МС на ход: ВМЗ и Кинтекс в забранителния списък

Министър Горанов отсече: Спор по тази тема няма!
7
МС на ход: ВМЗ и Кинтекс в забранителния списък
Снимка: архив Reuters

Министерският съвет реши ВМЗ – Сопот и Кинтекс да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация, обяви икономическият министър Божидар Лукарски пред журналисти в МС.

Още по темата

Темата е докладвана на оперативно заседание на правителството.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че спор по тази тема няма. Вчера Агенцията за приватизация разпространи съобщение, според което приватизацията на ВМЗ не е предвидена в плана й за тази и следващата година.

Съобщението бе по повод публикациите за готвена продажба на дружеството, като синдикатите в предприятието заплашиха с протести, ако това се случи.

Горанов съобщи още, че кабинетът е одобрил да се изпрати искане за дерогация от ЕК по евродирективата за ДДС.
 
Тя е свързана с поетия ангажимент пред бизнеса по аналог на други държави да поискаме опция за частично ползване на данъчен кредит за моторни превозни средства, поясни финансовият министър. Така, ако Брюксел одобри, държавата ще връща само 50% от ДДС за определени МПС-та на фирмите, когато се ползват и за лични нужди. Данъчен кредит обаче няма да се приспада за леките коли, които остават по досегашния ред.

Министърът каза още, че процентът е съобразен с този в други държави от ЕС. В Германия например е 90%, в Италия е 60%, обясни той.

В дерогацията няма да се включат и луксозни яхти и самолети. "Щяхме да сме единствената държава в ЕС, която го предлага", коментира Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5 АнонименТова,че няма оръжейни сделки не значи,че няма тонове произведено оръжие на склад!!Не значи,че от това складирано оръжие не се възползва някой или някои!!Колко самолета отлетяха натоварени с такова от Сарафово,а??Колко кораба бяха натоварени с такова от пристанището на Бориславова,а??Как французите писнаха в медии,че сме основни доставчици на оръжие за конфликтите,само ние тук като щрауси сме заровили главите в пясъка и се правим на ощипани булки,че не е така!!Някой печели,ама.....
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами,така де!!!Как ще приватизираш нещо,на което негласен собственик е Америка и ЦРУ??Всички оръжейни сделки на тези фирми минават през тях!!!Кой смее да приватизира основният доставчик на оръжие за "борците за демокрация" в Близкия Изток и Азия??
3
0
 
6
 
! Отговори
кз преди 8 години
Оръжейният завод в Казанлък(Арсенал) отдавна не е изцяло държавен, а преди няколко години стана 100% частен. Голяма част от кадрите на ВМЗ се преместиха там. Вече е след дъжд качулка положението.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оръжейните заводи ще останат държавна собственост, най-накрая едно смислено решение. Щеше да е поредния автогол ако ги бяхме разпродали.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!