Радев отличи за заслуги наши културни дейци

Президентът: Съзидателният ум не може да бъде спрян от кризи
57
Радев отличи за заслуги наши културни дейци
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев връчи отличия на български културни дейци.

Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници, заяви държавният глава на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Тези високи държавни отличия са израз на огромното признание на нашето общество за изключителните ви заслуги към изграждането на българската духовност", заяви президентът.

Румен Радев отличи с ордени "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска. Ордени "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен бяха връчени на Симеон Идакиев, Христо Димитров и Ваня Грашкина-Минчева.
 
"Вие приехте знанието, таланта, културата и духовното начало като основа за развитието на нацията", обърна се към отличените държавният глава и добави, че те не само са възпитали в този дух многохилядната си публика, но и продължават със завидна енергия да утвърждават идеали в обществото ни.

Президентът подчерта, че с работата си наградените културни дейци творят и вдъхновяват към творчество и дават морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от кризи. По думите на президента творците възраждат значението на изкуството като един красив, човеколюбив добродетелен човешки модел на себеизразяване и на сближаване.

Проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова е дългогодишен директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Нейният професионален път е посветен на изучаването, осъвременяването, популяризирането и утвърждаването на националната ни фолклорна музикална традиция.

Мая Вапцарова е утвърден творец в множество сфери. Тя е режисьор, поет, есеист и преводач. Автор е на множество документални и игрални филми, книги и статии. Участник и е лектор в международни конференции, посветени на българското културно наследство и българската поезия.

Татяна Сърбинска е известен изпълнител на българска народна музика и музикален педагог. В началото на 90-те се установява в САЩ, където популяризира българското музикално изкуство и култура. Преподава в престижни университети, изнася концерти, създава и ръководи три формации, които интерпретират българската музика.

Симеон Идакиев е български журналист и пътешественик, автор на множество публикации и книги и над 400 филма, вдъхновени от обиколките му в над 120 държави на всички континенти. Идакиев е продуцент и водещ на популярната географска рубрика "Атлас" на Българската национална телевизия.

Христо Димитров е създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе". Той е изтъкнат хореограф, режисьор, общественик и автор на мащабни фолклорни концерти. Активно работи за съхраняването на историческата памет, на българския фолклор и традиции и предаването им на следващите поколения.

Ваня Грашкина-Минчева е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и неин председател от 2002 до 2011 г. под нейното ръководство са реализирани редици значими проекти за устойчивото развитие на библиотечния сектор в страната.

От името на наградените слово произнесе Елена Кутева-Тъпкова. Тя благодари за оказаната чест и за високата оценка на усилията и труда им. "Мисля, че нашите усилия допринасят и за съществуването на страната  ни, на България, защото в една държава, в която няма образование, култура, изкуство – тоест няма духовност, е обречена на гибел", заяви Елена Кутева-Тъпкова. Тя изрази надежда, че заедно с останалите удостоени с държавни отличия, наистина са допринесли и сложили "по едно малко зрънце в духовността на България и духовността въобще".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минаха две седмици. Пишете нещо за контактните на Президента.Докато си правеше тестове, понеже е контактен,викал хората да ги награждава... и с вируса.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До нищоправещиятЗабравяш за Плевнелиeв! Или имаш проблеми с паметта?
45
3
 
7
 
! Отговори
нищоправещият преди 3 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
44
6
 
6
 
! Отговори
Хм преди 3 години
До всички гърбави тролчета писали тук:Съгласно Конституцията и законите в България награждаването с ордени и медали става по РЕШЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО! Президентът само ИЗПЪЛНЯВА РЕШЕНИЕТО!Така че тези награждавания са по решение на любимия ви ББ! Все пак колкото и някой да ви е неприятен, разберете каква е истината и тогава плюйте щом толкова ви се е приискало! (поради липса на някои неща във възпитанието, общата култура и образованието!)
43
4
 
15
 
! Отговори
Р.Р преди 3 години
Ей , няма да ме критикувате! Понеже вече не ме искат никъде по белият свят, вече ще раздавам медали, ордени и значки. И това си е работа!!!
42
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев и Нинова нещо полезно?? -- НЯМААТези медали и Йотова може да ги раздаде но той не пропуска да се изфуква
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дребният селски лъжец ,позорно игонен от Есстония се мъчи да избива комплекси .Жалък плъх
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя продължава да организира мероприятия и да ръси зараза! Румене, спри бе!!!
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
противен зелен потник
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ясно, кой е предложил наградените за тази висока чест. Прозрачност няма, който си плати ще бъде награденДай и ще ти бъде дадено
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хасковски ***
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът: Съзидателният ум не може да бъде спрян от кризи.........Затова сме в криза откакто БКП-то е с отседнал статус.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнус
34
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С маска мутрата на радеф е по-примлива
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти и русофили нямат усет кога да спрат.Радев е живия пример на човек, който много си повервА.Живков навремето хубаво им приказваше, че трябва да се приземяват от време на време. Ама кой да слуша.
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ал Бънди що е без маска, РЗИ къде сте, глобичка нещо? и без това трябваше това нещо да е под карантина, те и комунистите умират от коронавирус... явно много му се носи корона, та постоянно търси каквато и да е корона, ама няма...
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не си русофил и *** на руски *** няма да получиш нищо жт пРезидента Решетников.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" в болница с COVID-19 - новина от преди минути. Кофти, всички са били на празника на ВВС на 16-ти.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рибата се вмирисва от главата
28
2
 
18
 
! Отговори
--------- преди 3 години
Тоя не е ли под карантина.