Караниколов: Българската икономика остана в кондиция и в кризата

В най-тежко състояние е секторът на услугите, призна министърът
29 юни 2020 19:37, Анисия Иванова
21
Караниколов: Българската икономика остана в кондиция и в кризата
Снимка: Министерство на икономиката

Страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата. Българската икономика остана в кондиция. За първото тримесечие българската икономика беше една от едва четирите с ръст в ЕС. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив, съобщиха от министерството. Събитието е част от кампанията на в."Стандарт" - "Заедно срещу кризата".

По думите му в най-тежко състояние е секторът на услугите, но е запазено производството. „Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България, каза още Караниколов“. Той обяви, че над 200 хил. души са запазили работните си места благодарение на мярката 60:40.

"Без нея безработицата сигурно щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е изключително важна, за да успее бизнесът да запази кадрите си и затова тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а сигурно и след това“, добави той.

Караниколов изтъкна важността на Тристранното споразумение, постигнато със синдикати и работодатели и добави, че в краткосрочен план трябва да се прилагат мерки за запазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на кризата, а в дългосрочен план трябва да се набележат мерки за стабилизиране и растеж на икономиката, за следкризисния период.

Икономическият министър представи и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката в условията на коронавирусна пандемия. Той посочи, че най-засегнати от кризата са били малките и средни предприятия и подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза. Караниколов изтъкна, че по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е обявена, в най-кратки срокове, процедурата за подбор на проекти за „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. По думите му Министерството на икономиката е успяло да осигури и допълнителни средства по процедурата, за да може всички кандидатстващи и отговарящи на изискванията да получат финансиране. „Близо 27 хиляди фирми са подали проектни предложения. Одобрени са вече за финансиране над 2200 проекта от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Караниколов допълни, че в края на месец май Управляващият орган на ОПИК е обявил за обществено обсъждане и процедура за подбор на проекти за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, която се очаква да стартира следващата седмица. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 200 млн.лв. Целта на процедурата за средни предприятия е осигуряването на оперативен капитал и за тях, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остана Тиквата. Със скътаните евраци.Крадци
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си доста нагъл тип, за да говориш такива дивотии...
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербави тиквички, спрете се!Вече не сте смешни, жалки сте!
14
1
 
2
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 3 години
НАСА ще открива завод за копчета.Копчета за долни *** на космонавти и астронавти.Защото цялата Хунта щяла да лети към Луната...
13
1
 
5
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Поредния кух герберунгел с претенции за спец.Недоучилия юрист Емчо ,завършил право в УНСС !?! ,с *** ,близане и влачене по корем се докопа до министерски пост...на икономиката.И сега същия този мушморок бръщолеви някакви безсмислени клишета.Този виртуален "стратегически инвеститор" идва от 11г. Шефа му Тиквоний го търси в Катар ,С.Арабия ,Азербайджан ,Турция и къде ли не.НИКОЙ НЯМА ДА ДОЙДЕ В ТАЗИ ТИКВЕНА ДЪРЖАВА , УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРАЗНОГЛАВИ ГЕРБЕРУНГЕЛИ.НИКОЙ!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Караниколов,ама никой не ти вярва
11
1
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Караниколов Лъже като Ром Антика .Мярката 60/40 като пари отиде в ДЖОБА на така наречения Бизнес от КРИБ .Работниците бяха изгонени без стотинка в Джоба . Ако Бъркам , ще се радвам да ме опровергаете - не познавам Работник взел пари по тази Мярка , познавам Бизнесмени които си Купиха последен Модел Ролс Ройс и Майбах , други направиха Небостъргачи и Вили .Следващия Главен Прокурор , ще има много Работа .
10
1
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Вчера прегледах един майтапчийски сайт за не-новини. Авторът им се бъзика, че България щяла да сключва със Спейс Екс договор за производство на мигачи за бъдещите совалки. Аз бих добавил-на ишлеме...
9
1
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Ей сега ще видим на есен за каква икономика иде реч.. Масово са фалирали средни и малки бизнеси, да не говорим, че и чужди компании сгънаха от тая съчинена история за един иначе почти безвреден вирус..
8
1
 
15
 
! Отговори
истина преди 3 години
Този е от фона на Толупа . Човек слуга ,говори само какво му казва еднокнижния. Пази боже да дават публичност на ***
7
1
 
22
 
! Отговори
не знаех преди 3 години
Охоо ,ама ние и икономика ли сме имали !!!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пак ли е пратен пред микрофоните от Тулупа? "това искам да го чуя във вечерните новини"... Хаха къде са фурмите бе? Изядохте ли ги?
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката е в Кондиция като Кондьо на кондиционен концерт.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРАЗНИТЕ ДУМИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ДРУГАР
3
2
 
25
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Бойко му е казал да говори така. Това е много способен човек. Прокара 30 км тръба за вода.Кой света е правил подобно нещо. Да не говорим че рискува живота си да лети в самолет, пълен с фурми.
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя мънгалжер ква икономика имаш бе. И как се кондицира нещо което го няма. Я ела да ти покажа какво се случи в държава в която икономиката наистина работеше. Милиони останаха без работа. Държавата раздава по 1500 евро на калпак. Ти на колко милиона раздаде по 3000 лева бе мънгалар. Колко безработни имаш но не ми показвай тези дето не произвеждат нищо. А ми покажи такива които произвеждат и изнасят стока. Къде са ти заводите бе мънгалар. Какво произвеждаш какво изнасяш освен прости,тутки и пеера
1
2
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Каква кондиция,бе Льольо?!!!