До 23 млрд. лева ще струват приоритетите на кабинета

Икономистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 9 май 2017 06:50 | 8 май 2017 21:04, Анисия Иванова
30
До 23 млрд. лева ще струват приоритетите на кабинета
Снимка: Reuters

Между 11 и 23 млрд. лева ще струват на държавата изброените в програмата на правителството приоритети. Това определи икономистът Мика Зайкова в "Денят ON AIR".

"Обещаха да спазят изискванията на ЕС и НАТО да си обновим нашата техника и да дадат 2% от БВП за въоръжение - сега ще платят млрд. и половина за самолетите, които са абсолютно необходими. 4 млрд. и 100 млн. са намеренията по отношение на пътната инфраструктура, защото вече ще плащаме от бюджета - АМ "Хемус", бързият път София - Видин, пътят до Калотина. Пътищата, които ще свързват с "Хемус" Русе, Велико Търново и Ловеч, тунелът под Шипка. Като включим сiанирането - това са още 3 млрд. Дотук 11 млрд и 600 млн. лв. ги напълнихме", изчисли Зайкова.

Тя обаче постави и друг важен въпрос, а именно - необходимостта от обновяване на водопреносната мрежа в България. Към момента са реновирани едва 13% от нея. За да бъде извършено цялостно обновление обаче, ще са необходими около 11 млрд. лева и е задължително участие на частен инвеститор.

"За да го направят частни играчи, трябва да стартираме публично частно партньорство, защото само в София имаме концесия, която е дадена на чужд инвеститор. Всичко останало ние си го гледаме и затова е в такова състояние. Трябва спешно да се стартира този процес на публично частното партньорство, защото без него ние не можем да се оправим".
 


30
Още от
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вем ти икономиста... 11-23 милиарда, ако направя такава точна прогноза не бих искал да ми споменават името от срам....
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам съвсем резонен въпрос, какво прави Лентореза два мандата, защо още сме затънали?През третият ли ще започнат да мислят, и кога ще изпълнят решеното, през петия???Ако някой мисли, че Тиквара и Цецо Цървула ще направят нещо освен да лъжат и крадат, жестоко се мамят!Ако не крадяха толкова, а вече милиарди са изнесли, и продължават,България ще крета като стара кобила в опашката на Европа. Сравнете образованието на Макрон с това на тези двамата.Несравнимо е!Или се вдигаме и ги съдим, или бедност!
17
2
 
12
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 година
Бат Бойко не можа да измисли нова схема да си крадне. Довчера прави криви магистрали, сега пък ще ги ремонтира. Голяма яма. И никой не проверява нищо как е направено
16
1
 
8
 
! Отговори
акуд преди 1 година
наптлно подкрепям пост 21. аз само ще добавя. че зайкива лобира за някоя нова схема от която ще се източат 11 милиарда както споменава самата тя . а и налага колвктивно мнения за същата схемя. че е необходина
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зайкова 12 млрд. За нищо не ги брои. Хубаво ама това е безпредел. Аман от ***!!!
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно. Първо медиите подготвят овцете за заколение.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А има ли ги или пак ще теглят заеми герберастите?
12
3
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 1 година
СЪС СИГУРНОСТ ПОНЕ 50 % ОТ ТЕЗИ МИЛИАРДИ ПО НЕПОНЯТНИ ПЪТИЩА ЩЕ СЕ ОКАЖАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА БОКО, ЦВЪКИ, СВИНЕТКА И ОСТАНАЛАТА ГЕРБАДЖИЙСКА ВЪРХУШКА!
11
0
 
21
 
! Отговори
дУцент Борисуф преди 1 година
Ся, колко пари, ш' трябват, 13 или 23млрд,я да тегля едно заемче 36млрд. да има и за двата случая...ко му плащаш?!
10
0
 
29
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
От язовир Искър до домашните водомери се губи 60% от водата. Цяла София е в изорчета, течовете под пътните настилки правят пещери ... Кое и е по-добро на концесията?
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дръжте се на положение! Как една жена учила болшевишка икономика и най-вече история на БКП е виден икономист, че дава мнение. Нека каже на кои борси играе, кои дружества е оздравила и т.н. Това всеки малко по-грамотен студент първи курс ще и ги сметне!
8
3
 
26
 
! Отговори
Бай некой си преди 1 година
Руснаците обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости като Мутрата. Виждаме в Брюксел и Страсбург и къде ли още не колко ги е Гнус като видят Тиквата. В началото им беше смешно, но бързо го разбраха що за "интелектуалец" е!? Четат си хората Уикилийкс и Лукойл, Кремъл, Пристанище Росенец, Ало, Ваньо, Обещах на Гоце, Ритам мач, и т.н. ги кара да си заключват вратата здраво....
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше 1989г., можеше и да стане, ама с тия тикви, едва ли! Все пак трябва да се откраднат поне 60% от тия пари, и най лошото, че ще ги вземат от нови кредити! Очевидно сме тръгнали по пътя на Гърция, ама поне пенсиите да бяха като там!
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което значи, че Бочката, ще тегли нови 30млрд., ей тъй да му е комфортно, да има да харчунка,,миличкия".
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е кабинет, а организирана престъпна група за ограбване на българския народ! Съд и в затвора за много години!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали щеше да е от еврофондове.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи минималната заплата трябва да стане между 500 и 1100 лв
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
забележете само за какво са парите , за тъмно сделки , каква е тая сума от 11 до 23 милиарда , кой изчислява това . ако кажат 11 -12 или 13 милиарда съм съгласен но това е двойно и даже в повече . или половината ги заделят за крадене
1
2
 
35
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Нямам нищо против хубавите пътища, ама нека поне ги правят така, че да изкарват повече от година, става ли?