Радев: Оценката за борба с корупцията – протестите!

Той коментира темата преди да излезе очаквания доклад на ЕК
Обновена: 13 ное 2018 13:57 | 13 ное 2018 13:00, Камелия Цветанова
95

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Масовите протести в последните дни показват реалното състояние на борбата с корупцията в страната, смята президентът Румен Радев.

Той коментира темата преди да излезе очаквания доклад на ЕК за напредъка на България в борбата с корупцията. Според предварителния такъв има, но държавният глава не споделя това мнение.

Още по темата

"Самите протести са достатъчно основателни като аргумент. Показват реалното състояние", коментира Радев и обяви, че предварителният доклад не е постъпвал в президентството.

"Но мога да ви кажа, че като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел", отсече президентът.

Той присъства на церемонията по клетвата на новите конституционни съдии. Един от тях е проф. Атанас Семов, който е от квотата на президента.

Румен Радев обаче заподозря, че действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу издигнатия от него конституционен съдия, са с политическа цел.

"Нямам друго обяснение затова, че тази проверка е инициирана сега и още повече, че тя касае приключили действия през 2016 г., коментира държавният глава и заяви, че е изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка", каза президентът.

Прокуратурата започна да проверява Атанас Семов в петък. От държавното обвинение съобщиха, че са се самосезирали след публикация, в която се припомня, че срещу Семов е имало прокурорска проверка заради свързана с него магистърска програма. Макар проверката да е била прекратена още през 2016 г., сега върховната прокуратура е наредила на Софийската апелативна прокуратура да анализира дали прекратяването е правилно.

След като положи клетва  днес Семов вече има имунитет, който се равнява на депутатския. Срещу конституционните съдии не може да бъде възбудено наказателно преследване, преди да е снет имунитетът им.
Това може да стане само при наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, представени пред съда от главния прокурор.

От прокуратурата обясняват, че са получили сигнал през март 2013 г. от научен сътрудник в БАН и докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност "Право на Европейския съюз". Той твърдял, че университетът се използва за частна стопанска дейност, безстопанственост, както и за сключване на неизгодна сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз".

Програмата е по договор между СУ и сдружение с идеална цел  "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". Сигналите са проверени от МВР и през юли 2016 г. Софийската градска прокуратура е отказала образуване на досъдебно производство.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
А вие какво очаквате от шапкар
...?
Този си противоречи постоянно...Няма съмнение че е червен, то е видно.
85
1
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 1 година
Днес Радев не ми направи добро впечатление с противоречивото си и бих казал лицемерно поведение. Отказа среща за данъка за старите коли, за да не се бъркал в работата на законодателния орган (макар че не одобрява този закон), но доста агресивно нападна независимата прокуратура заради неговия човек Атанас Семов. По подобен начин заяви, че правителството не трябва да подава оставка. Нали има разделение на властите, бе Радефф? Ако искат ще подадат, ако искат няма - ти не се бъркай.
84
2
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 1 година
До 84. Изключително банален и втръснал ни коментар. Колко пъти да обясняваме, че има подкрепата само на ЧАСТ ОТ НАРОДА, предимно червената. Другите не го харесваме. Стига с този байтошовски похват да говорите от името на целия народ, това беше преди 1989.
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мачкай гробаджиите гн Президент, народа е с тебе!
82
4
 
6
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Тъжен безволев софльор е днешният ни президент!
81
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 година
Докато вие се дърлите на кои любимия комуняга е по голям комуняга, бившите любовници от времето на БКП семинарите - Бай Тиквонии и Курналина точат зъби за вашите данъци. Ето за това никога няма да се оправим! Защото вие си искате комунистите на власт и си ги избирате все едни и същи, а без да се сменят хората, няма как да има промяна в държавата! Драги гербери и бекапейци - защо се плюете? Все сте братя комунисти и все за комунисти гласувате. Вие сте братя по лидери!
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протестите са срещу системата. Президента е част от нея.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АЗ това е старият смотан президент.Сега имаме нов.
78
2
 
9
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Прав е президентът- протести има,понеже корумпираните червени престъпници още не са свалени,партията им не е закрита а панаирите и лукойловете им не са конфискувани!
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕФ ТИ ПАК СЕ ОБЪРКА- НАРОДЪТ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ НЕЗКОННО ЗАБОГАТЯЛАТА ЧЕРВЕНА ОЛИГАРХИЯ, КОЯТО РАЗКОСТИ БЪЛГАРИЯ- МИЛИОНИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ КОНФИСКУВАНИ И РАЗДАДЕНИ НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ- ЧЕРВЕНАТА БАНДИТСКА ШАЙКА ПРЕВЪРНА РОДИНАТА МИ В БЛАТО.
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този жена му го командва и кара мерцедесите на охраната.
75
8
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Анонимен 64
Смотаният президент си има име и фамилия- Росен Плевнелиев!
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той иска да ни предаде в ръцете на Путин и да сме под руско робство-НЕ!!!!
73
5
 
6
 
! Отговори
ABC преди 1 година
До Анонимен 55
За пожарникаря ли говориш!? То пък той един генерал...
72
4
 
6
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 1 година
ДА БЪДЕ ИСКАНА ОСТАВКАТА НА ГЛАДНИЯ ПРОКУРОР!

СРЕЩУ НЕГО СЛЕДВА ДА БЪДЕ ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ НЕ САМО ЗА ВКАРАНТЕ В КТБ ПО НЕГОВА ЗАПОВЕД БАРЕТИ , НО И ЗА НАЗНАЧЕНАТА ОТ НЕГО ТРОЙНА ЕКСПЕРТИЗА ДОВЕЛА ДО ВДИГАНЕ НА АПОРТНАТА ВНОСКА НА ГЕРГОВ ПРИ ПРИДОБИВАНЕ НА ПАНАИРА

ЦАЦАРОВ трябва да бъде съден!!
Той е престъпник!
71
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът трябва да има добра заплата защото Деси много обича да харчи.
70
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтин шмекер е тоя. Няма нито акъл нито правомощия да направи нещо полезно за България. Насъсква само хората да вършат безредия а това изобщо не е добре за страната. Ще прогони и малкото инвеститори, ще остави за няколко месеца управлението в ръцете на неопитни некъдърници и ще ни натресе разходите за предсрочни избори. Само това може да направи, което не носи нищо добро за хората. С две думи, жалък популист. Не се надявайте на нищо добро от него.
69
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че е президента/избран с над 2 мил. гласа/, че тези съвсем се разпищолиха. Единствен той е наясно какво става долу сред народа.
68
6
 
7
 
! Отговори
Senhy преди 1 година
Hahaha.... prezident na korupciata v rbg.....hahaha....
67
8
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Нали не беше важен президентският пост? И всяко магаре/магарица предложено от Борисов щеше да бъде избрано?Е,май не е така!Като не харесват сега президента,да се ядосват на себе си!