ВМРО иска легитимен превод на Истанбулската конвенция

Едва тогава КС да даде ход на делото, настояват "войводите"
13 фев 2018 15:30, Красимир Ангелов
55
ВМРО иска легитимен превод на Истанбулската конвенция
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Несъстоятелността на българския превод беше използвана като мотив в основната битка на поддръжниците на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, смятат от ВМРО в специална позиция, изпратена до медиите.

"Именно мандатоносителят – ПП ГЕРБ, още в началото на годината, след гласуването на 3 януари 2018 г. на документа в МС, изрази своите притеснения, че проблемът в неразбирането на текста идва от некоректния превод и заяви, че ще поиска официален такъв от Съвета на Европа. До този момент обаче, вече месец и половина по-късно, такъв няма", отчитат войводите.

Още по темата

Затова те питат по кой текст Конституционният съд на Република България ще направи своето тълкувателно решение – по българския, обявен от ГЕРБ за несъстоятелен, или по английския и/или френския, на които е подписана конвенцията, и които са официални по силата на международното право.

Затова от ВМРО – БНД настояват конституционните съдии да не дават ход на делото, преди да бъде изчистен въпросът с легитимността на текста на Конвенцията.

"Призоваваме Външното министерство на страната ни да спази процедурата, като направи нов превод, който да изпрати за одобрение в Съвета на Европа, и едва след това т.нар. Истанбулска конвенция да бъде гледана по същество от Конституционния съд", отчитат патриотите.

По думите им, след направени консултации с водещи юристи, е станало ясно, че при ратифициране на документа ще се наложат не само законодателни промени (в над 20 закона), но и на фундаментални текстове от Конституцията на Република България, чиято промяна може да направи само ВНС.

"Също така припомняме още няколко притеснителни факта около легитимността на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. А именно – още при самото обсъждане на документа в Съвета на Европа са възникнали сериозни противоречия. Даже от българска страна са направени забележки относно спорните и днес дефиниции за джендър и социален пол. Те не са взети под внимание.

Нещо повече – всеки пробен документ, който се приема от Съвета на Европа, се гласува от Съвета на министрите на СЕ с консенсус. Т.нар. Истанбулска конвенция обаче не минава през тази съгласувателна процедура. Тя не е била гласувана, точно заради скандалите, които я съпровождат още при създаването. Направо се пристъпва към нейното подписване в Истанбул", пишат в позицията си от ВМРО.


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
ало,дупеДатите преди 2 години
Конвенцията е излишна,имаме си закони!Просто ги спазвайте,и всичко ще е наред!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конвенцията не я искаме, какъвто и превод да й направят. Скритото й съдържание вече е ясно и на децата. Късно е либе за китка.
48
1
 
2
 
! Отговори
Ку-Ку преди 2 години
Както и да я превеждат, *** ще съдят държавата в ЕС по оригиналните текстове. Затова, е по-евтино да се забранят *** и да се дадат на прасетата, заедно с техните адвокати. Материалните щети, са по-евтини от "моралните".
47
1
 
0
 
! Отговори
Тервел преди 2 години
Прави впечатление, кой работи по новият софтуер за превод : еврейка 'коева'. Значи превода ще е подходящ за приемане на ***-Конвенцията, без бат Боко и сие да разберат какво приемат и с не съгласието на целият ни народ..! Това е против Господ, Алах, Буда, Природата, Науката а е съвместно със сатанинските интереси на 'еврейте-масоните', за златен милярд от човечеството, тоест богатите, а останалото марионетки за сексоална и всякъква подобна гавра от създадената, от и за тях законова система..!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ВМРО то пак взеха да издишат гумите , както винаги.
45
0
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Че вие на кой език го четохте преди да гласувате?
44
0
 
5
 
! Отговори
Забрава преди 2 години
Забравихте за работните места, забравихте за високите заплати, също и за пенсиите, само не забравяте интереса.
43
2
 
9
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 2 години
Г-н Министре, за какво Ви е легитимен превод след като хора с доста по-високо образование от Вашето, и Човешка съвест прозряха задкулисната мръсотия в този подвеждащ лъже документ. Нима всеки обикновен истински, а не задръстен, българин не прозря "тоягата", която му готвят западните Ви "приятели", а техните васали вкупом се плю.чат по екраните на телевизиите да ни убеждават колко е необходима тази хартийка. Колкото повече се плю.чат, толкова по-антипатични стават и това работи само срещу ТЯХ !
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Андрешко - Каракачанов хептен забрави за армията с тая конвенция.

Армията не му е по силите на Каракачанов. Не знае какво трябва да прави.
41
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
Каракачанов хептен забрави за армията с тая конвенция.
40
0
 
9
 
! Отговори
Тоест преди 2 години
министрите са гласували без да имат легитимен превод. Браво на тях. Сети се Каракачанов.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудят се как да полегнат по-елегантно милите.
38
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Това е тесногръдо и остаряло. Важното е страната ни да просперира, това не се прави с омраза, а с работа и законност.
37
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Който има очи - видя, който има акъл, прозря - никакви патриоти не сте, срамите само името, вие сте просто едни популисти, да не продължавам. Нищо не ви интересува, занимавате ни с глупости. Защо в Сингапур от няколко религии могат да живеят заедно, тука само ни противопоставяте!
36
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Изключително точно. Накрая ще платим едни пари за избори, работата е ясна, но поне председателството да мине като хората.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "...джендер означава род, родственист, има един и същи произход с ген, геном, като се говори за фамале джендер се има пред вид жената в семейството и рода с нейната социална функция като дъщеря, майка, сестра....Ама то патриотарите никога не сте се отличавали с много акъл."

Така им е удобно. Разбраха, че на Борисов му писна от ортаци и нещата тръгват към развръзка 2016 с предсрочни избори, като сигурно ще последват РБ. Търсят полезен изход след безполезния лов на полит-дивиденти.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако освен превода отпадната точките за даването на убежище на всички мигранти дискирини или преследвани по пол в родината си /всички мисюлманки и ЛГБТ отговарят на условието/. Отпаднат текстовете, които ни задължават да въвеждаме в образованието практики за разучпване на стереотипните роли на пола и отпадне този надзорен орган Гревио...бих се съгласил да приемем и ратифицираме конвенцията. Да но без тези точки конвенцията изобщо не им трябва на либерастите и НПО-тата. :-)
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМРО ВЪРТИ ЗАДНИКА ИСКА ДА СЕ ХАРЕСА НА ВСИЧКИ ПРИ ПОРЕДНАТА СИ ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА НЕ ВИ ВЯРВАМЕ ВИЕ СТЕ ДОКАЗАНИ ЛОШИ АРТИСТИ
32
3
 
2
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 2 години
ГОСПОДА ПАТРИОТИ,ДОКОГА ЩЕ ГИ ЛЮЛЕЕТЕ ТЕЗИ ДЖЕНДЪРИ,ГЕРБЕРИ И ДР.ПОСТАВЯТЕ УСЛОВИЯ ЧАС ДАТА И МЕСЕЦ И ТОЛКОВА,КАТО НЕ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ДА СИ ОТИВАТ ГЕРБЕРАСТИТЕ И ДРУГИТЕ РАСТИ.МОЖЕ ДА ОСТАНЕМ ПО МАЛКО,НО ДА ЗАПАЗИМ СТРАНАТА СИ,ТОВА Е СМИСЪЛА НА ПАТРИОТА,НЕ НЯКАКВО СИ ДЖЕНДЪРСТВО..
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, мухайте си ги жените и това е - това са християнски ценности, това са патриотични ценности - жената да си знае мястото, да тича да носи ракията, да носи салатата, да дава безотказно секс и да не знае много-много - ама ха - джендери-мендери!