БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите

Нинова пък обвини правителството в безхаберие и арогантност
Обновена: 6 мар 2020 12:17 | 6 мар 2020 12:17, Камелия Цветанова
172
БСП и Манолова конкуренти – битката била кой да оглави протеста на медсестрите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойкотирането на сградата на бившия Партиен дом от група протестиращи медицински сестри скара БСП и ГЕРБ.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини властта в безхаберие и арогантност, а председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отсече, че има остра конкуренция между БСП и бившия им кадър Мая Манолова кой да оглави протеста на 6 медсестри.

Според соцлидерката барикадата и излизането на прозореца на една от сестрите е безпрецедентен акт на отчаяние, провокирано от лъжите на правителството.

Още по темата

"Първата е казана от премиера Бойко Борисов миналата година, когато обяви, че дава 50 милиона лева за заплатите на медицинските сестри, след това се оказа, че са 6 милиона, а останалите са прехвърлени към НЗОК, в крайна сметка се оказва, че тези пари са дадени за увеличаване на цените на клиничните пътеки", настоя Нинова.

Тя припомни, че седем сестри веднъж вече са се барикадирали през 2019 г. в здравното министерство, но и тогава са били излъгани.

Според Нинова исканията на сестрите са основателни и справедливи, защото работят на по 2 смени и на по няколко места, получават ниски заплати, условията им натруд са неприемливи и в замяна на това срещат безхаберно и високомерно отношение.

"Реформа няма, допълнителните пари потъват в болниците, които са търговски дружества. Алтернативата е болниците да станат лечебни заведения, а не търговски дружества. Това е истинският проблем, а управляващите го нарекоха провокация. Проявихме арогантност като показахте, че здравна комисия в този момент може да заседава 5 минути и то в присъствието на сестрите", настоя тя.

Червената шефка остро разкритикува Дариткова, която определи сестрата, излязла на балкона, като жена с нестабилно психологическо състояние.

Според Нинова това е било акт на отчаяние.

Освен това Дариткова не можела да хвърля вината на гардовете от НСО, защото те не могат да посягат на беззащитни хора.

"Голямата вина е на правителството заради провала в здравната реформа, заради недостъпното здравеопазване, заради скъпото доплащане в болниците, заради скъпите лекарства", скочи тя и добави, че ГЕРБ няма нито желание, нито характер да направи реформа в системата.

В отговор Дариткова отново повтори, че става дума за организирана провокация с политическа цел маскирана със синдикални искания.

"Участник в тази провокация е инициативният комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. Сега виждам остра конкуренция за това кой да оглави протеста на 6 сестри – БСП, която е системна политическа партия и Мая Манолова, която иска да определи своето политическо бъдеще", отсече тя.

Според нея служителите на НСО са длъжни да осигурят реда в парламента, а са създали рискова ситуация.

"Сестрата на прозореца е с нестабилно психологическо състояние - не може да е друго една жена, която стои на прозореца и не може да води смислен диалог, а гардовете от НСО не са охранява ли прозорците", настоя Дариткова.

Тя обвини левицата, че е безотговорно и некоректно системна партия като БСП да толерира незаконни действия и на тази база да натрупа дивиденти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
6
 
! Отговори
ЦК наБСП преди 4 години
Дърпали я тази на перваза.Ако не бяха я дърпали и беше паднала щяха да ревнат защо не бяха я дърпали.
145
9
 
4
 
! Отговори
ООООХ... преди 4 години
ЧЕТА КОМЕНТАРИИТЕ И ВИЖДАМ КОЛКО НЕОБРАЗОВНИ ХОРА ИМА В ТАЗИ ДЪРЖАВА - КАКВО СЕ ЧУДЯ ТО СЪЩОТО Е И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЛЕКАРКАТА ОТ ГЕРБ КАТО И СЛУШАМ РЕЧИТЕ ГОРКАТА АКО Е ЛЕКАР КОЛКОТО Е ПОЛИТИК ГОРКИТЕ ПАЦИЕНТИ - АКО ГИ ИЗРЕЖДАМ ТЕ СА МНОГО КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА НС -ЗАЩО ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ ГОВОРИТЕ С ТАКАВА ЗЛОБА КАТО ЧЕ ЛИ ИСКАТЕ НАРОДА ДА ВИ ПОВЯРВА НА НЕЩО ИЛИ СЕ СТРАХУВТЕ ОТ НЕЩО???? ПРОТИВ БСП СТЕ НО ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ ОТ БСП СА МНОГО ОБРАЗОВАНИ ЛИЧИ ИМ ГОВОРЯМ КОМПЕТЕНТНО
144
1
 
9
 
! Отговори
Старост Нерадост преди 4 години
Сестрите поостаряха и не ги спохожда оня червендалест господин, с голата глава и двата кожени куфара. Вътрешното напрежение расте и вместо в семейни скандали избива в социални искания. Ами не се развеждайте бе момичета, за да има на кой да вдигате скандали на стари години, не да ми висите пи прозорците на Партийния дом и по реверите на политиците.
143
1
 
9
 
! Отговори
Нисък комфорт преди 4 години
Ами,ако направят сестринските заплати 1220 лв. , то ще помоля директора на болницата да ме преназначи от лекар като мед. сестра, защото сега основната ми заплата е 800 лв. Обещавам и касинка да нося! Остави, че ще получавам с 50% повече като мед.сестра, ами ще спя спокоен от мисли, дали няма да сгреша и да умре някой пациент. Като доктор нося и наказателна отговорност, като сестра никаква - "доктора така ми нареди"!
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам БСП пред Мая,макар че пак си избраха Нинова.
141
15
 
6
 
! Отговори
Дисидент преди 4 години
Както е тръгнало, днес сестрите, утре други. Основа за всичко е некадърността на ГЕРБ.
140
21
 
6
 
! Отговори
Кой преди 4 години
Как така кой да оглави притеста? Защо трябва да се налага мнение, че трябва да е БСП или Мая Манолова? Протеста трябва да се подкрепи от обществото, от всички нас. Звучи грозно и непочтено шевката на ГЕРБ в парламента да намеква, че сестрите са ненормални. Ненормална е политиката на властта към хората.
139
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова победи Манолова! Мед. сестрите вече си обраха крушите, площада е свободен. Следва групата на Йоло Денев!
138
16
 
7
 
! Отговори
Лакта преди 4 години
Има ли значение кой ще подкрепи протеста, щом крайният резултат е покачване на доходите?! Ми, стойте си с мизерните заплати, щом ви е важно кой кого подкрепя. Рая.
137
16
 
5
 
! Отговори
Мая от Рая преди 4 години
Има ли значение кой ще яхне протеста, щом резултатът ще е увеличаване на доходите?????? Днес на сестрите, утре на други и така. Стойте си със смешните заплати, щом ви е важно кой кого подкрепя. Рая.
136
14
 
8
 
! Отговори
я бе преди 4 години
Значи излиза, че, ако Манолова или БСП не бяха "яхнали" сестрите, те щяха да си живеят доволни от заплатите си. Защо, когато човек протестира, че парите му са смешни, вечно това е провокация?
135
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех това БСП. Не съм негов привърженик.Ама ей така следя ви герберски тролчета. Кеф ви е да го оплщвате. А ако го няма него,Интересно какво ще оплювате? Ааааа да.Юе се сетите Едва тогава.Че и др Борисов не е вече цвете за мирисане! И едва тогава ще му биете шута. То така беше и с Иван Костов.Те децата не помнят щото ги нямаше още -:) Но ние помним!!!-:) В "политиката" Е важно да хванеш балъците на мига. Тези които гласуват за 1 път.А те гласуват за това.Което жиждат "мнозинството" ! -:)А кои са
134
22
 
6
 
! Отговори
Смях преди 4 години
ДНЕС БГ каква битка,какви пет лева! ФАЛШИВА НОВИНА! Както винаги бойковите медии си правят едно и също.Български Лекарски Съюз са фашизоиди!
133
6
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Хората през изминалите векове хилядолетна история са разбрали, че жените не знаят точно какво искат. А, ако ги издигнат на власт, - че още по- зле става...
132
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП-то винаги са били пръдльовци в политиката,тях ги бива за атентати,за партийни мероприятия,за лозунги,стачки и т.н.!
131
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ***? -:) Даже и за "мигрантите" спряха..Гърците си опъват нервите с тях..др Борисов в този момент.По какъв ли въпрос "работи"? -:)
130
3
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 4 години
Много съм притеснен..... няма нищо срещу Русия....
129
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крадливи гробари хората им пречат , вдигнат заплатите с 10 процента а всичко друга с 80 и се сърдят даже крадливи бацили , оставка
128
28
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
Хайде стига вече с това " БСП"! Дайте КИРЛИВИТЕ РИЗИ НА ГЕРБ!!! Ама НЕ!!! Защо бе "писарушки"? Не ви ли стиска още?! -:)
127
4
 
31
 
! Отговори
Сега преди 4 години
Като са толкова ербап тези уж сестри защо никой не ги подкрепя нито БЛС, нито КНСБ, нито другите сестри, а само БСП и Манолова, и вместо да си изпълняват дълга на работното им място си седят на топло в Партийния дом и си пият натурален сок, като са им малки заплатите да напуснат и да работят друго