Захариева: ЕС да върне доверието на гражданите в институциите

Зам. министърът ни на външните работи говори на форума във Вахау
11 юни 2017 17:52, Петя Славова
25
Захариева: ЕС да върне доверието на гражданите в институциите
Снимка: архив, Булфото

"Европейските лидери трябва да работят неуморно, за да върнат доверието на гражданите в институциите.
Политиците трябва да бъдат все по-достъпни и близки до хората". Това заяви в изказването си на Европейския форум във Вахау, Австрия, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана в съобщение на Външно министерство.

Eвропейският форум във Вахау се провежда от 1995 г., когато Австрия се присъединява към Европейския съюз. Целта му е да се засили диалогът с гражданите и да служи като платформа за обсъждане на общи решения за бъдещето на Съюза. Провежда се в абатството Гьотвайг като символ на християнските ценности, около които е изграден Съюзът. Тази година темата на форума е "Европа по-близо до гражданите", а вицепремиерът Захариева е гост-лектор.

В речта си Захариева изброи съвременните предизвикателства пред Европейския съюз: тероризма, миграцията, забавянето на икономиката, промените в климата, като изтъкна, че усещането у хората, че системата е в криза, води и до чувствително намаляване на доверието към ЕС и водените от него политики. Затова и първостепенна задача на европейските политици е да приближат Съюза до гражданите.

"Трябва да спрем веднъж и завинаги да обвиняваме Брюксел за проблемите, като в същото време у дома да поемаме заслугите за успехите. Нека да прилагаме повече политики, основани на факти, да помогнем на европейските граждани да получат задълбочени познания как работи Европейският съюз", каза още Захариева. Друго предизвикателство към Европа днес, според нея, е нуждата политиците да покажат на гражданите как Съюзът има способности да извлича позитиви от глобализацията. "Нека не забравяме, че само преди няколко години свободното движение на хора, стоки и услуги беше невъзможно. ЕС ни даде възможността да работим, където пожелаем, да имаме свободен достъп до информация и да се възползваме от разнообразието на общия пазар", допълни Захариева, цитирана в съобщението.

Не на последно място българският вицепремиер изтъкна, че е важно да има усещане за справедливост у всички европейски граждани, тъй като това е най-важният показател за качеството на работата на евроинституциите.
Като важни стъпки Захариева открои осигуряването на бърз достъп до правосъдие, включително с новите технологии, намаляване на бюрокрацията за гражданите и бизнеса, обща отбранителна политика, борба с радикализацията сред младите хора.

Преди началото на форума Захариева участва и във възпоменателна служба в памет на Алоис Мок, бивш вицеканцлер и министър на външните работи на Австрия.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като видя мафията от Герб начело с.Дон Б.Б. - Капо Ди Тути Капи вна сянка.за поне 20 години ще повярвам ,че в България има честна и открита политика ,която е насочена към добруването на нацията ,ще повярвам,че има честни политици за които България е всичко
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кате,да знаеш,душа,спрете да ни занимавате със САЩ и ЕС!Прибирайте се в БГ,хващайте мотиките,кирките и лопатите и почвайте да работите,че много станахте на клона! А колкото до и за международното положение-гледай и слушай-през гугъла: "Америка нам не указ (Веселая песня №1) "
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катенце-пикл.енце!Не ви ли омръзна 28 г да правите и ни занимавате с простотиите си?Не виждате ли,че светът е вече друг?Бегайте докато е време,душо,ти и всичката еврог.ейска политическа па.плач,унищожаваща от над 30 г всичко българско и родно,че на народа до гуша му дойде от вас! А ако продължавате в наглостта и упорството си - скоро ще последва команда "ЦИ.БА" и не се знае "знае ли се или не се знае" какво ще стане!През гугъла: "ПОСЛАНИЕ ОБАМЕ !!!"
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От закупени имоти от руснаците в България са влезли 10 милиарда лева.
От ЕС след приспадане на членския внос са влезли чисто по малко!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи"!!! Нерде Ямбул, нерде Стамбул. Какви енциклопедични управленци сме имали, пък сме най-бедни и корумпирани. Ха, сега де! А защо не и министър на вътрешните работи, и на екологията и на здравеопазването... А защо не и министър- председател? Щом от правосъдието става корифей на дипломацията. Както е тръгнало...!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** патка,като всеки политически ***,СЪЗНАТЕЛНО ПРОБУТАН НА СТАДОТО,за да бъде "избран"(евфемизъм,за "наложен") на стадото,упраляващ го,т.е,управляваща го посредственост.

"Нека не забравяме, че само преди няколко години свободното движение на хора, стоки и услуги беше невъзможно. ЕС ни даде възможността да работим, където пожелаем, да имаме свободен достъп до.."

Нима свободният достъп до местата определени за роби,се счита за "ценност"?

Ето,това са ценностите,за оФФФчия народ!!!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая пък, присмял се хърбел на щърбел. Колко сте прости не е истина.
11
0
 
10
 
! Отговори
с преди 3 години
Ес беднотия за нас
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма начин да се върне нещо което никога не е съществувало. А а лозунга на калинката напомня един друг лозунг дайте другари да дадете!
9
0
 
5
 
! Отговори
Looi преди 3 години
s miaukane nema da stane...
8
1
 
5
 
! Отговори
Vinetov преди 3 години
Ei sia...elefant Pavlova idva i sha go varne...
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоразумение, тиквена семка.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво говори тази жена - лозунги! Най-трудно се връща доверие, вие, не само европейските институции, а най-вече българските, го изгубихте напълно, невъзвратимо. Върнахте ни с вашата алчност и грабеж 75 години назад, а нагло искате доверие. И плащате държавни пари на политически *** - "учени" да ни заглавикват идиoтски, че ако се усмихваме, ще станем щастливи по пътя на обратния рефлекс. Диво, npocташко, безчовечно. И да получавате по 8-10 000 лева месечно а ние по 300-400, че и по-малко!
5
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво най-после министър с топки, тия в ЕС да влизат в релси и да изгонят терористите.
4
0
 
29
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Поредната послушна калинка поставена там за цвят.Че и каква длъжност и сложили "заместник министър-председател по правосъдната реформа" хаахаа това означава,че в БГ няма да има реална правосъдна реформа в близко бъдеще.
3
1
 
19
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 3 години
Другарката Захариева: Корумпираните и декадентни бюрократи от ЕС да върнат доверието на гражданите в институциите!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправете заглавието, г-жата не е зам. министър. Това, че е неделя, не е извинение.
1
1
 
26
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Ще го върнете доверието - като върнете тълпите алаходупни убийци по дупките от които са изпълзели!
Милиарди - да ги храним, безплатен ток, вода, медицинско обслужване, БЕЗПЛАТНИ ШОФЬОРСКИ КУРСОВЕ....вярваме ви...че сте б****уци!