Цветанов: Нямаме алтернатива на евро-атлантическата си принадлежност

Хибридните атаки целят подмяна на нашите ценности
4 дек 2019 16:37,
30
Цветанов: Нямаме алтернатива на евро-атлантическата си принадлежност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

“Отвоюваното по време на прехода като ценности, свободи и права трябва да бъде пазено и отстоявано ежедневно,” заяви Цветан Цветанов по време на кръгла маса „Тридесет години демокрация – откъде започнахме, какво постигнахме и къде искаме да бъдем?“, организирана от Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) на 3 декември, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Още по темата

"Трябва да бъде отстоявано срещу хибридните атаки за подмяна на нашите ценности, в енергийния сектор със защита на националните ни интереси чрез реална диверсификация, с противодействие на опитите за външно влияние в региона на Черно море, с непоколебимата ни принадлежност към евро-атлантическото пространство като надежден член на ЕС и НАТО", поясни Цветанов.

Цветанов сподели, че въпреки различните трактовки на прехода, всички демократично мислещи хора в страната трябва да се обединяват около заключението, че евро-атлантическата принадлежност на страната ни е без алтернатива.

Критичен, но конструктивен преглед на годините на прехода направиха политологът Огнян Минчев, разследващият журналист Христо Христов, социалният антрополог Харалан Александров, експертът по международни отношения Румен Кънчев, икономистът Красен Станчев и историкът Евелина Келбечева. Бяха обсъдени декомунизацията, успехите и грешките, икономиката, геополитиката, психо-социалната динамика на прехода и елементите на тоталитарното минало в годините на промяната. Срещата бе модерирана от психолога Росен Йорданов и изпълнителния директор на ЕАЦС София Петкова.

“Вярвам, че макар и противоречив, българският преход е еднопосочен и е постигнал основните си цели,” заяви София Петкова. На свой ред Росен Йорданов подчерта, че една от стратегическите цели на ЕАЦС е страната ни да не променя евро-атлантическия си курс на развитие.

Доцент Огнян Минчев отбеляза като успехи на прехода демократизацията на политическата система и мирната революция на 1997г., донесла институционални реформи и трансформацията на българската икономика. Разследващият журналист Христо Христов направи обзор на процеса на декомунизация, като отбеляза, че отварянето на досиетата е най-големият успех в това отношение. Социалният антрополог доцент Харалан Александров обърна внимание на паралелните разкази за прехода и различните интерпретации, които често има опасност някой друг да прави вместо нас.

Професор Румен Кънчев подчерта ролята на НАТО и ЕС след края на Студената война, като отбеляза, че най-важно за страната ни е да продължава да изпълнява ангажиментите си към двата съюза. Той постави акцент и върху важността на инициативи като “Три морета” за противодействие на външни намеси в Черноморския регион. Икономистът доцент Красен Станчев подчерта, че животът наистина е станал по-добър, макар и по време на прехода да сме преживели изключително трудни икономически моменти.

Професор Евелина Келбечева посочи като основен пропуск на прехода непреживения интелектуален и морален катарзис, за постигането на който е трябвало да се започне с културата и да има цялостна държавна политика за изучаване на периода на тоталитаризма.

На събитието присъстваха представители на академичните среди, неправителствения сектор, общественици, интелектуалци, съвременници и активни фигури от времето на прехода, политици и граждани. Сред гостите бяха доц. Емилия Занкина, д-р Алек Оскар, Светла Златева, Екатерина Бончева, Евгени Дайнов, ген. Атанас Атанасов, Георги Стефанов, София Коен, Максим Бенвенисти, Иванка Жекова, Георги Пандуров, проф. Павлина Долашка, Захари Карабашлиев, Борислав Скорчев, Николина Щерева, Горан Благоев, Евтим Костадинов, представители на Атлантическия съвет на България, както и представители на 15 посолства от дипломатическия корпус в страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
Има има цецо само че без тебе !
23
2
 
1
 
! Отговори
Не ме отчайвай преди 4 години
Анонимния номер 24...., да не би да искаш да кажеш,че 2/3 от гербeстаците са *** и с функционална грамотност от Вършецката климатична академия на Цвинокио? Не ме отчайвай човече!
22
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ако Цветанов създаде партия,то 2/3 от герб ще е при него. И десните също. Леви,пембяни,розови,червени- те все едно къде ще са
21
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Информационната война яко тече и дано властите да вземат мерки,че много ***
20
5
 
8
 
! Отговори
преди 4 години
Егати няма като него втори мазен няма няма нужда от реклама той си знае интереса като му клати феса.Значи с тия очила ми напомня на един дето беше професор по хамбал в националното спортно училище и спеше със студентки че да ги пуска на изпити дали и тоя Цвък Цвъчко не е вече във най-древната професия или той вече е всъщност проститутката то Тръмп нали редовно го ощастливява от всички трапове.
19
5
 
7
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
Този алчен *** няма алтернатива! Аз имам и неговите глупости не ме интересуват!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо му дават трибуна на тоя апартанентчик?
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са ви ценностите- апартаменти, асансьори, тераси?
16
2
 
8
 
! Отговори
Тс преди 4 години
Щом се е хванал журналиста Хр.Христов само глупости ще ръси.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя стана бетер Плевнелиев. Аман от кокошки, дето кудкудякат глупости из медиите.
14
3
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Нямаме алтернатива на "демократичната" ни червена мафия! Аналогично изпълнение за размяна на огледалце срещу злато при индианците.У нас използваха същият прийом " касова,масова приватизация,РМД ,пирамиди,банкови фалити,лоши кредити......срещу нищо за народа!
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закачил се е за евро-атлантическите ценности и ги хвали, но Радио "Свободна Европа" пак ще го нагласи.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нима си мислите, че Цецко прави всичко самостоятелно ? Без " ДА" на Боци няма шанс и да диша даже.
11
5
 
21
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Цецо започва да дублира Баце и Мони Паси. Ще яде кютек.
10
25
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Русия е пълен *** и не става за нищо. Северна Корея е доста по-зле и от тях. Само китайците са добри, всички останали са по-зле и от България.
9
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гробарски ***....
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да няма алтернатива, искаме напред с Русия и Северна Корея. Напред другари, долу НАТО и ЕС
7
4
 
27
 
! Отговори
Абдал преди 4 години
Цвъки, в Училището за умствено изостанали де завърши с клизма ли те учиха ,че сме и Атлантици?Нещо май и като физкултурник си се ударил у некой лост.
6
4
 
25
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
има алтернатива референдум за излизане или оставане в нато и ес иначе твоитецен ности ги знаем апартаменти и асансъори но моите са съвсем други аз искам мирза човечеството но не с ам бази и оръжие
5
6
 
30
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Какво си отвоювал бе мух..льо? От производствен капацитет на равнището на Турция и Гърция взети заедно станахме територия, Обект на заграбване на собственост на безценица. Все едно сме аборигените или индианците или палестинците.