Ще се реши ли кризата с оставка или властта ще овладее улицата?

Вече 60 дни протестите не затихват
396

Вече 60 дни протестите не затихват, дори и в седмицата на Съединението е факт политическото разделение. В четвъртък се очаква втора част на Великото народно въстание, което миналата седмица изправи протестиращи срещу служителите на реда и се стигна до сблъсъци.

Управляващите остават категорични - за тях оставката не е тема на дневен ред, ще търсят допирни точки за нов обществен договор.

Ще удържи ли властта улицата?

"Въстанието едва ли ще доведе до оставка на правителството. До оставка могат да доведат гафове, които могат да взривят общественото напрежение", каза в "България сутрин" социологът Кольо Колев.

Според него управляващите се радват, че са преминали 2 септември и ще могат още да "тупкат топката", но вероятно се лъжат, тъй като недоволството продължава.

"Виждаме едно гражданско недоволство, което донякъде е подхранвано от политически интереси. Нормално е да очакваме, че представителите на управляващите партии ще използват случилото се на площада, за да поддържат свои политически тези", обясни от своя страна в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

Той смята, че е важно да се види дали политическата класа ще успее да изнесе една криза на собствените си плещи.

"Ясно е на всички, че тези "лакърдии" около Конституцията са залъгалки за печелене на време. Единственото решение са нови избори", подчерта Колев.

"Политическата криза няма да бъде решена с една оставка, кризата се предизвиква от липсата на диалог. Кризата е в политиците и техните отношения", отбеляза Кръстев.

Според него Радев не извлякъл ползи от срещата с ръководствата на ДАНС и МВР, а напротив - вреди.

"Когато политиците влязат в диалог, те се подлагат на риск. Важно е политиците да не изключват възможността, че те ще говорят помежду си. Техните институции са задължени да комуникират. Обществото трябва да оказва натиск в посока да не се прекъсва диалогът", посочи той.

"За да има работещо управление, често трябва да се намерят опорни точки между формациите. Умерен оптимист съм", каза от своя страна социологът Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
3
 
! Отговори
Един,не прост преди 3 години
Десети септември Оставка веднага!
311
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гост 346Ами като си тооолуп какво да ти кажат. Най-адекватните мерки при корона вируса. Неее, тежко ни е. Мангъров и Радев казаха. Някои не спят и гледат да те спасят от самия тебе. Ти неее, не е така. Еди кой си каза еди какво си. Ами огледай се преди да налапаш въдицата. Не се обиди когато проф.Иво Христов от БСП каза,че 80% са ддеббили. И посланията и предизборните им кампании са за такива. А лъжата с "лош материал"и"Караянчева е...."налапа. Защо не чуеш в оригил как звучи,а някой каза.
310
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
Ами определено не е нормално да бъдем управлявани от корумпирани и вредни хора, които да ни наричат толупи и ни разправят, че така трябвало да бъде. Хайде марш от тука. Да ходят да се пробват да вършат същите неща в някоя европейска държава или дори в съседна Румъния. Реакцията ще е пандиз за тая ***.
309
2
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
живеете ли добре,гръцките села бивши български територии ли са ви чужбината,децата ви роби ли са из "приятелските"ни икономики,имате ли армия,а преяждащите доктори лекуват ли ви,армия имате ли,а независима съдебна система,полицаят помага ли и пази ли собствеността ви,администрацията обслужва ли ви коректно...или ви мачкат за пари под масата като докторите и прокурорите......за един приятел питам...а топки имате ли..ако не сте роби и ортаци на еничарите...ама дела требет...Бог да пази България...
308
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 341 " КОМПРОМАТИ" казваш? Хм..Ами ако си на 30 г днес уви, Няма как да помниш МИНАЛОТО НА др Борисов борчето след 1989 г! Та каквото и да ти кажат истината за него.За теб ще бъде "лъжа"! Е как да те убедят че др Борисов е бил МУТРА тогава бе с о п о л е зелен? -:(
307
12
 
10
 
! Отговори
много просто преди 3 години
Компроматите срещу Борисов са толкова елементарни и глупави, и компрометирани, че дори нещо да е вярно, човек не може да повярва.Освен това тяхната елементарност е адресирана към прекалено елементарна публика.Факта че Радев ги ползва показва колко е елементарен самия той.Аз не бих оставил родината на такива елементарници.Извода е че Бойко е най-подходящ и затова хората го подкрепяме.
306
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българия ще бъде заличена и то заслуженода даваш аерогара която е на печалба на коцесия?????????????????да отдаваш под 60 годишна концесия?????????????????всички богатства на страната това и в африка неможе да се случито ако имоаше истински народ тия дето подписаха закона за природните богатстваотдавна щяха да са овесени по царяа те си пълнят чекмеджетата с кюлчета
305
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 336 Виж сега дечо.Личи ти че си"дете на демокрацията"!Защото ако беше голям "мъж" Щеше да знаеш че БОЖКОВ когото мразиш щото др Борисов го "мрази" Щеше да знаеш че 2 мата са от едно поколение! От МУТРЕНСКИТЕ ВРЕМЕНА след 1989 г Които няма как да помниш щото НЕ СИ БИЛ РОДЕН ОЩЕ ТОГАВА! -:) Когато не помниш и не знаеш за събития които се разискват в публичното пространство та дори и в нета.ПРОСТО ЗАМЪЛЧИ! В повечето случаи пред НЕЗНАНИЕТО.МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО! -:)ВЛЕЗ В НЕТА И ПРОЧЕТИ НЕЩАТА!-:)
304
8
 
6
 
! Отговори
Toq преди 3 години
Радев не е глупав като вас Бойковисти.Слагайте каквото си искате минуси или плюсове.Ще влачите каруцата яко.
303
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на Пъпеша, веднага
302
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какъв зор оставка пред тия смешни демонстрации? Нито има достатъчно подкрепа за оставка, нито реални доводи. Божков да продължи да спонсорира безработните
301
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 334 Да попитам само..А др Борисов НЯМА ЛИ ДА СИ ХОДИ СПОРЕД ТЕБ? ОСТАВА ЛИ? ЩОТО МНОГО ГО ТЪРПЯХМЕ ДАЖЕ БОРЧЕТО С БУХАЛКА СЛЕД 1989 г.!-:) Питам само де! Пишеш за Радев а за БОРЧЕТО С БУХАЛКАТА НИЩО.-:) Та? Кво прам ся?!
300
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фат-мака радеф трябва да си ходи.бушона на бсп е време да гръмне.
299
13
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
др Борисов Ще падне! Не се съмнявайте в това! Няма да мине много време още! ГЕРБ използва лостовете на властта в момента.Да смаже всеки който е на държавна и известна позиция! Е няма да успеете господа ! ПРОТЕСТИТЕ НЯМА ДА СТИХНАТ! ПОДАВА ОСТАВКА др БОРИСОВ И ПЛОЩАДИТЕ ЩЕ СЕ ИЗПРАЗНЯТ! ГАРАНЦИЯ! ДОРИ И ДА ИСКА НЯКОЙ ДА СЪБЕРЕ ХОРА НА ПЛОЩАДА,ЕДВА ЛИ ЩЕ УСПЕЕ ДА ГИ ВЪРНЕ ТАМ!ТВЪРДЕ МНОГО ГНЯВ СЕ НАСЪБРА В БЪЛГАРИНА ЗА ТЕЗИ 10 г УПРАВЛЕНИЕ НА ГРУПИРОВКАТА ГЕРБ! КАКВО НЕ РАЗБРАХТЕ ОТ КАЗАНОТО?
298
2
 
12
 
! Отговори
Ами, да... преди 3 години
БКП НА 9.09.44Г.ДОЙДЕ НА ВЛАСТ, ЧРЕЗ ПРЕВРАТА НА КИМОН ГЕОРГИЕВ ОТ ПОЛИТ. КРЪГ "ЗВЕНО" - НА НАЦИОНАЛИСТИТЕ!!!СЕГА ИСКАТ РАДЕВ ДА ИМ ИЗВЕРШИ ПРЕВРАТА.... ХАХАХААА... ТЕ ПАК СА САМО ЕДНИ ГОТОВАНЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ...... КАКТО ВИНАГИ!!!
297
5
 
14
 
! Отговори
КАЗАХМЕ ВИ: преди 3 години
ВЛАСТТА НЕ СЕ ТЪРКАЛЯ ПО УЛИЦАТА---ЗА ДА Я ВЕЗЕМАТ УЛИЧНИЦИТЕ... ХАХАХААА ЗАБРАВЕТЕ ТИЯ СХЕМИ!!! НЯКОЙ КОМУНИСТ ВИ ЛЪЖЕ ЯКО... ХАХАХАА
296
3
 
14
 
! Отговори
Хан Тервел преди 3 години
Двойкаджийте в политиката НЕ искат избори понеже НЕ могат да ги спечелят.Българският народ мрази превратаджии и безредници..Радев е разединител на нацията!
295
12
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Що за "гръмки заглавия" бе хора от БГ Днес? Нещата са от ясни по ясни! Вие ПОЗИЦИЯ ПО ТЕМАТА НЯМАТЕ ЛИ? ДА си Журналист Не значи само да "питаш"?!Ами покажете и вашето мнение по темата! Иначе нещата са прости! Мутрата Борчето веднага след началото на "демократичните процеси" след 1989 г.Беше пазач на Тато щото държавата плащаше.После пазеше Царя Мадритският крадец Щото сам си плащаше! После скачайки от пост на пост в държавата.УСПЯ ДА СЕ ОБЛЕЧЕ В ДЪРЖАВНА ВЛАСТ! ЗА ТОВА Е"СИЛЕН ДНЕС"!ОСТАВКА!
294
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислехме си ,че избираме президент , който да поведе народа към светло бъдеще а той ни трови с погребални речи , подклажда метеж и ще ни докара до гражданска война.
293
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как Президентът да говори с м...утрата като онзи го псува като кару..цар, сега да седне и да го прегърне ли и да му каже, ами псувай ми аз ще се усмихвам.....да де ама това не е плев...ньо