Увеличават учителските заплати с 15% от септември

Ангажиментът е за двойно повишение за 4-годишния период
7 май 2017 13:46, Елка Василева
43
Увеличават учителските заплати с 15% от септември
Красимир Вълчев. Снимка: БТА

Ангажимент в управленската програма на правителството е до края на мандата, в четири годишен период, постигане на двойно увеличение на учителските заплати. Първата крачка за това ще е още от 1 септември, когато плaнираме заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента. Това каза в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев.

Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките населени места. Това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование, чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини.

По думите на Вълчев допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще е възможно през януари 2018 г.

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища министър Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа.

Вълчев изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.

Според Красимир Вълчев новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор "Предучилищно и училищно образование".

В Пловдив министър Вълчев присъства на откриването на образователната инициатива "Институт за политика", която ще обучава и създава бъдещи политически лидери.
 

/БТА/
 


43
Още от
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Защо всички други народи дори от древността са ценели преподавателите си, а ние не? Задайте си този въпрос преди да говорите срещу увеличението,което тези хора заслужават. За справка, учители с по 30 години стаж, взимат 600 лева бруто. Мисля, че Ви става ясно колко остава нетното възнаграж. и как се живее с тези пари. И това са хора, които предават знания, носят отговорност за тези деца, възпитават това, което родителите са проспали да направят и търпят нагло отношение от ученици.
36
0
 
0
 
! Отговори
G преди 9 месеца
До дулгера Моля те, спри да се излагаш.
35
0
 
0
 
! Отговори
Хръс преди 9 месеца
Сега е 660 бруто.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До дулгера Дюлгер, другия път като те ошамари чорбаджията му кажи, че много бърка. Да вземе пример от правителството и ти плати двойно за лошата ти работа.
33
3
 
2
 
! Отговори
дулгера преди 9 месеца
Оти за им дигате заплатти ба? Тия даскали 18 години не можаха да ма научът да писвам па им дигате заплатти. Я кат изкривя дувара дет го зидам оти чорбаджията не ми плата повече ми ми подпалва врата от шамари. Я са кажете кой прав правителството дет плата двоину за лошу свършената работа или чорбаджията ми дето за кривия дувар ми подпалва врата от шамари?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 36

Стига с този бюджет. Без образование България ще гръмне. Слепи ли сте, глухи ли сте? Престъпност, корупция, хулиганство, лоша икономика - всичко е резултат на лошо образование. Аман от счетоводители в тази страна. Трябва да има визионери!
31
3
 
12
 
! Отговори
ds преди 9 месеца
Хайде спрете се с тая лъжа, писна им на учителите да настройвате обществото срещу тях. Увеличение, та увеличение, а накрая само думи, хвърлени в пространството. С това говорене определено няма да привлечете млади хора към учителстването.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повечето от родителите от това поколение трябва да минат отново през училището: гражданско образование, компютри, езици, етикет, морал. Не можеш да бъдеш родител, ако нямаш понятие от света.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заплатите на учителите трябва да започват от 2000 лева нагоре, ама на новонаетите. За всяко място да чакат поне по 3-4 за интервю. Иначе няма качество - мениджърски принцип. Всичко останало са приказки на профсъюзни активисти.
28
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Училището е пълна нула! Ако не ти умно и амбициозно детето...направо си гледаш ренегат. Добре, че ние успяхме. Строг контрол, дисциплина и мноооого търпение. Е, тъпата елитна гимназия щеше да ни даде фрЕзИорка.. Ама ние се опънахме на това. Аммммааааааа... Ние знаем, че часовете за подготовка не стигат. Цитат! За кое не ви стигат ма ОУ! Същата гимназия завърших, как ми стигнаха преди 30 години да си реша задачите за час и да ме приемат без даже да се съмнявам, че съм приет. Никакво увеличение!
27
2
 
14
 
! Отговори
Фани преди 9 месеца
Те и миналия път щяха да увеличат средно с 70лв,а дадоха само на нашите. Другите получиха по 20-30лв,с удръжките останаха 16-18лв
За пенсиите , май политиците подкрепят голямата безработица. Оказва се че работиш не работиш пенсията почти еднаква с тази на простите и мързеливите. За тях трябва социална помощ от бюджета, а не пенсии от пенсионния фонд. Пенсия значи да си работил и плащал осигуровки.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама вие наистина ли мислите, че това ще се случи, ако е така, значи наистина сте големи наивници!
25
1
 
17
 
! Отговори
чакаме.. преди 9 месеца
А родителските заплати кога?
24
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много е късно! Разсипахте не само образованието. От планов социализъм към див капитализъм. Няма ги бачкаторите само! С трици мамуни трудно се ловят.
23
2
 
1
 
! Отговори
Iz mir преди 9 месеца
Malko chemberi udriate v zemiata, malki zaplati vi davat.
22
9
 
8
 
! Отговори
маги преди 9 месеца
защо говорите само за учителите, и не е ли за тези които найстина имат постижения! така наред и лелята от детската градина отиде да учи за учителка..... а за м сестри нищо ли няма да направите , после изтичали в чужбина! само лъжи гербаджии помните ли какво обещавахте изобщо лъжци такива!
21
5
 
17
 
! Отговори
naco преди 9 месеца
За какво се дават тези пари? На КОГО? Просто ей така на ВСИЧКИ ли?! А, ПЕНСИОНЕРИТЕ? Защо бяха РАЗДЕЛЕНИ????
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все в бъдеще време се говори. Ще, ще, ще....ще, ама друг път. :-)
19
6
 
24
 
! Отговори
ахаха преди 9 месеца
Хора, успокойте се! Лъжа е! Всички обещания на ГЕРБАВИТЕ са лъжа и измама.
18
2
 
2
 
! Отговори
musfafa преди 9 месеца
Junker, Lagarde, Tereza, Tusk, Mogerini i Merkel da vi praiat decata i da kupuvate soldatite v lidala i kaflana...