Защо бе поискана оставката на Бисер Петков?

Дават ли се достатъчно пари на социалното министерство?
2 дек 2019 10:37,
16

Изненадващо премиерът поиска оставката на социлания министър Бисер Петков. Аргументът на премиера е "натрупани във времето основания". Подозренията са, че реалната причина е искането на Бисер Петков заплатите на социалните работници за следващата година да бъдат увеличени не с планираните 10% за обществения сектор, а с 15%. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и политологът Стойчо Стоев коментираха темата в студиото на "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Според Стоев за оставката на социалния министър винаги има поводи и достатъчно критична маса недоволни.

"Това е едно свръхголямо министерство, в което има страшно недофинансирани сектори. Общата маса ползватели на това министерство са крайно недоволни и от организацията на работа, и от размера на обезщетенията, които получават", посочи той.

Борисов поиска и прие оставката на социалния министър Бисер Петков

"Това е повод да погледнем кой е този, който не дава пари за социални дейности", контрира Григорова. Според нея това е Министерството на финансите.

Стойчо Стоев смята, че по-скоро ситуацията със заплащането на първия ден от болничните е раздразнила премиера.

"Министър Петков няма нищо общо с болничните", заяви Ваня Григорова.

Според Стоев, за да заработи социланото министерство качествено, трябва да се съберат повече пари в социалната система.

"Бюджетът на НОИ всяка година е в тежък дефицит. Това е големият проблем", каза той.

"Но парите в НОИ идват от НАП, който е към Министерство на финансите. Отново проблемът не е в социалното министерство", категорична е Григорова.

Тя е на мнение, че новият социален министър Деница Сачева няма да намери никакви решения. "Ще посипе сол в раната на бедните", допълни тя.

Двамата коментираха и искането на част от майките на деца с увреждания Бисер Петков да бъде върнат на поста.

"Не съм съгласна да се върне на цената на това да помага за провеждането на грешни политики, както се случи предишния път. По-добре да не се връща, отколкото да бъде маша в нечии ръце", смята Григорова.

Стойчо Стоев е по-скоро скептичен, че техния протест ще въздейства на премиера по някакъв начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Телевизионните *** на властта са във всяко предаване. Тролят опорните точки и като папагали повтарят чутото от господарите им, които им плащат.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минлата година АйЕнДжи ми откраднаха 40% от годишните постъпления за втори стълб.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Майко мила! Парите във втория пенсион стълб са в частни фондове под надзора на КЗК!!!! Там се вижда какво си внесъл по своята партида и колко трябва да получиш. ГЕРБ освен да ти вземат акъла дет го нямаш, какво друго да ти вземат? Ами като масово шест месеца са работили, шест са получавали обзщетения и независимо от това отново са работили партидата ще им е празна. Пенсиите от НОИ прецакват тези дето са внасяли.
10
2
 
4
 
! Отговори
проф. по икономикс преди 4 години
Цялата истина е , че България не си печата сама парите. Новите господари казват колко пари и къде да се разпределят. За 30 години ако не са го разбрали българите, значи материала между ушите е некачествен. За сравнение - 10-най богати страни в света са и най-задлъжняли, защото сами си печатат парите .
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадърните, можещите и тези които искат да работят за хората в това правителство се броят на пръстите на едната ръка. Бисер Петков е един от тях, но видете ли не можел да се разбира с другите и не можел да работи в екип. Бойко некадърника никога няма да допусне кадърни хора в управлението те изпъкват, хората ги харесват и това дразни дерибея Борисов. Има една много хубава песен и много подходяща за сега на Ахат "Земя на слепци", пуснете си я и ще видите колко е вярна за България
8
0
 
17
 
! Отговори
Вярно ли е? преди 4 години
До 2016 г., чрез фирмата си Интелдей солушънс Сачева е печелила проекти за позитивна промяна на образа на бежанците в българските медии, правеше и пиара на джихадистката Асоциация на свободна Сирия, снимаше се със сирийски главорези, експулсирани впоследствие от България като заплаха за националната сигурност. Заради тази й дейност през 2013 г. Българският Хелзинкски комитет я обяви за Човек на годината за предходната 2012 г. Ако е така смяната е по искане на Козяк, ББ в САЩ!
7
2
 
11
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Хубаво начало би било да се направи една ревизия на всички телкаджии, за да се види кои са истинстите такива, за да може да се разтовари малко бюджета на ДОО. Втората стъпка е в ръцете а НАП да се влезне във фирмите, които не осигуряват на реални доходи, но за това няма политическа воля, въпреки че от НАП много добре знаят кои са тези фирми. Трето всякакви социални помощи да се дават под формата на ваучери за храна или услуги, за да се избегне харченето им за алхокол и цигари примерно.
6
0
 
18
 
! Отговори
? преди 4 години
Бисер беше умен и това го отличаваше.Сега сте си всички еднакви министри мафиоти
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парите Григорова от нашите осигуровки минават през НАП само транзитно, те си стигат в НОИ, а той е в перманентен дефицит от създаването си, дори когато парите не минаваха през НОИ, защото цялата система е пробита.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно има съвест и вече не може да гледа как се провежда политиката на геноцид и е решил да се махне!
3
2
 
12
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Прекалено ерудиран за да пасне в това правителство.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да страхотна идея Григорова - дай всички пари да ги издумкаме за ядане и пиене, пък после да става каквото ще. Именно това посредствено егоистично мислене ни е големия проблем. Всички мечтаят някой да им дава пари срещу нищоправене - хората забравиха народни мъдрости като "който не работи не трябва да яде". Днес всеки иска, като дадеш, след 2 дни обидено иска още.
1
1
 
31
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Бисер Петков е разбрал погрешно основната си задача в социалното министерство. Трябвало е да имитира социална политика, а той се е опитал да я провежда на практика. Искал 5% повече за залати на сциални работници. Голяма грешка! Дават им се по 50 лева за Коледа и толкова. Сега Бойко очаква от новата министърка да е по-опитен л'ъжец и манипулатор от него и редовно да отчита "големи успехи".