Машинното гласуване ще направи двойно по-скъп вота

Кабинетът и ЦИК: Пари ще се намерят, подготовката е по график
3 фев 2017 07:52, Елка Василева
50
Машинното гласуване ще направи двойно по-скъп вота
Снимка: БТА

Решението на ВАС на извънредните парламентарни избори да се гласува машинно в цялата страна и чужбина, а не само в 500 секции, изправи един срещу друг експерти и организатори на вота на 26 март. Докато специалистите виждат приближаващ хаос и предупреждават, че ще е почти невъзможно техниката да се осигури навреме, правителството и ЦИК успокояват, че всичко върви по график.

Със сигурност обаче машинното гласуване ще оскъпи двойно вота, за който служебният кабинет задели около 30 млн. лв. Дори и машините да се вземат под наем, ще са необходими 22.5 млн. лв., пише „Сега“.

"Всичко върви, нямаме технически проблеми на този етап", декларира вчера вицепремиерът Стефан Янев, който отговаря пряко за изборите, след среща с ръководството на ЦИК, ГРАО и други звена. Той бе категоричен, че правителството ще осигури необходимия брой машини за гласуването, за които ЦИК ще обяви обществената поръчка.

Комисията обаче няма никаква готовност за това - тя не знае нито дали поръчката ще бъде само една, нито колко пари ще са необходими, нито дали техниката ще бъде наета от други държави или закупена. "Каквито и да са средствата, колкото и повече да са средствата, ще търсим решение", обеща вицепремиерът Янев.

Още по темата

Експертите предупредиха, че ако обществената поръчка продължава да се бави, времето може да се окаже недостатъчно за провеждането й. От "Сиела норма" - фирмата, която два пъти досега е доставяла машини за изборите, коментираха, че този път може изобщо да не участват в конкурса.

"Ако поръчката не бъде приключена и договорът не бъде сключен до месец преди изборите, ще бъде изключително тежко и почти невъзможно да се изпълни", заяви директорът на фирмата Веселин Тодоров. Той допълни, че за разлика от президентските избори миналата година, когато за доставката на 500 устройства е била необходима седмица, сега за оборудването на над 12 500 секции във и извън България е нужен повече от месец. "Дори да спечелим поръчката, ако трябва да сключим договор няколко дни преди изборите, може да откажем", бе категоричен Тодоров. И допълни, че ЦИК трябва да се задейства в близките 2-3 дни.

Според сметките му всяка машина струва между 2000 и 2500 евро, а се наема за около 1800 лв., което ще натовари сериозно бюджета. В случай че машините се наемат, са нужни поне 22.5 млн. лв. Тодоров посъветва голямата поръчка за над 12 500 устройства да се "разбие" на малки и да се даде шанс на няколко фирми за доставка. "Сиела норма" обаче вероятно няма да участва в търга, ако той е един за всички машини.

Общественият съвет към ЦИК, в който членуват множество неправителствени организации, не бе оптимист за изборите. Членовете му обявиха, че с масовото въвеждане на машинното гласуване не трябва да се бърза. Ако се увеличи рязко броят на използваните машини без достатъчно време за подготовка, това може да се превърне в препъникамък в организацията на изборния процес.

Членовете на съвета напомнят, че на президентските избори м.г. и в "най-успешните" СИК делът на гражданите, избрали машинната опция, рядко надхвърля 25-30% от всички гласували. "Потвърди се наблюдаваното от изборите за общински съветници през 2015 г., че някои СИК, които бяха разбрали, че машината улеснява работата им, окуражаваха избирателите да използват машинното гласуване", допълват те.

Правителството търси българска сертифицираща фирма, която да извърши технически одит на машините за гласуване, съобщи още вицепремиерът Стефан Янев. Ако няма такава, ще се търси в чужбина, допълни той.

ДАНС излезе от анонимност вчера, за да съобщи, че няма да се занимава със сертифициране и проверка. "ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация", се казва в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, вие не разбрахте ли че Радан и сие най-малко ги интересува честността на изборите. Целта е да се уреди някоя тяхна позната фирма, която има лиценз за тези апарати и да глътне милионите от обществената поръчка. Като става въпрос за пари, не се хващайте на другите обяснения.
33
0
 
3
 
! Отговори
сатана преди 7 години
иван костов левите дават десните взимат
32
1
 
2
 
! Отговори
АМАН от ТЕРОРИСТi преди 7 години
На снимката НАГЛО ПРЕСТЪПНА декодираща анти човешка техника
31
0
 
3
 
! Отговори
х преди 7 години
АКО НЕ СТИГНЕ ВРЕМЕТО РАДЕВ ИЗДАВА УКАЗ ЗА НОВА ДАТА ЗА ИЗБОРИТЕ И ТАКА ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерестно защо под екрана тази част е черна и няма надпис Smartmatic? Tова е марката на машите. Компанията е Lord Mark Malloch-Brown, един от пуделите на Сорос.Срещу Smartmatic има заведени и няколко дела за това, че са пипали настройки по сървърите по-време на избори.Работата я ясна с тези машини.
29
1
 
2
 
! Отговори
Хайде холъм преди 7 години
До АнонименТам е работата, че червената мафия не е слизала през тия 27 години нито за миг от власт !
28
2
 
3
 
! Отговори
Нагла пропаганда ! преди 7 години
От това да не се опорочава вота ли ще правим "икономии" ? И за каква сума става дума ? За 1% от парите прахосани досега за гьола Белене и за 0,5 % от оарите, откраднати от КТБ ?
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Машинното гласуване ще направи двойно по-скъп вотаКой ти гледа парите. Тук се действа на принципа кeф цена няма.
26
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
В Холандия щели да се връщат към хартиените бюлетини от съображения за сигурност, а тук ?
25
2
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Разбрахме! Страх ги е от машинките. Ще намалят далаверите.
24
0
 
11
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Дали ще легитимирате мафията машинно или по друг начин е все тая, накрая мафията ви краде, а вие сте прецакани.
23
2
 
5
 
! Отговори
фг преди 7 години
главният въпрос е не как, а за кого ще гласуваме! А за него нямам отговор! Аз ще гласувам за г-н Тръмп, ама изглежда само силните нации могат да родят истински лидери... Виждате ли българския Тръмп, щото аз - не! за тва и няма да гласувам! Независимо от пропагандата и задължителността!
22
2
 
6
 
! Отговори
дсдф преди 7 години
ми то тва е целта бе, както с пръстовите отпечатъци на Москов - да върви далаверата.. Апропо, докога ще ни занимавате с тая дъвка, а и с другите дъвки? Вече имам в туитър профил и получавам чрез фолоуинг новините директно от г-н Тръмп, който прави новините, и то без посредници. медиите са излишни. Путин правилно ви нарече про.. тутки.. А, ис тази цензура, шансовете ви утре да ви има са 0!
21
5
 
5
 
! Отговори
нгх преди 7 години
Машинното гласуване е по икономично.
20
6
 
6
 
! Отговори
alex преди 7 години
тия *** ли са ? ок машините 5000 лева * 13000 секции се споменават - 65 милиона лева ЕДНОКРАТНО, нямам идея за срока на годност но ще приема една разумна цифра от 5 години за 5 години могат да ми нат 2 президенски, 2 парлентарни, 2 местни избора + някое друго референдумче. Ако вземем цифрите от сегашните избори 6 * 30 мил = 180 мил. + инфлация и т.н. грубо 200 мил. 200 / 65 = 3 т.е. само в гарнциония срок излиза 3 пъти по-евтино. Ама *** глави толкова напред не мислят.
19
4
 
10
 
! Отговори
днес преди 7 години
И тройно по-скъпо да е, ние сме богати. И заплатите и пенсиите са на европейско ниво. Управляват ни мъдри хора. Например- сикаджията от банкя, цецо цървула, партийната секретарка Цецка и мн. др.
18
4
 
7
 
! Отговори
Дон Виченцо преди 7 години
На пещерни хора, каквито са 90% от българите, машини не им трябват. Просто няма да моат да ги използват.
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ и Сините са царе на манипулациите и май чрез машините за гласуване пак ще манипулират изборите.
16
0
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Пишете ги принтери за МВР,там знаят къде се пазарува изгодно.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 27 години демокрация и пазарна икономика и управление на демократи, май ще станем свидетели на касиране на изборите, защото няма да има машини за гласуване във всички секции.