Гарелов: За свободата на словото, коректността и SMS-ите...

Коментар на журналиста по повод освобождаването му от длъжност
182

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов, след участието му в телевизионно предаване по повод възникналия сблъсък между Бойко Борисов и Елена Йончева.
Още по темата
Според служебния премиер така е било нарушено правилото за неутралност на служебното правителство в предизборна кампания.

Герджиков е на мнение, че е недопустимо член на служебния кабинет да коментира и взема страната на който и да е било участник в предизборната кампания.

В интервю за Bulgaria ON AIR Иван Гарелов споделя, че е разбрал за освобождаването си от самия служебен министър-председател, който го е поканил в кабинета си, за да му съобщи и причините за това.

"Мотивите са това, че съм защитил Елена Йончева, като по този начин се намесва правителството в предизборната кампания. И, освен това, съм засегнал на два пъти бившия министър-председател Бойко Борисов. По този начин се нарушава неутралитета на служебния кабинет", споделя Гарелов.

За това дали изброените причини са основателни, журналистът не е съвсем убеден, като коментира, че е бил много внимателен в критиките си към действията на бившия министър-председател, именно с такава цел - да не се намесва в предизборната кампания.

"Но, очевидно, преценката на г-д Герджиков е била такава. Аз не се разделям с лоши чувства с него. Това е просто разминаване. Аз съм роден за журналист, такъв ще си остана, а не за медиен съветник. В този смисъл - няма драма. Драмата я има, разбира се, но не е за мен", допълва още той.

Според Иван Гарелов драмата е за професията на журналиста, за свободата на словото, като смята, че тя е напълно нарушена, а той е само един от случаите.

След участието на журналиста в телевизионното предаване в публичното пространство се разпространи информация, според която бившият министър-председател Бойко Борисов е изпратил SMS до служебния премиер Огнян Герджиков, което стана повод за множество последващи въпроси и съмнения.

Иван Гарелов споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR, че за този SMS е разбрал лично от Огнян Герджиков, който му е признал, че е получил такъв. Какво гласи въпросното съобщение, журналистът коментира по следния начин:

"Ами, че правителството, служебният кабинет, се обявявало срещу него", казва Гарелов. 

За това дали такива SMS-и влияят на свободата на словото, Иван Гарелов коментира, че ако чрез такива съобщения се командва и се решава съдбата на журналистите, то какво е това и не е ли именно то посегателство върху това право. 

Попитан с какви чувства напуска служебния кабинет, журналистът отговаря, че си тръгва с облекчение и малко огорчение.

По отношение на това дали е коректна предизборната ни кампания, той отговаря:

"Не. Този случай какво е? Случаят с Елена Йончева какво е?"


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарелов защитава Йончева защото лъже, че се крадяло от санирането. После - ББ бил виновен ! Ей това са комуноидните и агентите на ДС - ***
150
1
 
5
 
! Отговори
ххх преди 4 години
гарелов е много опитен топ журналист, една от легендите на родната журналистика. като водещ на обзорното политическо предаване "панорама" се държеше много умерено и балансирано. не вземаше страна между силно нагорещените политически страсти. като журналист спазваше етичните и морални правила. постъпката му и сега е много достойна. изразил е лично мнение в защита на журналист. Недоумявам как един служебен премиер под натиск реагира срещу свободата на словото. това е недопустимо и компрометиращо.
149
1
 
9
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Герджиков е управляван дистанционно с есемеси! :))

пп. публикувайте на кой номер да му ги изпращаме ! Няма само ББ да му праща слабителни!
148
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен "Трагедията на вдебиленото население е, че продължава да слуша и чете болшевишките им пасквили и да им вярва. Докато вдебилените са с такова ирационално поведение, ще са все по-бедни, нещастни и оскотяващи."

На "комунистите" точно такива вдeбилeни са им нужни, само такива им ръкопляскат и гласуват. Това е причината редовно да закопават България, за да се създават и поддържат зомбирани бедни вдeбилeни хора - техния електорат, на "комунистите". Иначе "комунистите" ще изчезнат.
147
2
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 4 години
A be otkade izpalzya toya OHLYUV Garelov pak...
146
1
 
0
 
! Отговори
Джоузеф Пулицър преди 4 години
ееей, като нищо ше му изкарате некоя награда
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова като едното нищо ще се изтропа върху бюрото на Юнкер.
144
8
 
5
 
! Отговори
? преди 4 години
Гарелов, изцяло си се посветил на БСП: а др.Нинова каквито лъжи пуска? А това, че ще "тропа на бюрото на Юнкер да отмени санкциите на Русия"??? как го виждаш?
Ех, Гарелов...
143
7
 
14
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 4 години
ЗА ВСИЧКИ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО, ЧЕ МУТРАТА Е НАХАЛЕН И ОТМЪСТИТЕЛЕН ТИП. КОГАТО СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ НЕГО НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ ХОРАТА ЩЕ СПАДНЕ ЧУВСТВИТЕЛНО.
142
21
 
10
 
! Отговори
Подложков преди 4 години
Гарелов, не си никакъв журналист, просто един лиз_ч. Толкова години се маза маза и сега пак се омаза...
141
17
 
6
 
! Отговори
Само БСП преди 4 години
Вижте им само чинията и на г-жа Лъжа, селото.....
140
2
 
6
 
! Отговори
Да преди 4 години
И сега искат още да се облажат и да осигурят и внуците и правнуците, ако балъците ги изберат.
139
13
 
16
 
! Отговори
Наивен преди 4 години
Дали е имало SMS или не, няма значение. Всеки може да пише SMS-и на когото си реши, със съдържание всякакво. В случая Герджиков е взел правилно решение. Служебното правителство не трябва да оставя и съмнение, че взема страна в предстоящите избори. Грешка на Гарелов е че не се е извинил за нарушаване на правелата и сам да си подаде оставката.
138
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в България все още сатрапи и цензури на ДС ръсят мозък и морал . Вижте компанията им - Гарелов , Тома Томов , Елена Йончева. Това са нагли и долни хора , които цял живот Държавата им плаща за разходките си по света .
137
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарелов постоянно засягаше Борисов дори когато той беше и премиер!Ако нещо е искал да му направи щеше да го стори тогава!Ама пък нямаше предизборна ситуация и нямаше да може като в приказката за Хитър Петър да удари капата в земята!
136
7
 
20
 
! Отговори
:) преди 4 години
Добре го хързулнаха бойко по нанадолнището :)
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирина Цонева - журналист специалист.
134
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15
А кой друг според теб колега е журналист?Виктор Николаев или АниЦолова?
133
4
 
9
 
! Отговори
Crow преди 4 години
То да е само Борисов виновен за съсипването да го обесим и да се свърши, ама не е само той... Колко ни управляваха до сега и все на тоя хал сме. Зад политиците стои мафията и само си сменя облика !!!
132
15
 
13
 
! Отговори
До 80 преди 4 години
Големи журналисти бяха,защото на другите им беше забранено да бъдат журналисти, както се казва кушия с един кон.
Както бкп беше най-голямата партия защото другите бяха забранени.
Та колко са журналисти тези съветски *** ясно, но още по-ясно е че са руски шпиони.
Не случайно ленчето беше заловена в Украйна да шпионира и беше изритана като мр ъсно коте, без право да стъпва повече там.