Втората пенсия - по желание еднократно или разсрочено

Местенето на събраните суми от фондове към НОИ по строга схема
21
Втората пенсия - по желание еднократно или разсрочено
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три вида пенсионни продукти ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове: пожизнена пенсия за старост, разсрочено и еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен. Това решиха депутатите като приеха на второ четете промени в Кодекса за социално осигуряване.

Още по темата

Пожизнена пенсия ще получават родените след 1 януари 1960 г., които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да им бъде отпусната поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година.

За пожизнената пенсия са предвидени два подварианта - с гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. В този случай срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсрочено изплащане на сумата за определен брой години ще има и за хората, чиито партиди не са достатъчно големи, за да получат пожизнена, но надхвърлят три пъти размера на минималната пенсия.

Еднократното изплащане е възможно хора, които имат в партидите си по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии - 900 лв.

Депутатите приеха и по-сложна схема за прехвърлянето на парите от универсалните частните пенсионни фондове в НОИ.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата да поеме своята отговорност и задължи пенсионните фондове да доплащат на хората разликата до размера на реалната пенсия която биха получили от НОИ.Никой доброволно не се е осигуравал в пенсионен фонд. Защо тогава хората трябва да са ощетени? Вече 20 години пенсионните фондове работят с нашите пари и печелят.
18
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Докато има комунисти да ви харчат и крадат "пенсионния фонд"....все ще ровите у кофите , за храна...ха,ха,хааааааааааа...АКО ОЩЕ НЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ .....ТАТО ЩЕ ВИ ОБЯСНЯВА.... "ПОСТ-МОРТЕМ"!
17
1
 
4
 
! Отговори
При сегашните преди 3 години
условия за пенсиониране най-добре е никога да не си работил и внасял пари нито в НОИ нито в ПФ. Минималната пенсия е 300 лв, допълнително 50 лв допълнително 120 лв за храна тотално - 470 лв. Въобще не говорим за разните социални помощи. Познавам много песионери дето имат 35 и повече години трудов стаж и имат пенсия 301 лв и до 470 въобще не могат да стигнат.
16
0
 
2
 
! Отговори
ВТОРАТА ПЕНСИЯ: преди 3 години
"Трай , коньо.... за зелена трева..." ха,ха,хаааааааааа
15
0
 
1
 
! Отговори
Евролюба преди 3 години
Жените са с предимство. Мъжете дгд.
14
3
 
3
 
! Отговори
Попаднах на преди 3 години
разпечатка,за сумите които внасям в ПФ. Ето едно предимство - хората поне се отчитат, за разлика от НОИ, където въобще не се знае какво се случва с парите докато не дойде време да се пенсионираш. В някакъв момент си внасял при едни условия за пенсиониране в следващия се пенсионираш при други условия...мистификация. Та в отчета - оказа се че от всяка вноска фонда взима половината за да се издържа. За мен остава половината и то при отрицателна доходност. Ако си ги слагам в буркан ще са повече...
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 години пенсионерите храниха пенсионните фондове.Парите са обезценени и ограбени от собствениците и мениджърите на фондовете.Парите трябваше да са двойно и тройно повече за 20 години.Стоките поскъпнаха многократно. Кутия цигари беше 0,86 лева, днес е 5 лева.Хляб 0,30 лв., днес е 1,50 лева.Минимална заплата 110 лева, днес е 640 лева.Петкратно увеличени цени и заплати за 20 години, а парите от частните фондове са ограбени и обезценени.
12
0
 
1
 
! Отговори
57 преди 3 години
Никъде не прочетох с колко % се намалява пенсията от НОИ ако човек не си прехвърли партидата. До сега мисля беше 20%, но сеговореше за намаляване до 9%?
11
0
 
3
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
В България частниците са научени само да вземат! Опре ли до даване или фалират или духват за ЮАР!Който се надява на двата стълба ще си остане със средния!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите в НОИ потъват и не се наследяват, докато във фондовете поне знаеш къде отиват и какъв % е теой, освен това ако нещо се случи се получава сумата от наследниците.
9
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ще се пенсионирам през 2024 г., но още м. януари парите от частния фонд прехвърлих към НОИ. Не зная дали е добре, но и частните пенсионни фондове започнаха да шикалкавят, когато дойде време да плащат на първите пенсионери, родени през 1960 г.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам 2600 лв .то много приказки се говорят ,май да ли ще е добре да ги прехвърля в НОИ
7
1
 
6
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Защо нищо не се споменава за наследяването на тези пари?Там е хлъзгавата материя и тя не е в полза на хората.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай задължението,което ви вмениха да се осигурявате за втора пенсия,едни хора станаха много богати ,работейки с парите ви,а накрая вие ще получите от трите по-дългия,а те ще продължават да богатеят за ваша сметка.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората пенсия трябваше да е по желание,а не по задължение.И колкото и да си натрупал в нея,трябва да ти се изплати заедно с лихвите.Пак по твое желание дали да бъде наведнъж или пожизнено.А сега никой не знае колко е събрал и колко ще му се изплати.Напротив,говори се за намаляване на общата пенсия с 30%,във връзка с промените в пенсионната система.
4
0
 
16
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ВТОРА ПЕНСИЯ . ГОРКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ НЯКОЙ СИ ПРАВИ ТАWАК С ТЯХ
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези,които нямат достатъчно средства в партидата си за втора пенсия,чаша студена вода ли ще изпият?
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората пенсия,поне за сега е една голяма измама!
1
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
А защо не е пожизнена,като на бедната лили иванова,и останалите,по 700лева.