НЗОК ще плаща до 85% от заработеното на болниците в кризата

Лечебните заведения работят много по-малко заради ограниченията
15
НЗОК ще плаща до 85% от заработеното на болниците в кризата
Снимка: НС

НЗОК готви механизъм, според който финансирането на болниците ще се сведе до 85% от заработката им. 

Лимитирането в дейността трябва да доведе и до елемент на спестяване заради обстоятелството, че не е извършена реална медицинска дейност, обясни по време на дебата в парламента за актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата

Ограниченията, които са наложиха за болниците и в извънболничната помощ, ще доведат до по-малка заработка по време на кризата, призна той.

От БСП разкритикуваха властта, че не отпуска средства за болниците, които ще оцелеят трудно.

Социалистът Филип Попов посочи като пример напускането на всички лекари от болницата в Белоградчик, което означава, че лечебното заведение ще бъде закрито.

„В такива тежки кризисни времена, когато здравната система  изнемогва това, което правите или по- скоро не правите е, че се закриват на практика болници. Обричате хората на гибел и страдание, защото нямат достъп до здравеопазване“, скочи той. 

Според Георги Йорданов от БСП  болниците няма да могат да изпълнят изискванията на НЗОК, няма да могат да изпълнят обема дейности и ще последват фалити не само на общински, но и на държавни.

„С отказа да включим здравната мрежа в актуализацията на бюджета, ние поставяме под риск съществуването й и реално  се отказваме от тяхната дейност. Сега има и скандали сред тези, които са на първа линия, защото с мерките на здравното министерство се оказва, че част от тях  не могат да си получат обещаните 1000 лева“, упрекна той. 

 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
До медици!
Уж сте умни хора ,пък не знаете кои са най-рисковите професии.Прочетете бе.Май само претенциите ви са рискови.До момента няма нито един починал лекар в БГ.А всички болни са на домашно лечение.В краен случай тези от вас ,които взимат по 50 000 лв месечно ,да дадат на тези ,които взимат по 2-3 000 минимум.Големи тарикати станахте.Само точите парите от здравната каса.Отделно си плащаме за всеки преглед по 30 лв за 5 мин и т.н.
13
1
 
3
 
! Отговори
медици преди 1 месец
Думи нямаме да изразим възмущението си, за най- рисковата професия да няма финансиране.
12
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Кой ва кара да плащате здравни осигуровки,а насреща нищо!?Не вярвам на тия шарлатани,по-добре да се върна двеста години назад,да се лекувам с баене и магии
11
0
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 1 месец
Нали направихте болниците търговски дружества? По какво частните болници се различават от хотелите ,магазините, ресторантите, транспортните фирми и строителите?Пак наши и ваши ,нали герберунгели крадливи?А още не сме платили глобата за незаконното държавно финансиране на американските Марици!!!Ясно е кой може да си направи частна болница в Тиквенистан ,да надписва лечения и да граби от всички нас.И дано се задавите с откраднатото.
10
0
 
4
 
! Отговори
Здравна каца преди 1 месец
Ако болниците си направят погребално бюро(към моргата) и инсенератор (крематориум), много бързо ще излязат на печалба, обаче ще влязат в конкуренция с църквата.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
който не работи нищо, определено трябва да започне да се занимава със земеделие, вероятно ще е много трудно, но каша може да се яде и от четирима
8
0
 
12
 
! Отговори
Трайно безработен преди 1 месец
Аз нямам 1 ст доход и плащам 24.4 лв. Здравна вноска също както си плащам Интернета!
Да ама Интернет ползвам а Здравната не ползвам
И като ми се наложи пак няма да мога да я ползвам а в момента много без да са плащали ги лекуват по думи на генерал майор професор Майтапчииски!
7
2
 
14
 
! Отговори
Маргинал преди 1 месец
Държавната администрация кога ще я съкратят с 15 %?
Не я барат защото това са сигурни гласове на Изборите
Също и престъпноста не може да я намалят 15 %
Защото и престъпниците които ограбват народа гласуват за тях
6
2
 
2
 
! Отговори
Не така преди 1 месец
До Анонимен

Всеки ден използваш 1/10 от това, което ти е останало. Ще ти стигне до края на годината.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
спокойно, за частните болници, които са собственост на бивши и настоящи дупетати - пари ще има.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разделяш едно на три, като не стига делиш 1/3 на три и така до като не се оправят нещата или не умреш.
3
1
 
16
 
! Отговори
Доктор преди 1 месец
Върхът на безочието!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха-ха,

Ще работят на загуба, в условия на криза.

Ами да не им е по-изгодно да затворят
Вижте в Белоградчик какво станало. След като се разбрало, че в техните отделения ще има и легла за коронавирусни пациенти, персоналът напуснал. Пак доста е издържал, като се има предвид, че пълна заплата не били получавали от 2017-та година, а от тогава само аванс :D
1
2
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Бе тея добре ли са!? Ще режат заплащането на болниците с 15%, щото сме били в криза, а собствените си заплати не барат!!! Единствено болниците осъществяват съществена дейност в това положение, а те ги режат!