В парламента: Всички на крак за мъчениците от Батак

На 17 май се отбелязват 141 години от Баташкото клане
Обновена: 17 май 2017 12:46 | 17 май 2017 10:23,
62
В парламента: Всички на крак за мъчениците от Батак
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С минута мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на героите от Батак. 

На 17 май се отбелязват 141 години от Баташкото клане. Според различни оценки в него са избити между 1500 и 5000 души.

Мъчениците на Батак са канонизирани от Българската православна църква и на 17 май тя почита жертвите с литийно шествие.

"Героите от Батак се жертват в името на България. Днес целта им е изпълнена, България е свободна, тя е част от Европа", обяви шефът на парламента Димитър Главчев. 

Отбелязването на годишнината от клането в Батак в Народното събрание винаги е било съпроводено със скандали и противопоставяне между националисти, патриоти и ДПС. И днес, въпреки привидното примирие, напрежение не липсваше. 

Лидерът на "Атака" и един от лидерите в управляващото мнозинство Волен Сидеров припомни от трибуната, че в четири поредни мандата партията му внася искане 17 май да бъде обявен за Ден за осъждане на геноцида на българите в Османската империя. Сидеров напомни и настояването да се издигне мемориал на мъчениците.

Той спомена и тежките политически сблъсъци в пленарната зала за това имало ли е или не геноцид по време на Османската империя.

"Радвам се, че днес няма такива битки, а всички свеждаме глави пред жертвите на Априлското въстание", каза Сидеров и благодари на председателя на парламента Димитър Главчев за отдаването на почит.

"Решението беше взето единодушно от Председателския съвет", вметна Главчев. 

Сидеров пък прочете от трибуната на парламента свидетелство на Джанюариъс Макгахан от последиците от клането в Батак, който той е посетил два месеца след зверствата. Това накара депутатите от ДПС да напуснат залата в знак на протест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баташките събития са факт . Доказателствата са костите на мъчениците .Да се правиш на обиден от този факт е най -гадното и просташко държане на народни избраници . В момента те наистина показват на коя кауза и държава служат . Факт неоспорим !
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе!
28
6
 
0
 
! Отговори
Иван Драганов преди 6 години
Истината е, че българите сме изклали повече турци, отколкото турците-българи. И някой най-после да каже защо е имало масово сбиване в Батак! Каква е провокирало помаците да тръгнат да колят? Не ще да е било без причина! И сигурно е завършило със няколко счупени глави, а не с 9000 изклани! Хайде холан, както казват холандците.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Драган ИвановКак да си спомнят,Драги Иванов,като са изклани.Чети записките на Петъ Горанов и ако си човек,няма да можеш да ги изчетеш докрая.Макгахан пише за гледката след клането.
26
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Това е един от 3-те най-отвратителни мита в българската история. "".................По времето на комунизма бяха създадени много митове ... не вярвам на нищо казано по времето на комунизма.ВЯРВАМ на Стефан Цанев и неговите хроники, където ясно се заявява хищническата политика на Русия през цялата българска история ... и ДА робство и кланета е ИМАЛО, драги мюсюлмани ... турците са клали българите това е историческата истина !
25
12
 
1
 
! Отговори
Драган Иванов преди 6 години
10 години след "клането" художникът Пьотровски питал местните жители какво си спомнят. НИКОЙ НИЩО НЕ ПОМНЕЛ!!! А такова грандиозно събитие би трябало да се помни поколения наред.
24
15
 
6
 
! Отговори
Иван Драганов преди 6 години
България по това време е имала около 1,5 млн жители. Затънтеното селце Батак едва ли е имало повече от 300 жители. От тях са изклани между 1500 и 9000. Логично! В черква с площ 30 кв м. Сигурно са чакали отвън на опашка. Това е един от 3-те най-отвратителни мита в българската история.
23
5
 
15
 
! Отговори
Ужас братко преди 6 години
Виждам че тролчетата работят неуморно. Долни, гнусни гадове сте вие, които отричате това черно събитие. Гняв народен заслужавате в пълната му степен. И да ми спорят за православна вяра разни *** безгръбначни. 150 години минаха и все още османска *** работи по въпроса с националната ни идентичност без капка срам. Помнете, българи, помнете:...Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:помня го клането и страшното време.Бяхме девет братя, а останах сам.Ако ти разкажа, страх ще те съземе
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли османците не са разрушили църквите и манастирите...явно за 500 години не са имали време да го направят.
21
6
 
3
 
! Отговори
До али преди 6 години
"ние все ще сме зле и ще ни диктуват, защото ние докато се боричкаме за миналото хората работят за бъдещето.."Това е вечната политика и девиз на ***...:-)
20
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страннол защо ли османците не са разрушили църквите и манастирите...
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ТЕ СА ИЗКЛАНИ ОТ КОРАНА, ЕДНА ФАШИСТКА КНИГАСПОРЕД КОЯТО КОЛКОТО ПОВЕЧЕ "НЕВЕРНИЦИ" УБИЕШИ КОЛКОТО ПО-ЗВЕРСКИ ГИ УБИЕШТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДЕВИЦИ ТЕ ЧАКАТ В РАЯ"Въобще не знаеш какво пише в Корана...За 500 години знаеш ли, че и един неверник нямаше да остане, нито църкви, нито манастири, нито пък дядо ти "роб" щеше да има време да направи 5_6 деца.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно , погрижете се за мъртвите , за живите има Кой да се грижи .
17
12
 
2
 
! Отговори
ААА преди 6 години
До ПенчоПенчо ... няма такова нещИма само християнство или ортодокс! "Православито" е измислено и въведено от Сталин през 1945!!! Четете бе! Дори рускиге вярващи хора го казват и знаят! За си чул гърци и румънци, или гпузинци да се нричат правосавни ??? Само продажните сърби и жалкиге руснаци го правят!
16
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия кости дали са на светцикак стават тия работи
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно как в селце наброяващо 700 жители по това време са изклани 5000 души.Също така къде изчезнаха останките от всички костница наоколо при основаването на музея костница. Защо никой не огласява радиоизотопното изследване неоспоримо доказващо възрастта на костите със 200-300 години по-стари от датата на събитието.Кому не е изгодна истината?
14
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я си помислете...ако имаше "геноцид" по времето на Османската империя за 500 г то нито църкви, нито манастири щяха да останат...Защо не са ги разрушили??? Според мен политиката за "някои", както и сега е била "Раздей и Владей!"
13
3
 
17
 
! Отговори
БАТАЧАНИН преди 6 години
Предлагам на депутатите от дпс, както и всички техни поддръжници, да дойдат да протестират на ГЕРОИЧНИЯ ПЛОЩАД В БАТАКВечна памет на Героите от Баташкото клане!
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
магахан ли ви го казане си знае историята тоя негоден материал.По онова време Българите са живели по добре и свободни .Без граници Какво да говорим с облечени ,обработени папагали.Факт е 27 години свободни, разпродаде всичко изградено от бащите си.....
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вечна им паметно истината и само истината доказана трябваа не романи