Радев настоя: Решението за Пирин – отговорно и прозрачно!

Президентът иска да се гарантира общественият интерес
Обновена: 6 мар 2017 12:18 | 6 мар 2017 11:33, Веселина Йорданова
86
Радев настоя: Решението за Пирин – отговорно и прозрачно!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев смята, че решението на МОСВ да не се прави екооценка на проекта за актуализация на плана за управление на НП "Пирин" е прибързано.

"Това е обществено значим въпрос", заявява държавният глава в профила си във Facebook.

Радев посочва, че е разговарял с екоминистъра Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Природозащитници поискаха планът за управление на парка да бъде преработен, защото според тях позволява разрешение за застрояване.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков, в което обърна внимание на нередностите по проектите за планове за управление на парковете Национален парк "Пирин" и "Витоша".

Премиерът Герджиков коментира вчера пред БНР, че става дума за проект, който подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, където са поканени "всички заинтересовани лица".

Герджиков, който уточни, че е скиор, се застъпи за развитието на ски съоръженията в планините. "Нима Алпите са със съсипана природа, като имат толкова много ски съоръжения", попита той.

По думите му всеки може да си каже мнението, преди планът за Пирин окончателно да влезе в Министерския съвет за одобрение.

Екоминистерството твърди, чe решението, според което не е необходимо да се извършва екологична оценка на новия план за управление, е законно.

Еколози ще обжалват това решение и тази вечер организират протест пред Министерството на околната среда и водите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: МОСВРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Мартин Иванов преди 7 години
Кой е общественият интерес? Интереса на Иво Прокопиев или интересите на хиляди, които живеят в община Банско?!? За съжаление Радев се доказан като абсолютен страхливец в този случай! Прокопиев и Христо Иванов събраха 100 човека да повикат пред Президентството и Радев даде назад!
63
4
 
4
 
! Отговори
Todor R преди 7 години
Отговорно решение ще е да не се допуска разни псевдо екоактивисти да използват екооценката, за да се облагодетелстват лично, а точно такива са и "За да остане природа в България", които са многократно компрометирани.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радефф четател не песател :/ Радефф отражений на човеконаселение територии Болгарии
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Територията на България се опразва със светкавични темпове. Тук след 20 години ще има съвсем друга демографска картинка. Не мога да разбера за какво ви е този Пирин след като няма да има българи тук...
60
5
 
11
 
! Отговори
Пудел Радев преди 7 години
Не ме обвинявайте, не съм чак такъв еколог, просто господарката другарка Нинова ми се обади и каза че концесионеирте се дърпат и не дават пари за партията, затова нареди да пусна една лимонка.
59
8
 
9
 
! Отговори
nebesnakrasavica преди 7 години
Генералът се страхува от зелените. И това ми било президент.... Кажете г-н РАДЕВ, вие обслужвате интересите на зелените или ви е шубе предизборно да не се разбунтуват прекалено? Популист!
58
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уволняване на Ирина Костова и подвеждане под наказателна отговорност.Взела е пари за да задвижва процедура умишлено преди почивни дни,нарочно,и в ущърб на интереса на Българския народ
57
4
 
16
 
! Отговори
решетников преди 7 години
А този Радефф ще каже ли поне веднъж нещо със собствени думи? Всичките му изявления са като нафталин от мавзолея на Ленин.
56
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено,че Президента трябва да пази българската природа,и естествено че ще излезе с позиция по темата!Адмирации за което.Герб и Дпс от много години експлоатират и изсичат българската природа и с действия и с бездействия.Вижда се че и Бсп са в същия кюп,с действията на сегашното правителство.Така че основните политически партии са рамо до рамо в ограбването на българския народ,и никой не трябва да има илюзии в това отношение.Така че-протести до дупка,и уволняване на Костова и наказателна отго
55
3
 
15
 
! Отговори
Халваджийски преди 7 години
Румене ти ляво ориентиран ли си бе? Кога ще защитиш най-онеправданите работници, работещи без осигуровки и за 15 лв надник? Или само на приказки си социален президент? Не ме интерусав мен пазарна икоонимика, искам шефа да ми плаща осигурвки и да взема по минималната заплата, а затова трябва да се спазват законите , а не инспектора по труда да си затваря очите за 100 кинта.
54
7
 
20
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 7 години
БСП още не са дошли напълно на власт и започнаха с далаверите. ***, ***, пак ли ще настъпваш същата мотика, смотльо.
53
3
 
20
 
! Отговори
изнервен преди 7 години
А уволнение на тази министърка? Бяха махнати хора за много по-малки или по никакъв начин недоказани вини. Къде са ти принципите, бе радефф?
52
3
 
9
 
! Отговори
Гришо преди 7 години
"Президентът иска да се гарантира общественият интерес" - по-скоро същият се притесни от зелената общност в България (явно е от малкото, които смятат, че те имат някаква власти думата им тежи ) и иска да си гарантира тяхното харесване
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румене пази границите че всеки ден влизат мургавелковци и не се занимавай с глупости,че народа помни защо те избра и ако не го направиш този народ ще те заплюе . Ислямизираме се бавно но сигурно, а те се занимават с кабинки и лифтове
50
8
 
7
 
! Отговори
Ваньо преди 7 години
Радев почна да имитира другото генералче Бойко. Двамцата като видят зелени НПО-та и накокрят гащите от шубе да не им се разклатят столовете. а зелените колят и бесят в цялата държава, прикривайки се зад популистки акции
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна блокада на София, докато решението за Пирин не бъде отменено
48
11
 
10
 
! Отговори
Тошко преди 7 години
Абе, Румене, айде не се бъркай в теми, които не разбираш, че малко издишаш така. Искаш на голям мъж да се правиш май и се хващаш за измислените каузи на още по-измислените зелени. Смешна работа
47
1
 
16
 
! Отговори
? към президента преди 7 години
Кога в Кърджали официалния език ще стане българския ? Зящо българите там са дискреминирани ?
46
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали ви казвах, че *** е много зле. Ето ви доказателство - назначил правителство, пък то взело грешно решение, пък той излиза с изявление, че решението е прибързано, и се обяснява като ученичка закъсняла за час
45
8
 
14
 
! Отговори
Радев Разбира всичко преди 7 години
Този, човек си е сгрешил професията.Като слушам с какви интонации и модулации си декламира наизустените речи /написани от PRа на Нинова/ -- направо е за Народния театър.Зер, там ще се справя по-добре. Това което като президент не може да му се отрече е, че на пардите ще прави по-добре кръгом от досегашните президенти.Ама Суверена е виновен, като чуе ГЕНЕРАЛ и се е подмокря.Така е, като Суверена е с манталитета на чалгаджия.