Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море

Плевнелиев: "Незаконната окупация на Крим промени региона"
15 юни 2016 17:22,
371
Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че незаконната окупация на Крим е променила изцяло средата за сигурност в Черноморския регион. Държавният глава призова да бъде поставен акцент в политиките на ЕС и НАТО именно в този район.

Плевнелиев каза това след среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение у нас.

"Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион и ние трябва да бъде адекватни на новите реалности", каза българският държавен глава. Той обясни, че София и Букурещ са фактор на стабилност в района, но променената среда няма как да не ги притеснява.

Още по темата
"Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху черноморския региона при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че Румъния и България приветстват европейските инициативи за гарантиране сигурността на съюзниците на САЩ в Европа.

"Считаме, че Черноморският регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море", заяви още Плевнелиев.

Президентът обяви и че България подкрепя създаването на щабна структура на НАТО в Румъния и дори ще изпрати свои 400 военни за подготовка и учение там.

След срещата с румънския президент българския държавен глава обяви, че за първи път в историята на туристическата индустрия на България през 2015 г. румънските туристи са първи в класацията ни.

Миналата година у нас са дошли почти 1 милион туристи от Румъния.

"Българските туристи в Румъния са над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава", каза Плевнелиев.

След разговорите си с Йоханис той обяви, че Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия.

"За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно - в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават", каза още Плевнелиев.

Той нарече Румъния партньор и приятел и припомни, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. "Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители", каза българският президент .

Той обясни и че проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Плевнелиев допълни, че изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е общ стратегически приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
1
 
! Отговори
NOT IN MY NAME преди 7 години
Г-н Плевнелиев, моля Ви не говорете от името на българския народ, който не Ви подкрепя ! Бъдете сигурен, че много бързо ще сложим карй на всяка Ваша авентюра !
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива подмолни инициативи нямат никакъв практически военен смисъл, защото сега нито Русия има желание да напада НАТО, нито обратното. Целта на ГолемитеЯстреби е по-скоро продължителна психологическа обработка на населението на пацифистка Европа с цел да се милитаризира съзнанието му до състояние в което да приема и военни варианти на политиката, които сега тотално неприемливи за обществото. И когато войната стане приемлив вариант - ще ни я поднесат. Недопустимо!Прочети още на: dnes.bg/politika/2016/06/16/rumyniia-zove-za-obsht-flot-sreshtu-rusiia-borisov-ne-mi-triabva-voina.305
203
1
 
1
 
! Отговори
Васил Левски преди 7 години
Който ни освободи, той и ще ни пороби! С целия си живот ВИ ГО ПОКАЗАХ!
202
1
 
4
 
! Отговори
да преди 7 години
за щастие тази марионетка няма никаква власт и нищо не може да решава - нека си показва пионката
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
федеРосен Плевнелиев отново извади услужливия си змийски език. С едното връхче съска срещу Русия, а другото го е пъхнал в ануса на Господаря и върти ли върти.....
200
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев не представлява мнозинството българи, а се опитва да натрапва своята лична позиция по поводи Русия и Крим и я изказва все едно, че е позиция на целия Български народ. Дали въобще си е направил труда да отиде до Крим и да попита хората, които живеят там, как живеят, дали им харесва, от какво се нуждаят?! Изключително много ме съмнява..Той просто повтаря това, което му кажат кукловодите, същите тези кукловоди, които целят разоръжаването и поробването на Америка, а след това и света.
199
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Като го видях тоя не можах да си сдържа "радостта"и сега трябва да си чистя монитора.Нямам търпение да се оттървем от тоя позор за България.
198
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Като го видях тоя не можах да си сдържа "радостта",и сега трябва да си чистя монитора.Нямам търпение да се оттървем от този позор за България.
197
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В края на мандатите си пионките стават изключително опасни.В Америка се разиграват атаки под чужд флаг, театър под формата на "масови престрелки", което цели да се натрапва вина.Ако евентуално успеят да натрапят такава, след това следва прокарване на закони, целящи разоръжаването на американския народ, за да не могат хорицата да се противопоставят на решенията взети от кукловодите -- да бъде нападната Русия и независимо от изхода, да и бъде приписана вината за финансовата криза.
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРСКИ патриотИзвинете, вие имате ли грам мозък поне?. Как може да сравнявате това нищожество с Левски и Ботев, или вие обратните се "обичате" и подържате ?.
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим никога не е бил украински по същество!За 25 години под управлението на 404 горазорихте!Факт!Що грэмнаха електропроводите? Нали уж 404 мисли доброто на кримчани?И в резултат, "вместо да им извадите очите им изписахте веждите" и още повече настроиха кримчани срещу 404!Факт!
194
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този до края на мандата колко глупости ще направи?
193
16
 
1
 
! Отговори
Крим е Украйна преди 7 години
ИСКАМЕ МИР НЕ РУСИЯ!!!!!
192
9
 
0
 
! Отговори
Искаме ПРО преди 7 години
Бойко си е така. Сутрин каже едно ,вечерта обратното. Като дойде Президента Хилари даже ще припка да прави флот в защита от руските окупатори. Май е забравил бомбандировките над Варна и Балчик и убитите цивилни?
191
2
 
31
 
! Отговори
Жалък преди 7 години
Политически пигмей. Слагач и говорител на Държавния департамент на САЩ.
190
3
 
38
 
! Отговори
ddd преди 7 години
СПРЕТЕ го, става опасен!!!
189
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На глиста няма ли кой да му каже какво мисли народа му за него.
188
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kakvo iskate toi e pumak mnogo jasno che sche mrazi Rusia i B algaria
187
1
 
18
 
! Отговори
сс преди 7 години
Всичко е законно народа каза крим е русия иначе щеше да стане донбас номер2 разберете това стига глупости преказвате украйна само мафия едит *** тръгна още има
186
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уникална мазмантия!Част от онази номенклатура срещу която, сега така яростно плюва.Затова драги ми сънародници, много мислете за кого ще гласувате.Не е без значение кой ще е на най-високия дър. пост следващите 5г.А този си е чист продукт на непрежалимия ГЕРП!