Властта дава назад за дивото къмпингуване

Премиерът Борисов обеща, че забраната за палатки на плажа пада
102
Властта дава назад за дивото къмпингуване
Снимка: Булфото, архив

Само две седмици, след като парламентът набързо прие забраната за дивото къмпингуване на плажовете под обществения натиск властта е на път да се промени мнението си.

Още по темата

Уверенията за такива действия е дал премиерът Бойко Борисов по време на разговор с лидера на партия "Зелените" Борислав Сандов.

В разговора е участвала и председателя на парламента Цецка Цачева, стана ясно от публикации на Сандов в социалните мрежи. Новината потвърдиха и от правителствената пресслужба.

Още в сряда депутати от ГЕРБ ще внесат нови поправки в закона, с които да отпадне забраната. Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от кабинета на 30 декември 2015 г., уточниха от пресслужбата.

"Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран", коментира премиерът Бойко Борисов.

В началото на март депутатите окончателно забраниха къмпингуването и паркирането в зона А, която е 100-метровата ивица зад плажа, извън определените за това места с приети промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие по предложение на Реформаторския блок. Парламентът разписа и глоба от 1000 до 10 000 лева на нарушителите.

Реакцията на обществото не закъсня и стотици излязоха на протест "Къмпинг за вето", които няколко пъти блокира "Орлов мост".

Само че президентът Росен Плевнелиев пусна законовите промени за обнародване в Държавен вестник, но сезира Конституционния съд, защото "не счита, че проблемите могат да бъдат решени с налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване".

Междувременно тази вечер в шест града на страната граждани излизат на национален протест - в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, с който да затвърдят искането за отпадане на тази поправка за забрана на къмпингуването на 100 м от плажа, която депутати от Реформаторския блок вкараха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
ЗАБЛУЖДАВАТ НИ преди 8 години
за които няма наказани.А кажете не са ли свързани лица Калинката Лилянова Палавата Павловата и Буда ***,след като години наред са давали на едни и същи лица и фирми поръчки за милиарди.А на Вас мили българи ще Ви вдигат данъците,ще Ви измислят нови данъци,само и само за да се облагодетелстват алчни еничари като ВладГоракула и Дебелян Прасешки.Това е ГРОЗНАТА ИСТИНА за един еничарски свят,населен с овце които стават само за доене и колене!Но стани презрян робски народе и помети ЕНИЧАРИТЕНЕДНИ
63
0
 
0
 
! Отговори
Инфо Мъгла преди 8 години
Днес всички говорят за битова престъпност?Странно след като тя не е най-страшното в България!Най-страшното е ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ!ЕНИЧАРСКАТА депутатска ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА,подпомагана от безмозъчни изчадия от нап,мвр,данс,нсо,всс,вкс безправосъдна и безправната системи.Всички вкупом са се обединили с една едничка цел,да ограбят живота на бедния онеправдан българин,който няма право като тях да пере пари,да точи едни ддста,да получава комисионни от раздадени обществени поръчки.
62
5
 
0
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Разбирам огромното желание на протестиращите да засерат всяко кътче от Българията.Особено на тези от вътрешността на страната.Не са ми ясни мотивите на "столичани", които затриха Витоша , и най-вече не разбирам варненци. Защо вместо да губят време и средства за протести, не тръгнат на север и юг покрай морето и да почистят точно тази 100 метрова зона от мръсотиите на "колегите"си палаткаджии от страната, че и от чужбина!!!
61
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Президентът Плевенлиев за пореден път показа, че е п--ка.Ама ние си го знаехме вече. Както и чужденците.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Росенеееее... Не е чудно що жена ти не ще да е първа дама... Щото не иска да й се смее всичко, що шава (покрай теб)
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 76Не се ядосвай, това са полуграмотни хора, партийци, без собствено мнение, а с мнението на началника на партията им, те са обладани от едно единствено стремление - да натрупат лични обогатявания, възможно повече, защото следващия мандат може да не са в парламента, особено, ако слушат съвестта си, а не "партийната повеля". Затова и законите ни не са закони, а гаранция за обогатяване на корпорации, фирми, съсловия, личности. Така върлува байганьовската частна собственост.
58
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
1.Свободно къмпиране където е дъравна територията 2.2000 лева глоба за замърсяване на околната среда вт.ч. отпадъци ,сранье и т.н.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ме глобят с 200 само защото съм си разпънал палатката лятото на язовира.....тия сул.ьовци в парламента съвсем изпушиха, нямат си друга работа та се захванаха с обикновените хора....глоба, глоба и глоба........, а за мильони все още няма закони (както е в Румъния)... ДОЛ.НИ МОШЕНИ.ЦИ
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сложиш палатка е проблем, да построиш палат и да не плащаш данъци с пари с неясен произход, няма проблем.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за дивото хотелиерство?
54
6
 
3
 
! Отговори
Край преди 8 години
Един от строителите на съвременна България казва - "В България когато закона срещтне тълпата - законът отстъпва". Властта дава назад за къмпингуването и по същата причина не може да накара българчетата да свалят колите си от тротоарите и градинките.
53
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 67 обаче, много по-вредна е комунистическата *** от БСП, и атака
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бокича е едноличен мъдрец в тази държава
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко - ти ли назначи Цацаров ?
50
2
 
15
 
! Отговори
народен съд преди 8 години
Боко остави тоя закон за палаткаджийте : кажи кво стана с КТБ ????????????????че там бая пароци потулихте политиците ????????????
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Властта винаги е давала на задна когато има нужда да се укрепи ,даде назад за полицаите, преди на еколози, ся на къпингуващи, и още ще дава назад защото властта е като сладкото, не го ли хапнеш друг ще ти го вземе.
48
0
 
14
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 8 години
здравеопазването така ни е най добро в света , изобщо не се крадат осигуровките на хората , така не се източват пари от болници :но палатките са много по- важни ?
47
0
 
14
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 8 години
КТБ - фалираха ГЕРБ , ама палатките са важни , така закон да се гласува важно е да няма къмпингуващи ?
46
0
 
10
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 8 години
Биячите от околовръстното са в панделата и доде ред за къмпингуващите ?
45
0
 
14
 
! Отговори
made in Bulgaria преди 8 години
Всички корумпирани политици и бандити опандизиха , че за палатките доде ред ?