Ангелов: Отварянето на "зелените коридори" зависи от доставките

Поредното редуциране на доставките - неприятна изненада
42
Ангелов: Отварянето на "зелените коридори" зависи от доставките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил.

На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни – вместо двете очаквани доставки -  на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога,  да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.

Още по темата

Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна, цитиран от пресцентъра на МЗ. 

Проф. Ангелов подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Във Варна министърът на здравеопазването съобщи, че членовете на ЦИК, РИК и „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с изборния процес, които са пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19. Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации. Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало. „Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата се случват“ , обясни проф. Ангелов и уточни, че необходимите за участниците в изборния процес ваксини са налични и се съхраняват в РЗИ по места.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си давах сметка, че представителите на Астра Зенека присъстват на пресконференцията на НОЩ.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След приключилите за няколко дни "зелени коридори" за ударна имунизация равносметката е – "ваксинирани са не рисковите и уязвими групи, а младите, здравите, късметлиите..."
37
0
 
0
 
! Отговори
ЗоЗо преди 1 месец
А Евa Мейдел доволно потрива ръчички и пълни чекмеддженцата.
36
0
 
2
 
! Отговори
Хи хо йо преди 1 месец
Ботокс за сетен път показа че тази работа нее за измислен професор
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелените Ви коридори са провал хората започват да търсят познати да се запишат да не говорим за чистотата мтусотия до шия и боза в спринцовки
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бива да се допуска внос или съвместно производство на руската ваксина. Дори и да се провали ваксинацията и да умрат известен брой хора това не е толкова важно
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ангелов каза куп лъжи за възможността за договаряне на доставки на руската ваксина. Излъга, че всичко било в ръцете на Евросъюза и комисията по лекарствените средства на ЕС. Истината е, че всяка държава може да договаря доставки на лекарства и ваксини от трети страни така, както намери за добре. Всяка държава членка може сама да одобрява лекарствени средства за употреба на своя територия и да договаря доставки. Унгарците го направиха и всички го знаем, а Ангелов лъже, че било невъзможно.
32
0
 
7
 
! Отговори
аа1830 преди 1 месец
А доставките от кого зависят бе, Ангелов? От мене или от тебе? Договори, клаузи, неустойки, щети, искове... такива неща известни ли са ти на теб и на хората, които сте подписвали?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така не се намери поне един независим от правителствените среди лекар да обясни нормално оправдан ли е риска да се ваксинираш. От толкова много говорене никой не каза нещо конкретно за ваксините и защо трябва да се доверим. То и за симптомите на грипчето не чух нищо смислено. Заплетоха се в политики, а тук става дума за здравето ни, все пак.
30
0
 
1
 
! Отговори
пичов-е преди 1 месец
Някой дава ли си сметка как ще се унищожават милиони дози отрови с изтекъл срок и къде ще цъфнат?
29
1
 
3
 
! Отговори
Лили преди 1 месец
Аз съм на 72 години с прекаран инсулт.Не искам да се ваксинирам с Астра Зенека а с Модерна или Пфайзер. Ще мога ли ? Дори Меркел отказва АЗ, защото е на 66.
28
1
 
5
 
! Отговори
Смешко преди 1 месец
Медиите в Европа вече ви дадоха за пример (отрицателен, разбира се). Накратко: страната с най-висока смъртност и най-малко ваксинирани; единствената страна която изостави своята стратегия за ваксиниране на приоритетните групи; страната, където ваксинирането е "пълен хаос" и се ваксинират млади и здрави хора, а няма ваксини за рисковите групи.
27
0
 
4
 
! Отговори
астора преди 1 месец
Ваксините ще дойдат сьс самолетите Ф-16 кьде ги платиха
26
0
 
1
 
! Отговори
направи си сам преди 1 месец
Не може да се расчота на ЕС и НАТО и ГЕРП трябва да търсят от Русия и Китай или подават оставки и идва БКП които ще направят химични заводи за ваксини с Русия..
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
baхтИ мал0умnIците , един план имат да следват там пандемии мандемии, да натровят целия свят с ваксини и се дънят като новобранци :D
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
bg medii sa christianski fashistki teroristi.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 17 пичов-е
Е само ти ли не разбра каква е играта?Не помниш ли,че имаше пожар в Индия в завод на Астра Зенека?Да не си помисли,че е случаен?Мафията ги запали,защото купи милиарди ваксини и трябва да ги пласира,даде оферта на Италия,като преди това предложи на Файзер да обявят,че имат проблем с производството.В противен случай-Индийски вариант и за техен завод.Извикаха ги от ЕС вчера шефовете,ама те са заплашени от мафията да не правят количества докато мафията не си продаде спекулативните.
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абсолютно всичко от началото на пландемията което беше считано за конспирация се оказа вярно...и въпреки всичко овцете отиват и се бодат...
21
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Боко, 18 милиона "ваксини" какво ще ги правиш?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
почнаха да говорят и за паспортите вече....има ли още заблудени овце които си мислят че всичко това е конспирация ?