Захариева: НАТО трябва активно да се включи в борбата с COVID-19

Външният ни министър участва във видеоконферентна връзка
2 апр 2020 22:04, Павел Гълъбов
68
Захариева: НАТО трябва активно да се включи в борбата с COVID-19
Снимка: БГНЕС

„Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля – цивилните и военните способности трябва да реагират в пълна координация, това са очакванията и на нашите граждани.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО, които проведоха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт, съобщиха от външното ни министерство.

Още по темата

Българската делегация участва в срещата от сградата на Служба „Военна информация“ в София.

В изказването си Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения. Тъй като в социалните мрежи и медиите се наблюдават опити чрез фалшиви новини да се разколебае доверието на гражданите в действията на властите, българският първи дипломат каза, че съюзниците трябва да съобщават по-активно действията си за противопоставяне на пандемията, за да не се създава вакуум, запълван от дезинформация.

Евроатлантическият център за координиран отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, например се включва активно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия. За по-малко от 24 часа Алиансът оказа помощ на Люксембург за разгръщане на полеви болници. Споделени от съюзниците военни способности на НАТО за стратегически въздушен транспорт превозват медицинско оборудване и предпазни средства от трети страни.

Министрите обсъдиха бъдещи съвместни действия в борбата с коронавируса, включително и за противопоставяне на дезинформацията.

За първи път на срещата като пълноправен член на НАТО участва делегация на Република Северна Македония. „Приветствам моя колега Никола Димитров. Това е специален момент и за моята страна, чийто дългогодишен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани“, каза Захариева.

Министрите на външните работи от НАТО обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

България подкрепи по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за действия на солидарност със съюзниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи затруднение вследствие мигрантския натиск от Сирия. Страната ни продължава да подкрепя мисията в Афганистан „Решителна подкрепа“ и преди броени дни, въпреки трудната ситуация с коронавируса, извърши ротация на своя персонал в Кандахар. Министрите препотвърдиха ангажимента на НАТО за постигане на стабилност и дългосрочен мир в страната. Остава валиден принципът, че съюзниците остават заедно в Афганистан, адаптират дейностите си съвместно и ще напуснат заедно, когато условията го позволят.

България участва с двама офицери и в мисията в Ирак, която е временно евакуирана в Кувейт след повишаване на риска в Ирак и решението на местния парламент да призове за изтегляне на чуждестранното военно присъствие в страната. Министрите одобриха НАТО да поеме от САЩ водещата роля в обучителни програми на иракските сили за сигурност, осъществяване в момента в рамките на Глобалната коалиция за борба с т.нар. Ислямска държава. Министрите утвърдиха и набор от допълнителни инициативи за сътрудничество с Грузия и Украйна.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Като казахте евроатлантизъм и нато, се сещам да попитам, какво прави поптодорова - шеф на един от "мозъчните" му тръстове?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проспаха си времето и сега какво да очакваме от тях ?след дъжд качулка !Къде бяха когато напалякаха по границите онези бягащи за лесен живот?Първите случаи на заразени бяха при тях.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички изкуствено създадени и ненужни такива съюзи са кухи пирамиди за източване на ресурси и за всяване на страх . Идва момента когато пирамидата ще се срути от само себе си като ненужна . Там има само едни плашила с огромни заплати от внесени доброволно пари на бедни и богати държави лишили обществото от редица облаги за сметка на големи лъжи .Защита от тях няма както се уверихме при нашествието при границите на един уж съюз ,но натрупаха големи единици за бойни игри .
48
0
 
5
 
! Отговори
Бедняк преди 3 месеца
Ще цитирам двама европейци от най-горния етаж:
1. "НАТО е мозъчно болен!" - Макрон
2. "Да се оправят сами!" -Столтенберг, във връзка с честите кризи в отношенията между Турция и Гърция, рискуващи преки стълкновения ( виж и Сан докан, 42)
47
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
НАТО ЗДРАВО ЗА ЗАВАРДИЛИ НА ГРАНИЦАТА НА ПОЛША С РУСИЯ. ОТПРАВНАТА ТОЧКА Е РУСИЯ А НЕ ВИРУСА. СПОРЕД МНОГО ПРЕДСКАЗАНИЯ СЛЕД ВИРУСА СЛЕДВА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА.
46
0
 
3
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 3 месеца
До Сандо-кан, 42
Исках да пиша и аз нещо, но се уверих че нямаша да е по-сполучливо от твоят коментар. Поздрави!
45
0
 
4
 
! Отговори
Катюша Снайперисткат преди 3 месеца
С бомбички, напалмче, че целим вируса със снайпери и мини.
Тц, мозъък, мозъък.
44
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 3 месеца
Предлагам да се вдигне във въздуха стратегическата авиация.
43
0
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 месеца
САЩ да ни изпратят спешно 8-те Ф-16, за които платихме авансово 2,2 млрд.лв. Започваме с тях да борим коронавируса. С ракети с дезинфектанти.
42
0
 
9
 
! Отговори
Дерогираната преди 3 месеца
Трепе рибата с прашка
41
0
 
15
 
! Отговори
Сандо-кан преди 3 месеца
Тази проста женица пак дрънка глупости. Абсолютно неадекватна. Ама то и къде е това нато, че не го виждам нещо. Нато е нещо като неволята, когато ти се счупи колата. Викай си колкото искаш, то ще дойде ама друг път. Да каже женицата на кой, как и кога е помогнало натото.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Handel

Гледай си работата,не искаме война срещу нашите славянски братя руснаците,НАТО са убивали и европейци,те са агресор и контролират Европа,не помагат на Европа!
А "Гладио" какво е?
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО не върши нищо в полза на Европа,а само контролира Европа,къде бяха когато нахлуха бежанците,къде са сега да помагат?
Няма ги никакви,само знаят да взимат дебелите заплати и да лаят агресивно,създавайки конфликти,за да ги издържат държавите!
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По въпросите на НАТО си има военен-министър,премиер и президент които могъ да говорят за тях!
А,тази да се заеме с пътническият си бизнес който е отворила в МВнР!
Имали още българи да се завръщат покрай ,Цветница и Великден?
Осигурила ли е им транспорта?Как са документите ,билетите?
В това и е силата на г-жа Захариева,а въпросите за НАТО,да остави на други ,по -компетентни от нея!
37
2
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 месеца
Тая кобра очиларка какво разбира от военна политика и НАТО???

Сигурно не може да различи танк от БТР и БМП, но дава непоисканото си и абсолютно некомпетентно и непрофесионално мнение по въпроси, от които нищо не разбира!
36
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
Не знам дали си забелязал че Турция има повечеот 80 милиона население - т.е. всеки е средно е дал по около 10 турски лири или или по-малко от 3 лева.
35
0
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 месеца
И ние ще се включим с новите американски изтребители,нали сме първи натовци.
Ха ха!Майтап бе,Уили!Самолетите са само начертани.
34
15
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 месеца
А може ли да дойде НАТО и да изкопае и картофите?
Тая лелка живее още в социалистическитте години, когато ученици, студенти и войници прибираха 90% от реколтата.
НАТО има съвсем други цели, задачи и възможности. Путин реши да се изфука като прати военни специалисти в Италия... които простигнаха с палатките си и химикалите си за дезактивиране на бойни отровни вещества и успяха за малко да поразсмеят италианците.
33
0
 
4
 
! Отговори
АС Николов преди 3 месеца
Да не влизат!
32
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 месеца
Здравнио,финансовио и тая какараска кога и да ги изгоньи Бойчето ,все че е късно...