Годишнината от Освобождението - общ празник с Русия

България очаква руските си гости, заяви вицепремиерът пред ТАСС
Обновена: 5 юли 2017 17:25 | 5 юли 2017 17:23, Елка Василева
77
Годишнината от Освобождението - общ празник с Русия
Валери Симеонов. Снимка: архив, БТА

Отбелязването на 140-ата годишнина от Освобождението на България в Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да спомогне за сближаване с Русия, заявява в интервю за ТАСС вицепремиерът Валери Симеонов.

Годишнината от Освобождението трябва да стане за България и Русия важна крачка една към друга, казва Симеонов и отбелязва, че през последните години отношенията между двете страни не са били много перспективни, но годишнината може да бъде използвана, за да се организираме "общ празник".

Говорейки за сегашното състояние на българо-руските отношения, вицепремиерът отбелязва, че "проблемът е в неравноправното положение на двете страни".

Това, в частност, се отнася за отделни двустранни споразумения, които според него не носят особена полза на българската страна. Като пример той дава проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис". Газопроводът "Южен поток" също не беше достатъчно балансиран проект, казва Симеонов.

Във връзка с изграждането на атомната електроцентрала "Белене" политикът подчертава, че българската страна е изпълнила задължението да купи реакторите и в близките месеци ще вземе решение за бъдещето на проекта.

Според вицепремиера равнището на двустранните търговски отношения не отговаря на интересите нито на България, нито на Русия и посочва, че съответните министерства в двете страни работят за отваряне на руския пазар за български стоки.

България очаква руските си гости, заявява Симеонов и изразява надежда, че повече да няма затруднения със самолетните полети от Русия до България.

Вицепрезидентът казва също, че българското правителство работи за опростяване на визовия режим за руски граждани, пише БТА.
 


77
Още по темата: РусияВалери Симеонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.