България и САЩ с ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите

Подписано е и споразумение за ядрената енергия за граждански цели
23 окт 2020 20:00, Красимир Ангелов
34
България и САЩ с ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели, съобщават от правителствената информационна служба.

Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство. Помпео акцентира също така върху съвместната работа на България и на САЩ и постигнатите резултати и в други сфери, което според него ще има мощен ефект. По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО.

"След посещението ни в Белия дом, в продължение на разговорите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с правителството на САЩ, днес подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това са изключително важни сфери“, заяви от своя страна министър-председателят Борисов. Премиерът напомни, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората.

"С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни", заяви министър-председателят. Борисов изтъкна, че след като страната ни беше приета в чакалнята на еврозоната, гарантираща чистота и прозрачност на финансите, ЕС вече има и общи насоки и инструментариум за сигурността на 5G мрежите. Те ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.

По отношение на енергетиката премиерът Бойко Борисов посочи, че към днешна дата вече имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ. "С много бързи темпове успяхме да закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ  в Александруполис", отбеляза Борисов. По думите му на пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция - България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници.

Премиерът напомни, че от 2019 година насам до България достига втечнен природен газ с произход САЩ по настоящата газопреносна мрежа. "Разполагаме с най-добрите компресорни станции, реверсивни и можем да кажем, че успяхме да обърнем посоката за внос на газ от Изток – Запад към Юг-Север", добави премиерът.

Борисов напомни, че европейската Зелена сделка върви в пълния й обем и с ускорени темпове, като целта е до 2050 година ЕС да е постигнала климатична неутралност. Министър-председателят отбеляза, че ядрената енергия е една от по- зелените и по-чисти енергии и затова искаме да използваме по-сигурна технология от най-ново поколение и да постигнем диверсификация на ядреното гориво.

Заместник-държавният секретар Кийт Крак изтъкна задълбочаването на взаимоотношенията на България и САЩ в областта на сигурността на мрежите от пето поколение. „С това обаче не се изчерпват нашите взаимоотношения. Ние задълбочаваме своето сътрудничество в областта на военното дело, отбраната и енергетиката. Всички тези теми, по които работим заедно, са важни за България и САЩ и показват задълбочени взаимоотношения между нашите две държави и нашето стратегическо партньорство. България е стратегически партньор на САЩ“, заяви Крак. По думите му моментът е исторически. "Както отбеляза премиерът, светът се събужда и отваря очи за опасностите, които биха били скрити от ненадеждните доставчици в мрежите от пето поколение. Ние трябва да осъзнаем този риск. Трябва да осъзнаем, че чистата мрежа е от жизненоважно значение за икономическото сътрудничество, за сигурността и България се присъединява към държавите от ЕС, които са вече част от чистата мрежа", добави заместник-държавният секретар.

Крак и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на Република България и Съединените американски щати по въпросите на сигурността на 5G мрежите. „Принципите, които споделяме като партньори в НАТО и ЕС – прозрачност и сигурност, се допълват с върховенството на закона, което е важна предпоставка за изграждането на сигурни мрежи“, заяви министър Желязков. „С обмена на данни, които са защитени съгласно принципите и ценностите, които споделяме, даваме гаранция, че новата инфраструктура за просперитет и благоденствие ще изпълни своята мисия“, каза още Желязков.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели. Според министър Петкова подписаният меморандум ще даде нов тласък и добра база за бъдещото енергийно сътрудничество между двете страни. "Документът ще допринесе и за изпълнение на нашия основен приоритет за постигане на диверсификация на енергийните източници. Ядрената енергетика е от стратегическо значение за нас, тъй като гарантира енергийната сигурност и ще допринесе за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии", заяви министър Теменужка Петкова.

"Ние сме силни партньори и съюзници и разгръщаме сътрудничество за нашата сигурност и за доброто на Алианса. Подписваме документ с фантастичен партньор като България. Нашето партньорство е стратегическо и от голямо значение за множество области, включително националната, енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници“, заяви от своя страна Кристофър Форд и даде висока оценка за всички усилия на България за диверсификация на доставките.

Съвместното изявление относно 5G мрежите е продължение на разговорите на най-високо равнище във Вашингтон през ноември 2019 година, когато премиерът Борисов се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Следващата стъпка бе направена при провеждането на Стратегически диалог между България и САЩ в началото на настоящата година. Настоящият документ изразява желанието на двете страни да си сътрудничат по въпросите на сигурността на 5G мрежите. Те се очертават като ключови за икономиките и обществата ни, които стават все по-цифровизирани. България отчита също така общия подход, който ЕС прилага към киберсигурността в областта на 5G в партньорство със страните членки на НАТО. Това гарантира надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки и създава сигурност, че в Европа се внедряват сигурни мрежи от пето поколение. Подписаното днес Съвместно изявление е също така важна крачка за България към изграждането на национален капацитет и мерки срещу киберзаплахи в световен мащаб.

Mеморандумът  за разбирателство в областта  на ядрена енергия за граждански  цели ще насърчи двустранното  сътрудничество в тази сфера  предвид интереса на България  към нови сигурни ядрени енергийни технологии за граждански цели, развивани от САЩ. В контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма със сигурни технологии от най-ново поколение. Меморандумът изразява също желанието на България и на САЩ да си взаимодействат в подкрепа на ядрените им отрасли с цел бъдещо развитие и поддържане на инфраструктурата и капацитета на човешките ресурси за отговорно използване на ядрената енергия и технологии.

Целта на Европейската зелена сделка не може да бъде реализирана без използването на ядрената енергия за мирни цели. За България ядрената енергетика играе важна роля за националната, регионална и европейска енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.  С документа България и САЩ се ангажират за отговорно използване на ядрената енергия и технологии с акцент върху човешкия капитал и развитието на работната сила, образованието, обучението, за поддържане на най-високи стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и сигурност.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Българското правителство,подписвайки подобен документ.Ни хвърли в ръцете с години на пред на Американците! Предатели!
29
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
От нас парите, от американците - потупване по рамото.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ну да, ще има на кого да запишем в "заслуги" третата национална катастрофа!!! Макар, че на разорената България тогава ще и е все едно, КОЙ Я Е РАЗОРИЛ!!!!
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурността е най-важното нещо. Нямаш ли сигурност нямаш нищо. Китайчетата продават изключително крадена продукция. Ако им отнемат откраднотото ще заприличат на етиопците.
26
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По думите му на пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция - България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници.

Дейва тия пълни обороти от 20 години се строи на пълни обороти и още няма интерконектор. Другарите от масква и техните марионетки в София още 20 години ще саботират тоя интерконектор.
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все едно Тодор Живков отива при Брежнев и Брежнев му заповядва да закрие завода за автомобили Рено и да внася Москвич от Русия.

Няма разлика.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е свободната пазарна икономика, обществените поръчки за нови 5г и ядрени мощности?

Няма да има обществени поръчки, няма да има конкуренция.
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господари дадоха заповед официално, заповедта е връчена лично на Бойко Борисов .
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накратко споразумението , време е българите да плащат по големи сметки за да ползват смартфоните си , които ще е в името на сигурността на НАТО.Реално имате по високи доходи ,трябва да пращате по високи сметки ако не не ви трябва телефон .Подписано е.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано тази визита да Не ни накара да изкупим Колорадските им Бръмбари и Рогата от Добитъка им :))))
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче , защо Не достигна смелост да се постави въпроса пред Господаря за Реципрочност при Визите ????
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България много отбира от сигурност и 5g мрежи, но както сочи статията - само на документи.

Смях, плач и пародия.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След такива американски посещения се спират и почват проекти за милиарди. Колко още "такси спокойствие" трябва да плащаме?! Половин ескадрила самолети, вече цяла. Сега искат и ядрен реактор техен с тяхно гориво, без конкурс. Че и да не купуваме китайско 5Г, а то друго няма. Рекета няма край. А визите си остават за нас, не за тях. И големите американски компании ни заобикалят, няма тук някоя с хиляди служители на яки заплати, както ще е и в Гърция. Все сме "опаравени", кой от където ни иска.
17
4
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
защо не оставиха тези документи за след изборите и в двете държави ще има избори
нито е спешно нито представлява интерес за българия ние ползи от сътрудничеството
със сащ нямаме тъи като те нямат приятели а само интереси
16
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така трябва,браво, макар и бавно но решително откъсване от пагубното за България руско влияние.Продажниците русофили газ пикаят.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офф след няколко месеца идват демократите и спира ядрената енергетика.Защо си губят времето с тия глупаци?
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поздравления за правилната геополитика ! Успех !
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9

Грам съжаление не изпитвам към албанците и Косово, обаче сърбетата си помислиха че са войни (никога не са били) и че всичко е сръбско ама грешен адрес :))) Иначе и аз на 2-3 ракии слушам сръбско, направо да си помислиш че са непобедим народ, но това им е силата, приказките :)))
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЛАГОДАРИМ НА ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И РАДАН КЪНЕВ.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Патриот
Има много още да грачиш безпомощно по форумите