър Радев, който е един от двамата официални кандидати на РБ.

От АБВ предложиха преподавателя от катедра "Финанси" на Университета за национално и световно стопанство Виктор Йоцов. Патриотичният фронт (ПФ) издигна ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

"Движение България на гражданите", част от РБ, лансира бившия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Бисер Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Димитър Радев е най-доброто предложение.
3
2
 
5
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Щом като не си от БСП значи не ставаш даже и за метач . Другарите са свикнали над 50 години да са горна корица на л....о , но вече свърши . Само за това , че ГЕРБ и Борисов свиха тази мини партийка до 6 % подкрепа евала и живели .
2
1
 
5
 
! Отговори
ист преди 8 години
Прави са от БСП. Искат си пак Искров -доказан специалист и банков разрушител.
1
1
 
5
 
! Отговори
monk преди 8 години
ама много ясно че е нагласено сега ли се светнаха