Купуването на земя в България – възможно и за чужденци

ЕК започна наказателна процедура заради изискването за пет години уседналост
13 юли 2017 17:15, Миглена Иванова
43
Купуването на земя в България – възможно и за чужденци
Снимка: Reuters, архив

Управляващите се отказват от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България, вижда се от публикувани за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Текстовете са качени на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се подават до 13 август.

Припомняме, че през 2014 г. беше въведено ограничение за придобиване на земеделски земи от чуждестранни граждани. Основно изискване е чужденците да докажат пет години уседналост, за да могат да купуват ниви в България. Предложението за уседналостта беше на БСП, като срокът й се увеличи до 5 години по искане на "Атака".

Текстовете бяха върнати от тогавашния президент Росен Плевнелиев, но депутатите отхвърлиха ветото.

Две години по-късно – през 2016 г., Европейската комисия (ЕК) предупреди България за законодателството в сферата. Освен срещу нас, подобна процедура е стартирана и срещу Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателни пречки пред инвестициите в земя от чужденци, които противоречат на един от основните принципи на ЕС – за свободното движение на капитали.

С предложенията за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи управляващите предлагат да отпадне спорния член 3в, който регламентира правото на собственост върху земеделски земи на чуждестранни физически и юридически лица.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че нормативният акт противоречи на европейското законодателство и създава предпоставки за дискриминация и неравно третиране.

Процедурата на ЕК срещу България в момента е на етап "мотивирано становище", става ясно от мотивите, т.е. втори етап от наказателната процедура. България официално е поела ангажимент да отмени текстовете и ако не изпълни ангажимента си, Брюксел може да заведе дело срещу страната ни в Съда на ЕС. Така минималната еднократна санкция за България може да достигне 839 хил. евро, а отделно да се наложи и периодична имуществена санкция, която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава.

Още подобни новини четете в Investor.bg


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По ние да се обединим тогава, да отворим златния резерв на БНБ и така без война да си върнем заграбеното от войните. Гърция и Румъния са в ЕС и имаме законното право да си закупим Северна Добруджа и Южна Тракия.
38
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
сега гледаите какво става тьпият бьлг народ щял да продава земята за която нашите
дядовци са давали живота си по боините полети сега идват джамиите минарете
рев от сутрин до вечер на ходжи и всичко това гарнирано с голф и басеини
това е наи сигурния начин да напуснем бьлгария платете глобата на ес и оставете
земята ни
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кукли на конци, манджа за молци! Това сте - гюбре! Нооо, има Видов ден! ЩЕ.....
36
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Великите ни войници защитавали земята с кръвта си се обръщат в гробовете си. Ех да имахме само една от длавните чети да се развъртат и да изчистят държавата от тази мафия и държавотстъпници, предатели.
Стани стани Кольо Войвода, пред НС-то застани и надуй гайдата да се съберат четници и изгонят пашите ... Стани стани Кольо Войвода, развей байряка за който всичко бихме дали само да защитим държавата от ташунковците
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земята е частна.Никой не може да ме накара да си продам земята на чужденци.Не си продавайте земята!Само това ни остана от държавата!Предателите-политици пак ще клекнат пред Брюксел,но народа ако има здрав разум ще защити земята си.
34
5
 
2
 
! Отговори
фаик ал рахманалраим преди 3 години
купувам
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оха,как ще се вдигнат цените,само гледай!
32
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е сега вече си загубихме родината,ще бъдем ратаи на собствената си земя,ще ходим по нея но няма да е наша,това е национално предателство.Да цената и ще се вдигне и тези дето искат да продават ще са доволни,но после вече никой няма да може да купи,защото ще стане чужда собственост и те няма да продават а ще владеят цялата ни територия
31
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най голямата простотия които можаха да сътворят, мръсната пасмина от парламента.Почивайте си сега защото на есен има много причини да излезем на улицата.Ниските пенсии и заплати, увеличените ток вода, престъпноста на ромите, премахването на НПО, и сега последната простотия за продажба на земята на чужденци.Това са само част от причините на есен да излезем на улицата.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Тези с големите земеделски фирми и земи,не са български,само фасона им български.
А ти е виждаш ли,че всичко се подготвя от години - тайно се изкупува земята,въведоха "закон за пустеещите земи",въведоха непоносими такси,правила,бумащина,сега официално ще си отровят земите+водите+растенията с ГМО и "гък" не можете да кажете на частната им собственост,стойте си!
Дори българските селектирани продукти и животни не си патентирахте,сега с патента ще ви удавят.
29
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30
Как ще ми забраниш да си продам земята , ако ми е изгодно
Има само един начин , да ми предложиш по-добра цена
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говориш глупости , какви комуни какви 5 лева
Сега има арендатори с (внимавай в цифрата ) 10 000 дори 20 000 декара собствена земя
Нали се сещаш , че с 20 000 декара може да си направи нещо като мини държавичка
27
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме народ, а ***. Как ще се продава на чужденци?? ?Кой пише законите и защо няма забрана за това???
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се организират в комуни с много собственици селяни+граждани и никой да няма право да продава,освен на комуната земята си,няма как да ви я отнемат!
25
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно ви казвам , имам малко земя в Добруджа -не я продавам , обаче ако някой ми брои 2500-3000 евро за декар вендага ще я дам
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега няма да имате право над собствената си земя,ще се превърнете в черноработници в собствената си земя,на ниски заплати.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега също могат да купуват. Вариант 1 - Наши изселници в Турция имат българско гражданство(член на ЕС) . Вариант 2 Създава се фирма и земята се вкарва като актив , идва например един арабин или англичанин и купува направо фирмата с всички активи и тн
Вариант 3 -Съпруга българка , чужденеца може да е от всякаква националност , всичко се уточнява в предбрачен договор .Купува се на името на съпругата ..и тн
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е,докато българина мисли повече за скъпа кола и как прекара "народа от панелките",вместо да помогне на съгражданите си и да развиват дейност,това ще е резултата!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е държавата питам?От години тайно се изкупува земя от подставени лица,рекламите са навсякъде и никой не си мръдна пръста!!!Къде ви е държавата и държавността,бе ?!Богатите българи по един трактор,доялка и някоя машина да бяха купили на селяните и да ги организират в земеделски комуни,сега земите щяха да си останат техни,да ги обработват,да развъждат стада,да не пустеят и обезлюдяват селата! Сега няма да имате право над собствената си земя,ще се превърнете в черноработници
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Република България, която е член на ЕС, е позволено само на граждани на
ЕС да купуват, да наследяват и да продават земеделски площи, но това е
невъзможно да бъде извършено от НЕграждани на ЕС, т.е. чужденци!
----
Ко?А ти знаеш ли колко неевропейци имат европейски паспорти.