Кой е проф. Огнян Герджиков – служебният премиер на Радев

Видният юрист поема кормилото на властта
24 яну 2017 19:30,
87
Кой е проф. Огнян Герджиков – служебният премиер на Радев
Снимка: архив, Bulphoto

Професор Огнян Герджиков, избран от президента Румен Радев за служебен премиер, е юрист и политик. В периода 2001-2005 г. бе председател на 39-ото Народно събрание.

Проф. Герджиков е роден през 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт "Макс Планк".

Още по темата
Той е автор на десетки монографии в областта на търговското право.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари обаче 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността. Причината за това е активното участие на Герджиков в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ.

Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден "Стара планина".

"Нищо не ме притеснява, защото бих казал следното — ако съм кандидат и стана ли кмет на София, ще е добре, но ако не стана, ще е още по-добре", казва проф. Герджиков преди време.

Преди дни във връзка със спекулациите около името му във връзка със служебния кабинет на Радев Герджиков каза:

"Никакъв бъдещ не съм, аз съм бивш председател на парламента и вие много добре го знаете".

Тогава той заяви, че изявления до края на месеца няма да прави. "Пред гроба на майка ми се заклех", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 7 години
Махнете си *** фалшиви реклами на всевъзможни ментета от тъпия сайт.
50
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
сега ще вьрне имотите на симеон борисов които му бяха отнети заедно с лихвитене слуяаино мадр гражданин беше в цьрквата в неделя до президентите и в каквокачество тои е гн никои
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава той заяви, че изявления до края на месеца няма да прави. "Пред гроба на майка ми се заклех", каза той.Бог да го пази тогава, защото изобщо и не искам да си представям каква помия ще се излее по медиите за него.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фурна може да си нямаме , но фурнаджийска лопата си имаме . Горко му на насъщния . А дали Герджиков знае що е справедливост , народ и държава?
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много лошо тръгва Радев, много лошо... Колкото до Герджиков - малко хора са сторили толкова зло на България, колкото е сторил той за съсипването на държавата. Той беше именно човека, който вкара закона за частните съдебни изпълнители, дето обират народа без съд. Пак Герджиков е човекът, който скри 500 000 подписа от предишния референдум, нали помните - изгубили се били, изчезнали от деловодството на Народното събрание. Ето този човек ще е министър-председател. Да ви е честито!
46
0
 
8
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Много лошо......Проституцията още за жалост, не е законен източник на доходи. А тази лелка я посрещнах през 2004г. в град Сараево, база"Бутмир", докладвах положението и тази Герджиков се изпика на знамето. Радев не знам как ще приемеш парада за Гергьовден.Узаконявай проституцията "Мери Джейн"...
45
2
 
14
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Знам две неща за Герджиков. Прокара закона за съдебните изпълнители ( грабителите на народа ) и се опита да омаловажи референдума на Слави. На мен това ми е достатъчно да разбера че тоя човек е пълен б.о к. L u .k
44
1
 
13
 
! Отговори
Nina преди 7 години
НДСВ кадър. Най-некадърните, корумпирани и нагли елементи в политиката от близкото минало. Единственото, което постигнаха НДСВ и царя е да напълнят джобовете си, да доприватизират всичко и да заграбят колкото може повече. Сега, като служебен премиер, професпрът може спокойно да продължи делата напартията си.
43
1
 
14
 
! Отговори
Фурнаджийска лопата преди 7 години
През цялото време твърдеше, че няма да е, сега - хоп - точно обратното.
42
3
 
18
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Абе г-н Герджиков, нали по всички медии твърдяхте, че няма Вие да сте служебен премиер? С лъжа още отначало започвате, дано по бързо да се махате!
41
4
 
15
 
! Отговори
nas преди 7 години
Не ме интересува от коя партия е президента, и почти не ме интересува кой точно ще бъде той, но не мога да си обясня едно. Българина мазохист ли е, че се връща постоянно към комунистите при условие че след 89-та на 2 пъти бяха на власт:1-ят път трябваше с кръв да бъдат сваляни след хиперинфлация и сумати фалирали банки и облагодетелствени от властта кредитни милионери. При 2-рото управление играха малко по-умно-само 1 фалирала банка но за сметка на това стотици неизгодни договори за милиарди обв
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Затова твърдим, че назначението му от страна на Радев е подмяна на вота ни."Герджиков е премиер за 2 месеца без особени правомощия, за каква подмяна на вота говориш, ти си гласувал за президент за следващите 5 години, не за правителство? Работата на Герджиков е да организира изборите и да си ходи.
39
8
 
8
 
! Отговори
До: "За кого&qu преди 7 години
За кого да гласувам?Единствените 3-*** достойни политици в цялата парламентарна история на БГ за мен са: бившите депутати Стела Банкова, Минчо Христов и Велизар Енчев, Колъо Босия - като обществена личност. Ако се кандидатират- тези 4-рима се обединят да направят партия - коалиция, гласувам за тях. Всички други са част от статуквото, доказали политическата си хамелеонщина и морална деградация в името на властта, или парите. Като: ГЕРБ, БСП, ДПС,ПФ, БДЦ, Реформатори, АБВ, бивши СДС и ОДС.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За кого да гласуваме ? Постоянно виждаме да се разиграва нов бардак със стари куркуми. Някой може ли да посочи един, единствен политик за последните 25 години, който да не краде, лъже и ***?
37
9
 
8
 
! Отговори
до 52 преди 7 години
До Пенсионери на властТова което говорите е неуважително и бих предпочела пенсионери от колкото мутри каквито са от партия ГРОБ !!!
36
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е човека на дедо Мони- горския цар, който пък е на комунистическа каишка от 1947 година. не случайно и двамцата (да им таковам мамцата!) се явиха на инагурацията! Вервайте им, ще дозатрият държавата( не че не е за закриване, де!) до пролетта!
35
0
 
27
 
! Отговори
Демокрацията пакУмря преди 7 години
МВР пак ми спряха нета заради писане за Радев и назначението му Герджиков!'Цветановщината' пак се вихри с пълна сила!Хора по зле сме от емигрантите,управляващите ни имат за животни и роби!
34
1
 
1
 
! Отговори
до sev преди 7 години
И аз мисля така за него, обаче също ми беше оставил мнението, че е антикомунист на твърди позиции. Изглежда е изоставил принципите си в името на премиерското кресло. Поне на мен така ми изглежда.
33
24
 
10
 
! Отговори
sev преди 7 години
Откъде се взеха всички тези хейтърчета и тролчета. Герджиков е безспорно един честен и достоен човек. Професор по търговско право в СУ и трудно може да се намери човек, който го познава да каже лоша дума за него. Много талантлив и свестен човек е.
32
7
 
18
 
! Отговори
DarkLord преди 7 години
Толкова ли няма достойни неопетнени българи които да поемат контрола на държавата че отново трябва да ни управляват стари апаратчици? Всичките ми илюзий че радев може би не е подвластен на олигархията се изпариха сега.