Йотова: Институциите - длъжници на хората с увреждания

"Не сме достигнали нивото, което искаме", заяви тя
8 юли 2017 17:17, Петя Славова
3
Йотова: Институциите - длъжници на хората с увреждания
Снимка: архив, БТА

Институциите са длъжници на хората с увреждания, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си при откриването на XI-тия Републикански многожанров фестивал на хора с увреждания в Перник.

Тя припомни, че през 2006г. за първи път ООН прие Конвенция за хората с увреждания. Всички тогава си мислехме, че е даден реалистичен старт тези хора да се чувстват пълноценни в обществото, да няма дискриминация и самото общество да не им създава допълнителни проблеми, посочи Йотова.

Още по темата

През 2012г. България ратифицира тази конвенция. Тя обаче остана само на хартия, защото нямаме достатъчно силни и хармонизирани закони,така че да гарантираме тези права на хората с увреждания, призна вицепрезидентът.

"Само преди броени дни те отново бяха на протест пред институциите в София. Очевидно не сме достигнали нивото, което всички искаме. Цинично е, когато има толкова много проблеми - за достъпа, затова да се чувстват нормални и равни с другите хора, единствената дискусия в обществото да свършва и започва само с инвалидните пенсии и с ТЕЛК-овете.", посочи още Йотова. По думите й това са въпроси, които държавата така или иначе трябва да реши. Тя призова да започне дискусия за активно приобщаване на хората с увреждания.

Йотова се ангажира през есента президентството да организира голяма обществена дискусия затова какъв закон е необходим за хората с увреждания, пише БТА. Тя предаде и поздравления от Румен Радев към участниците във фестивала.

Пред журналисти вицепрезидентът коментира, че и България, и Македония имат нужда от договор за добросъседство. Не разбирам истерията в Македония, острите нападки и антибългарско говорене, с които се бяхме разделили преди десетки години. За съжаление това е някаква нова вълна, убедена съм, че правителството на Македония има волята, силата и енергията да се справи с този въпрос,каза вицепрезидентът.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
А ,то да беше само на тях !!!
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ISTINSKA BALGARKA KATO BABA TONKA E .MILEE ZA BEDNITE.
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пернишка ***.

Не си ми вицепрезидент!!!