Власт и опозиция – единни: Срещу идеите на Панов

Според тях свикване на Велико народно събрание ще доведе до хаос
19
Власт и опозиция – единни: Срещу идеите на Панов
Снимка: архив, Булфото

Управляващи и опозиция в един глас се обявиха против искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията за изваждането на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция.

Още по темата

Според юристите от ГЕРБ и от БСП такава радикална реформа не само не би подобрила работата на обвинението, ами дори би довела да хаос в системата.

Според гербаджията Данаил Кирилов изявленията на Лозан Панов минават границата на "битието му като магистрат" и провокират политически дебат, което пък е извън правомощията му, защото би трябвало да е независим.

"Изказванията му са доста неуместни и връщат един дебат много назад във времето, този въпрос е дискутиран преди повече от 20 години, когато са конституирани изцяло органите в съдебната система и европейските ни партньори смятат този въпрос за отдавна и трайно решен", отсече Кирилов, който оглавява парламентарната правна комисия.

"Тук подозирам по-скоро една политическа дейност или задача, която се преследва в тази връзка, която е работа на политическите партии", допълни той.

Кирилов посъветва Лозан Панов, ако има политически амбиции, да се възползва от правото, което дава демократичният ни ред и да смени позицията си.

"Критично е, когато магистрат влиза в тази роля, защото те са политически независими", отсече гербаджията.

Според него е важно всички държавници да работят за увеличаване на доверието в съдебната система, а когато всеки си търси някаква полза да критикува нещо, възниква съмнението, че целта е да се намали доверието в магистратите.

"При тази структура на съдебната власт е възможно да си изпълва функциите, ако всички ние й дадем кредит на доверие", коментира Данаил Кирилов.

Филип Попов от БСП беше на същото мнение по отношение на доверието в съдебната система.

"Проблемът е в ниското доверие на нейната работа, а това не се решава със структурни промени", отсече той и като пример посочи, че вече година и поливна след разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, никой не е започвал да вярва повече в правораздавателната система.

Соцдепутатът смята, че Конституцията такава, каквато е в момента, е достатъчно добра и просто следва се спазва.

"Това е една добра, социално насочена Конституция, а ако бъде променена, за да се извади прокуратурата, ще се отворят много теми в основния закон, а това не бива да го позволяваме", коментира Попов.

Другият му аргумент против идеята на Лозан Попов е опасението му, че ще се създаде хаос в системата.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 3 години
Такава е и тенденцията в ЕС.Напоследък се говори за създаването на единна независима Прокуратура за всички членки на ЕС с оглед измамите с еврофондовете да бъдат елимимнирани.Как Прокурор,като част от една от властите в Държавата ще бъде представен в една независима Европейска Прокуратура.От тази гледна точка позицията на г-н Панов е и съвременна и правилна.Не е и логично и Следствието и Прокуратурата да са в една власт,поради факта че е политически обвързана и с другите власти в Държавата.
17
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 3 години
Идеята на г-н Панов е много навремена и правеилна.Прокуратурата трябва да е напълно независима и от трите власти,защото е Държавно обвинение и би следвало да е под егидата на Държавният глава и да се отчита пред него,като съшевремено подлежи и на Парламентарен контрол.Само така главният Прокурор ще е напълно независим от политическите интриги и напълно отговорен за всички значими дела от обществен интерес.Като част от една от трите власти,както е понастоящем, не е възможно да бъде независима.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да свикат велико народно събрание и да си намалят броиката от 240 на 120 депутата. Стига са се мотали из парламента.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпници са всички, една и съща банда смуче народа
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самото заглавие е един оксиморон.
В България няма и никога не е имало реална опозиция на властта. Тя се е окопала от десетилетия и си е все една и съща, на все едни и същи хора и техните наследници.
Естествено, че ще са против идеи, които бъркат в интересите им.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е по-луд и от Тиквата.
12
4
 
3
 
! Отговори
<3 преди 3 години
"Проблемът е в ниското доверие на нейната работа, а това не се решава със структурни промени" - Ето бе, БЕЦЕПЕ знае къде е проблема. Проблемът е в обикновените хора, че не вярват в съдебната власт :D :D За мен по-гнусна обида от това да си част съдебната власт в страната - не съществува.
11
1
 
18
 
! Отговори
бг преди 3 години
Това изричение в заглавието говори достатъчно,подразбира се,че Панов е на прав път щом всички скочиха
10
1
 
20
 
! Отговори
Сеч трябва! преди 3 години
Много ги е страх всички дупетати и чиновници от разбутване на сегашната система, при която цоцат яко и се пазят едни други! Не че тоя *** лозан нещо е тръгнал да прави, освен да дрънка и да плаши гарги, но се вижда как реагират за пореден път шуро-баджанаците в управлението!
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Панов е човек на ЕС и само това ги спира да му уредят едно подхлъзване във ваната.
Иначе е ясно, че в сегашният си вид съдебната система е пълен смях.
8
0
 
36
 
! Отговори
ама как скокнаха преди 3 години
Ама как скокнаха в един отбор всички---уж са на различни позиции, уж са непримирими. Но...за единия си ляб...са като матросовци....Е, после кажи каква е разликата между ГЕРБ, БСП и останалите.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не закачайте зеления чорап, той си чака пенсията и заплатата и го е страх да вземе отношение зад не го свитнат и тоя е *** е главнокомандващ.
6
24
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 3 години
Не се хващайте на този плитък номер!!!!
Бай Лисан е новият фронтмен на десните талибани. Разбирай Христо Иванов, Радан Кънев и кръжеца около Прокопиев... Добър ден да ви кажат, гледайте Слънцето.
5
7
 
18
 
! Отговори
ГГ преди 3 години
ГЕРБ И ДПС Е ЕДНО И СЪЩО
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва или Цацата да подаде оставка или ново ВНС, друг вариант няма. Прокоратуратурата поставя чадър над властта и никой ама абсолютно никой не може да потърси сметка на Цацата за нищо, тоя има повече права и от президента. Доро президнта го е страх и е с наведена до земята глава не президент, а магаре.
3
3
 
26
 
! Отговори
Цаца-Решетка преди 3 години
Под хаос имат предвид, най -сетне системата да не е контролирана от политиците и да ги подхване за безпардонната и нагла корупция.
Конституцията била "социално насочена" ..пхахахаха
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво става с КТБ и референдума защо няма дебати сред калинките на ГРОБ, защо се крият дай им да организират гей-паради.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва тотална Лустрация в съд, прокоратура и полиция. При назначаване да се проверява родата им дали са били кадри на бившата и настояща номенклатура, че в момента децата и внуците на предишните продължават да ни управляват.