КС се произнася - може ли да бъде разследван действащ президент?

Отговорът е по отправено искане на главния прокурор Иван Гешев
30 юли 2020 07:37, Ния Христова
47
КС се произнася - може ли да бъде разследван действащ президент?
Снимка: БГНЕС

Конституционният cъд днес ще се произнесе за това може ли да бъде разследван действащ държавен глава, предаде БНР. Отговорът е по отправено още в началото на година искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на обхвата на имунитета на президента и вицепрезидента. 

В рамките на разследване, което е свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков, спецпрокуратурата разпространи законно записани разговори, на които -  според изричното уточнение на държавното обвинение, вероятно се чува гласа на президента Румен Радев. На записите става дума за проверката във връзка с назначаването през 2014 година на Десислава Радева за пиар на военно-въздушните ни сили.
Още по темата
 
Записите се оказаха отговора постфактум на държавното обвинение за внезапния интерес на Иван Гешев към президентската неприкосновеност.
 
Отношенията Гешев - Радев се усложниха още повече. След влизане на въоръжени и прокурори на "Дондуков" 2 Румен Радев поиска оставката на главния прокорор.
 
Само ден по-късно, Иван Гешев нарече президенът "единственият недосегаем според Конституция човек в България" и спомена решението на КС:
 
"Зависимост от него ние ще сме готови и да изчакаме изтичане на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от антикорупционната комисия".
 
По неофициална информация, според Конституционния съд до края на мандата му, президентът не може да бъде обект на наказателно преследване

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва разследване на мутрите във властта, а не на президента.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трепери радко трепери няма да има милост ***
39
5
 
5
 
! Отговори
моч преди 3 години
Фигуранта е за прокурор още от аферата с грипените !Когато не кой да е, а точно президента перманентно излиза извън пълномощията си , системно погазва конституцията , открито води война с останалите независими институции , в продължение на месеци с действията си насажда разделение и подклажда омраза сред населението и упорито опитва да подпали цялата държава служейки на чужди интереси , тогава и без мнението на КС всеки нормален човек може да прецени нужно ли е или не РАЗСЛЕДВАНЕ И СЪД !!
38
3
 
5
 
! Отговори
Abigejl преди 3 години
Искаме разследване на действащ министър- председател!!!!!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То имаше и за Ваньо Танов и за Мишо Бирата и шкафчета с пари и 8-те джуджета и КТБ, но там главния прокурор не проевява интерес.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От отговора ще се разбере, колко е завладяна държавата от задкулисието.
35
4
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
До До29Проверките на испанската прокуратура са приключили съсзаключение, че собственик на имота е друг човек и няманищо незаконно при придобиване на имота и при отдаванетому под наем. Нали много се интересувате, знаете езици,защо тогава пропускате написаното в испанската преса?Защото не ви отърва! Толкова и с другите скалъпени партенки!
34
6
 
8
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Радев, ...на Путин вън!Националрен предател! Иска България да стане член на Евразийски съюз, и да преустановим членството си в Европейския съюз
33
11
 
8
 
! Отговори
До31 преди 3 години
С малката разлика, че чекмеджета, барселони и всичките приказки от 1001 нощ са неща публикувани от най-клозетните медии, производители на фейк новини, които обаче не са фейк, когато стане дума за герб ;) Тук имаш законно срс доказващо, че има проблем в президентската институция. Хващаш ли разликата?
32
5
 
2
 
! Отговори
Митев преди 3 години
То ако се потърси и за главния прокурор може да се намери нещо уличаващо и пак стигнахме до израз от миналото-всички са маскари,народопсихология нищо повече....
31
7
 
7
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Гешев, ама ,много си прозрачно Нагъл!
30
6
 
9
 
! Отговори
Смях преди 3 години
А Баце Чекмеджето кога?
29
5
 
9
 
! Отговори
До29 преди 3 години
Тъй, тъй,ами нещо за разследването на иберийците за една хасиенда,ами нещо за нечии покои пълни с пачки и злато?Та викаш народа е "интересно нещо"? На народа му писна от крадене и популизъм,как не може да го вдянете бре лакеи герберски!
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А премиера кога ще се разследва и цялата пасмина и обръчи около него. Далаверите им се виждат и от луната, само Гешев и тия образи преди него се правят на три и половина. Толкова са нагли и нахални. Не подкрепям никаква политическа сила, но предвид последните изтекли записи от премиера - нямам думи просто, без значение към кого са. Тоя е за публичен линч, не е добре с главата, психично, тумор ... трябва да се изреже на часа. Дълговете му и кражбите му, ще ги плащат и внуците ни ...
27
7
 
7
 
! Отговори
Двоен аршин преди 3 години
Народа е интересно нещо - като имаш запис, в който има очевиден проблем и конфликт на интереси заради това, че жена ти е уредена със служебен пост - всичко е наред. Като имаш запис, в който друг човек псува - еее голям проблем вече, край. А това че 90% от нацията псува като каруцар и се налива денонощно с евтина водка в пластмасови чаши не е проблем, нали? Защо телевизиите, които твърдите че не са обективни след това ги използвате, за да докажете правотата си?
26
8
 
11
 
! Отговори
До25 преди 3 години
Ей това Герберастията е заболяване,когато е срещу вожда ви било незаконни записи,когато е срещу някой друг било законни СРС-та! Смешни и жалки по'длоги,това сте вие!
25
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не забравяме че случилото е станало когато Радев не е бил президент. А всички записи които излязоха с Боко са били когато той е бил на власт през всичките тези години.И не пачките евро и златото бяха в спалнята на президента. Каскета по всякакъв начин се опитва да захапе Радев а за онзи суджук излиза компромат след компромат и нито едно обвинение не му е повдигнато всичко се потулва.
24
23
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
РадеФ е напълнил пaмперса и затова не спират "протестите "
23
3
 
20
 
! Отговори
Абе тук само идиоти преди 3 години
ли са се събрали да списват, правите ли разлика от ЗАКОННИ СРСта и някой нелегален(фалшив) запис
22
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде айде към централния радкооо чакат те там