Тревога в Украйна: Българският език се топи, изчезва!

Йотова се срещна с представители на българските дружества
4 окт 2018 13:45, Елка Василева
37
Тревога в Украйна: Българският език се топи, изчезва!
Снимка: Президентство

Опасенията си от постепенното изчезване на българския език в Украйна споделиха представители на българските дружества и на неделните училища от Арцизки, Татарбунарски и Саратски регион на среща с вицепрезидента Илияна Йотова в украинското село Заря.

Илияна Йотова е на посещение в населените с етнически българи райони в Южна Украйна. На срещите бяха поставени различни въпроси и потърсена възможност за съдействие от страна на българската държава при тяхното решаване, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
Масово родният език се изучава в училище само по един час седмично. Липсата на достатъчно учебни помагала и необходимостта от подобряване квалификацията на учителите бяха сред проблемите, поставени на срещата, която продължи над два часа. Отново бе изразено желанието за създаване на училище изцяло на български език.
 
„Езикът ни се „топи“. Постепенно изчезва“, отбеляза по-късно същия ден вицепрезидентът на среща с българската общност във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Още по темата

„Наша задача е да съхраним българския език. Очакваме от вас подкрепа“, заяви Антон Киссе, депутат в украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, която тази година отбелязва своята 25-а годишнина.
 
На срещата бяха поставени два основни проблема пред българите в Украйна. Единият е новият Закон за образованието, който заплашва да ограничи изучаването на малцинствени езици. Другият е свързан с готвената административно-териториална реформа, която според сънародниците ни в Украйна може да доведе до размиване на историческите граници на етническата българска общност в страната. „Болград е столица на българите-преселници“, посочи Антон Киссе.
 
„Позицията на България по тези въпроси е последователна и категорична. Президентът Румен Радев постави проблемите пред украинския си колега Петро Порошенко, с когото се срещна миналата година в рамките на Общото събрание на ООН, и получи уверения от него, че няма да бъдат ограничени правата на българите в Украйна. Ние, от президентската институция, стоим зад вас“, увери вицепрезидентът.
 
По време на разговорите бе изтъкната и необходимостта България и Украйна да бъдат много по-активни в двустранния диалог за преодоляване на проблемите, стоящи пред българската общност в Украйна. „Нашата общност в Украйна трябва да бъде още по-сплотена, за да отстоява правата и интересите си. Това е необходимост за постигането на успех“, посочи още Йотова.
 


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Джони преди 1 година
Хоп:)Две водки с Кола
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е в Одеса
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Порошенко може да е всякакъв, ама шоколадите му са си много хубави-вчера хапнахме 3 или 4бр. Ако може- да не плаща мита, ние не ядем митата!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският език е забранен в Украйна............заедно с руския и още няколко езика.........така реши режима на Порошенко и неофашистите от Десен сектор в Киев!!!
27
2
 
1
 
! Отговори
Халюцинации преди 1 година
За какъв "български език"се съчинява-тъзи група "българи"отдавна говори само руски.
В България някой си пази чиновническото место с измислици-ТОВА НАСЕЛЕНИЕ ГОВОРИ "БЪЛГАРСКИ" ТОЛКОВА,КОЛКОТО Е ОГРОМНИЯ НАПЛИВ ОТ ВРЪЩАЩИ СЕ БЪЛГАРИ-ЕМИГРАНТИ.
ХАЛЮЦИНАЦИИ ВИЖДАЩИ ЖЕЛАНОТО КАТО ДЕЙСТВИТЕЛН.ЗНАЙТЕ: "МАЙЧИНИЯТ ЕЗИК НЕ СЕ ГОВОРИ В ТРЕТОТО ПОКОЛЕНИЕ".А КОЕ ПОКОЛЕНИЕ СА ТЕЗИ "ГОВОРЯЩИ БЪЛГАРСКИ"-- ПО ТОЧНО ТОВА СА ХОРА С "БЪЛГАРСКИ КОРЕН",ВЪПРЕКИ ЧЕ ТОВА ИМА ОТНОСИТЕЛЕН ХАРАКТЕР ПОРАДИ СМЕСЕНИ БРАКОВЕ
26
0
 
6
 
! Отговори
Така-така преди 1 година
И Ердоган така казва за турците в България.
25
2
 
2
 
! Отговори
смешко преди 1 година
До Македон
Вземи си памперси, че албанците идват.
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче гадните американци в Чикаго признаха българския за официален език, откриха паметник на Левски и пуснаха автобуси изрисувани с лика на Стефан караджа.Също така казаха, че македонския е диалект на българския докато в братска Русия ни обясняват как азбуката им дошла от Македония и само там от цял свят се изучава македонистика.
23
1
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 1 година
А за село Татарли до Валандово какво ще кажете- в него да не би да живеят само викинги и ирландци?
22
3
 
15
 
! Отговори
Републиканец преди 1 година
Хахаха...то у нас се стопи българския език, а другарката вице се загрижила за Украйна. Предлагам на другарката Йотова да напусне президенството и да остане в Украйна като учителка по български, като толкова е загрижена.
21
7
 
8
 
! Отговори
Бож. преди 1 година
И вижте кой се загрижил за нашите Българи- човекът на руснаците Йодова ги агитира да се отцепят от Украйна,за да минат към Русия и да бъдат превърнати в татари или руснаци!
20
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в украински училища да се изучава български? Който иска има частни уроци. Ако иска и Занзибарски да учи.
19
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера какъв точно е проблема, че в чужда държава българският бил изчезвал???
18
9
 
3
 
! Отговори
Македон преди 1 година
неделните училища от Арцизки, Татарбунарски и Саратски регион
.
Защо го пишете Татарбунарски като он е Татарбугарски?
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тревога в България: Украинският език се топи, изчезва!

същата работа... и?
16
2
 
13
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Така е, ама нашата държава нищо не прави. Командировките на политици дотам нищо не променят.
- Кога ще има българско училище в Одеса? Това е икономическия център на областта. Там живеят хиляди бесерабски българи.
- културните ни центрове там къде са?
- Как България присъства в живора на тези хора?
- Защо ги мотат по 5 години за гражданство. Румъния и Унгария дават за месеци на малцинствата си. Все такива неудобни въпроси...
15
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
И аз щях да напиша същото. Само с него сме за никъде.
14
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Езика на който гъргорят вулгарите е диалкет на македонския език.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ревна ли ? аесектеррр
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински тревожното е, че българският език се топи и изчезва в родината си - България.
Но кой ли го еня за това?!