Чиновници на курс: антикорупция, лидерство, езици...

Държавата праща 4000 души от администрацията на ограмотяване
Обновена: 18 авг 2016 09:01 | 18 авг 2016 08:00,
12
Чиновници на курс: антикорупция, лидерство, езици...
Снимка: flickr

Близо 4000 чиновници ще преминат през куп курсове за придобиване на нови умения и за повишаване на квалификацията им до края на годината. Това съобщиха за „Монитор“ от Института по публична администрация към Министерския съвет, който вече е готов с графика за обученията през следващите месеци и го е предоставил на ведомствата.

В момента текат заявките, а самите курсове ще стартират от средата на септември в групи от поне 12 души. Всяка администрация трябва да посочи служителите си, които ще бъдат изпратени за подготовка.

През обучение ще преминат и новопостъпилите кадри, за да получат насоки за дебрите в държавната администрация.

Сред планираните курсове са например такива за етично поведение и за предотвратяване на корупцията. Цената на всеки от тях е по 160 лв.

По време на обучението служителите ще разберат как етичните стандарти могат да утвърдят положителен публичен образ на администрацията в обществото и да ограничат корупцията. Ще се развият умения и за разпознаване и решаване на морални дилеми и конфликти.

В рамките на курса „Открита и прозрачна администрация“ пък чиновниците ще се запознаят със световни и европейски практики в тази сфера.

Някои от обученията са насочени конкретно към ръководните кадри в бюрократичната машина. Така например при курса „Екипна ефективност“ с цена 200 лв. ще се разглеждат различни подходи за мотивиране на екипа и за постигане на общи цели. Шефовете в администрациите ще се обучават и как да решават конфликти, да се справят с проблемно поведение на свои служители и как да контролират емоциите.

Предвиден е и курс „Стратегическо лидерство и управление на промяната“. Освен теоретични постановки, той включва и дискусии по въпроси за отговорността на лидера за обществения имидж на организацията, за изграждането на климат на доверие, за повишаване на удовлетвореността на служителите.

Чиновниците ще подобряват и уменията си за представяне пред публика, като обучението ще включва усвояване на риторични похвати, както и тънкости за презентация с PowerPoint.

В курса „Интелигентна администрация. Интелигентен град“ пък служителите ще се запознаят със световните практики за това как гражданите да получават бързо и лесно търсената от тях информация за града си през смартфона. Цената на това обучение е 90 лв.

Най-солено излизат езиковите курсове. Така например заложените обучения по презентационни умения на английски и по комуникативни на немски и на френски излизат по 270 лв.

За чиновниците се подготвя и задграничен курс по проект за въвеждане на системи за управление на качеството и за самооценка. С него 16 отбрани служители ще бъдат пратени в Маастрихт догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
норa преди 7 години
Пътво ги нaзнaчaвaт без квaлификaция, пък после ги обучaвaт с пaри нa европейските дaнъкоплaтци. A можещите млaди хорa, които знaят чужд език, зaминaвaт дa рaботят в чужбинa, зaщото тук нямa място зa тях. Кaлинките дa се обучaвaт със собствени средствa, aко ли не - дa си търсят другa рaботa.
10
0
 
3
 
! Отговори
мило и родно преди 7 години
Да усвоим едни пари, пък да сложим думата "антикорупция" в заглавието на схемата. Като отиде човек без връзки да кандидатства за държавна работа му поставят 100 изисквания. Ходенето по вода не е задължително, ама е плюс. А за "наште" - първо ги назначаваме, те после започват да се обучават. Пълно е с назначени, които постфактум записват някоя магистратура, за да покрият изискванията, щото дори на базовото изискване за квалификация не отговарят. Да не говорим, че и там нищо не учат, ами ги бутат
9
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Антикорупция.лидерство и езици все непознати за българските чиновници качества.
8
0
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
Имам 60 милиона, без корупция не става. Вярвам силно че тоя курс ще ме убеди да не крада и като за плюс ще науча ябанджииски. Сега карам джип, не трактор. Говоря с депутати, не със свинете на село, не че има разлика. И най важното вече не тропам през дупката на двора а върху народа!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали никой не се заблуждава, че на екскурзийката в Маастрихт ще отидат редови служители?! Списъкът с избраните "послушковци" вероятно отдавна отлежава в някоя министерска папка. А за другите обучения е ясно - има ей тук едни парици, които трябва да бъдат усвоени от едни наши фирмички. "Солена" цена за езиково обучение - 270 лв.? Смешници! И какво още имаше -а, да, ще ги учат да мажат с пръсти по смартфоните си, за да изглеждат умни. Просто върхът!
6
0
 
10
 
! Отговори
Пиночет преди 7 години
Появиха се едни парички за лапане
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
обучението да е от техните заплати !
4
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Значи ГЕРБ първо назначава своите хора калинки , а после ги учи дълги години...!
3
0
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Е какви са тези велики чиновници които не знаят езици, езици нали се учат в училище и сигурно тези хора са показали отлични дипломи пък после пак езици => Най-голямата връзкарска *** се е намърдала по администрацията и сега не че ще научат нещо ами пак техните фирми ще ги изпл'скат тези пари.
2
0
 
8
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Ако корупцията се бореше с курсове щеше да е много добре, ама не става така, корупцията се бори с ефективен затвор!
1
0
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
О, ГОСПОДИ, НЕ ВИДИШ ЛИ ? Нямало пари в държаната, а ? Колко ще струва това "ограмотяване" ? Ами те тези курсове са като престоя в затвора - за обмяна на "опит" по първа точка от дневния ред. Анти "корупция" !?!?!? Не е ли по-евтино и лесно да се проследи имотното и финансово състояние на Н.В.ЧИНОВНИКЪТ и неговите близки преди постъпването на длъжност и след две години например. Ако трябва-да се обесят двама-трима публично !Другите - нека крадат! Как да не съм горд , че съм българин ??