Новата детска болница в София факт до 42 месеца?

Старата сграда в двора на Александровска ще бъде съборена
31
Новата детска болница в София факт до 42 месеца?
Снимка: БГНЕС

“Нямаме време да се бавим. Събаряме сградата и изграждаме нова сграда за педиатрична болница, спазвайки срока на договора”. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който присъства обществено обсъждане за изграждането на лечебното заведение, БГНЕС.

Министърът обяви, че държи болницата да бъде завършена в срок, който по договор е 42 месеца.

По време на обсъждането беше показана и разработената от “Главболгарстрой” концепцията и визията на бъдещата Националната многопрофилна детска болница.

Още по темата

„Наша обща отговорност е да създаде такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа. Родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване, че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти.

С апаратурата, с която сме обезпечили лечебното заведение, могат да бъдат лекувани всички състояния и патологии при децата. Лекарите и сестрите, грижещи се за най-малките, да имат самочувствието на колегите, работещи в признати педиатрични клиники на запад, да им гарантираме условия за професионално развитие, а именно да бъде база за обучение на студенти и специализанти, в която да преподават най-добрите експерти по детско здравеопазване у нас“, заяви министърът на здравеопазването при откриването на дискусията.

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата и част от Националната гражданска инициатива за истинска детска болница Георги Богданов се възмути от факта, че се показва концепция, разработена върху съществуващата сграда.

„Над 6000 души сме се подписали, че това е нещо, което не желаем. Премиерът Борисов обеща това скеле да бъде бутнато и на негово място да бъде обособена една модерна болница. Това, което ни се предлага в момента е един бройлеров тип Национална детска болница, което за нас не е подходящо. Модерните болници в света не са такива, каквито ни представиха“, заяви той изненадан от предложението на здравното министерство и подчерта, че ако искането им не бъде уважено ще продължат да отстояват позицията си.

Според него това скеле отдавна е изживяло живота си и е неподходящо за целите на нова болница.

Председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева каза, че видяното като концепция ни приближава до една съвременна, модерна детска болница.

„Смятаме, че трябва да изразим своята подкрепа към институциите, защото виждаме в тях желание максимално бързо да се случи тази болница. Всеки ден имаме сигнали за дечица, които се чудят къде да се лекуват. Децата на България се лутат. София не е България. Децата имат нужда от тази специализирана болница“, коментира тя.
Георгиева посочи, че искането за промяна означава много разходи, големи хонорари и умишлено забавяне поради финансови интереси на този строеж.

„Около 95% от лекарите искат тази болница и смятат, че мястото е подходящо. Наистина има противници, в което няма лошо, но те са изключително малко и това трябва да се отчете като факт. Родителите, които излизаха на протести бяха подведени и им беше внушено, че има хора, които не искат детска болница, което не е вярно“, заяви тя.

По думите на Петър Ненов, който е с 50-годишен опит като строител, проектант и инвеститорски контрол е категоричен, че съществуващата сграда може да се използва.

„Това е стомановобетонова конструкция с АКТ 14. Това означава, че е приета. Нормите на земетръс са спазени още при проектирането на сградата. Тези норми към момента са спазени. Второ – тази конструкция е изградена по начин, по който на всички етажи може да се прегражда, т.е. няма никакво значение няма конструкцията по отношение на разпределението вътре. Какъвто и проект да се появи той не е притеснен от конструктивното решение на сградата. Височините са напълно достатъчни за болнично заведение“, подчертава експертът.

Искането да се събори сегашната постройка ще направи така, че вместо до 3,5 г. да имаме детска болница, това ще се случи след не по-малко от 7, коментира той и добави, че ако конструкцията бъде взривена, това ще доведе до огромно замърсяване в района, който е медицински комплекс, в който има болнични отделения, и което почистване ще отнеме 2 години.

Според него ще са необходими леки козметични намеси, за да може да се реализира новото здравно заведение и добави, че с годините якостта на бетона се увеличава.

След края на общественото обсъждане, министър Ангелов съобщи пред медиите, че бъдещата детска болница ще бъде в напълно нова сградата, сега съществуващата ще бъде съборена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Баи преди 3 години
То освен да се разрушава кво друго се прави - с ония пари за измислените самолети от - сащ щяха да построят - 10 болнициКаква е всьщност идеята на болницата като тръгнат сега на училище децата присьственно да ги лекуват от - ковид там ли ако има тежко болни и много заразени
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата статия рабрах е министърчето плямпало общи приказки без особен смисъл. Тоест и тук ще намери миличкия начин да краде. Няма лошо, нека краде, за това са го сложили там.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разкарват децата от една болница в друга поради липса на квалифицирани лекари, не поради липса на детска болница. Ако наистина се оформи такова голямо болнично заведение, истината ще цъфне.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току-що по централните новини една блондинка каза, че се предвиждало разрушаването да било механично, етаж по етаж. Питам се: блондинката присъствала ли е някога наживо при пробиване на дупка в цимент?
22
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 3 години
А дано *** надали
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под предтекста за съвременни изисквания се строят уж модерни сгради, на практика хангари, без възможности за локално проветряване с нециркулиращ въздух, с изкуствени материали, при които евентуален огън се разпространява светкавично. Хубава болница е нискоетажни сгради сред парк.
20
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
но както и да е....обаче като ги гледам,ми идва само едно на ум:-ДА ИМ ИМАМ МАСКИТЕ!..
19
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нещо не разбрах:-Как може едно БЪДЕЩО действие,което я са случи,я не,да бъде наричано.."ФАКТ"?!...нещо като "ФАКТА",че евентуално след години ще получим неколко "ефки",платени на сто процента предварително ?ФАКТ Е,че НЕ притежаваме "ефките"!!..Също:-ФАКТ Е,че няма детска болница!ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!!!!!...А супертъпитесловосъчетаниянаоткаченитегробари просто унизяват нацията!!!!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителствена болница е съвсем друго нещо! Има хора във всяка държава, които са публични и е неправилно да бъдат на показ в болен вид.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето крайни екстремисти все пак са имали уважение и са ценяли мащабните строежи. Църкви са били преобразувани в джамии. Манастири - в затвори, дворци - в музеи и обратно. Сега сме по-екстремни - камък върху камък да не остане от предишните.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вкараш дете в голяма сграда, пълна само с болни деца, се изисква да си безчувствен. Концепция за оптимизация на производството чрез окрупняване на конвейра, това е, което се предлага.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя се гербарка с нас, не вярваме на чумави!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие бутнете Бойко, пък чакайте болница.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да знам има ли до момента пълна строителна документация /не някаква си там концепция/ и да е видно по разчети кои етапи за колко време ще се изпълнят и на каква стойност!Кой и как избра изпълнител?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се разруши съществуващата конструкция ще са нужни финанси, колкото за две нови на чисто. Да припомним, че областният град Ямбол НЯМА болнична сграда. Нямате ли срам, софийски ***???!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 3 години
Сметни 42 месеца добър срок си дават лежерната 😃. Реално е нещо необходимо и трябва за няколко месеца макс година да е готово
10
1
 
2
 
! Отговори
Братя преди 3 години
Охоо само за месеци ще я построят! А не бе, глупости, за дни направо, само за 1260 дни, кво му плащаш...
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо искат детската болница да е близо до други болнични заведения???? Персоналът, който ще е с децата, няма ли да има достатъчни натовареност и достатъчно заплащане, че да не може да бъде самостоятелен, при толкова голям капацитет? Апаратура от други болници ки мислят да използват? За новата болница пълно оборудване не се ли предвижда? Или пари се мислят само за строеж?
8
2
 
7
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Вие унищожавате децата, а сега се правите на загрижени като вдигате болница. Колко болници затворихте последните 30 години?
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите НЕ БИВА да бъдат слушани!За толкова години така и не устроиха системата, така че да има взаимно ценене и уважение към ВСИЧКИ от съсловието, да не говорим, че пациентите са дойна крава.