Новите депутати - някои избрани с рекордни преференции

Симидчиев: Първо диагноза, а след това лечение
Обновена: 12 апр 2021 20:09 | 12 апр 2021 20:09, Веселина Йорданова
27

Различни ще бъдат лицата на новите 240 народни представители. Сред тях ще има медици, хора от шоубизнеса, но и ветерани, които сме виждали и в предходните състави на Народното събрание.

След 30 години в медицината, с безпрецедентен преференциален вот, на политическата сцена своя дебют прави д-р Александър Симидчиев. Медикът няма да захвърли бялата престилка за сметка на официалния костюм. Готов е в пленарната зала да предлага промени, воден от професионалните си принципи.

"Първо диагноза, след това лечение. Тоест не прибързани действия. Първо да имаме диагноза, а след това да прилагаме мерки. Не може да имаме мнoгo гъвкаво поведение, ако искаме да притиснем вируса в ъгъла. И при всеки отстъп да продължим да натискаме, не да отхлабвамe", заяви д-р Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

С рекорден брой преференции, пулмологът ще се опита да подобри пропуските в здравеопазването. Поглед е отправил към депутатската банка, а не към министерското кресло.

"Изпълнителната власт никога не ме е блазнила. Искам да има ясни правила, които да се следват. Министрите на здравеопазването за последните години са имали мандат от 400 дни. За мен приоритет ще са закона за здравето, общественото здраве", категоричен е д-р Симидчиев.

Познати лица от шоу бизнеса също намират място в новия парламент. С опит в развлекателната сфера, но и в политиката, Любен Дилов-син ще предлага законодателни промени. Първата политическа сила е готова и да управлява и да бъде в опозиция.

"Да си опозиция е сладка работа. Няма по-приятна работа. Седиш, люпиш семки и викаш, "продадохте България". Към здравната криза българският избирател прибави и изпитание към хората в парламента. Или да се справят, или да ходят на нови избори", смята Дилов.  

Във властта или извън нея, водачът на листата в Бургас е готов, колкото и дълго да просъществува парламента, да се бори за конкретни цели.

"Първият закон, който трябва да влезе, е законът за бюджета. Изборите са важни, но няма да нахранят никого. Половината антикризисни програми изтичат на 1 юни", посочи той.

Шарената картина в народното събрание нарисуваха избирателите. Причината да не видим знакови лица в парламента са преференциите. Така депутатските банки ще заемат и нови напълно непознати. Пример за това е Славена Точева от Варна. Тя успя да измести водача на ГЕРБ - Костадин Ангелов.

"Първоначално по изборно законодателство, гласовете се събират на национално ниво, след това се разделят мандатите за всяка партия. Оттам нататък започва деленето по региони", поясни политологът Георги Киряков.
Значителен брой преференции - над 9 хил., получи и футболният съдия Стефан Апостолов. Той успя да измести водача в Благоевград - Росен Желязков. Транспортният министър все пак влиза в парламента с квота от София.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Симидчиев не ми допада, но да го сравняват с ЛД син ли е червен ли е, но ми се чини доста неправилно, понеже доктора е професионалист все пак.
20
3
 
6
 
! Отговори
Прокуратурата преди 3 години
В партия Г,е,п,и
19
3
 
6
 
! Отговори
Прокуратурата преди 3 години
кога ще се самосезира да проследи купените 9000 преференции на един неграмотни? Такива ли ще ни правят законите? Наистина има приемственост в партия Хепи.
18
11
 
8
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 3 години
И това, че е от партията на Де Билите закръгля идьотската му характеристика.
17
8
 
11
 
! Отговори
Догтор Снагълс преди 3 години
Не може да имаме мнoгo гъвкаво поведение, ако искаме да притиснем вируса в ъгъла.-------Никой нормален и сериозен човек не използва такива метафори, още по-малко ако е доктор по медицина. Отсега ви казвам, че този Симидчиев е изключително ниска топка, не се чува какви тьпотии приказва.
16
6
 
12
 
! Отговори
ACDC преди 3 години
Един нормален човек в Парламента. Дано в България има повече такива лекари!
15
2
 
7
 
! Отговори
А Слави чалгаря преди 3 години
На галено Слагаря колко преференциални има?
14
4
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Диагноза - шмекер.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Плевен Юлия Чортленева от ИТН уж се е отказала, но няма да се учудя ако са я посъветвали да даде място на по-удобен, зашото беше по-назад в листата, а я избраха 3-та по преференции. Явно всяка партия почва с партийно-комунистически подход. Избора е на хората, но не явно.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С преференции Стоичков ще стане президент, но нищо няма да направи. Видя се от България -Англия 0-6 че личности не правят държавата , а обикновените хора с труда си. С префернции парламента ще се напълни с манекенки, футболисти, тв звезди като имитчиев, но работа 0.
11
8
 
8
 
! Отговори
Нане преди 3 години
гешефтурата, кога ще се задейства да проучи тия преференции...На мен ми смърди на купен вот...А на тях?
10
2
 
8
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
А куку-бендът ще е вън на площада, и ще оставят прозорците отворени да се чува вътре !
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще плати ли Информационно обслужване неустойки за неработещите машини за гласуване? Кога ще затворят тази паразитна компанийка?
8
2
 
6
 
! Отговори
Задължително преди 3 години
Да работи за приемането на закон за научно изследване на агресивността и бруталността на голяма част от хората в Бургаска област !
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Ей, льольо, още ли си тук, прочете ли статията?"Значителен брой преференции - над 9 хил., получи и футболният съдия Стефан Апостолов. Той успя да измести водача в Благоевград - Росен Желязков. Транспортният министър все пак влиза в парламента с квота от София."Росен Желязков от коя партия е?
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави дали ще успее да нареди Балета в НС?Тия, дето няма да се доредят, много ще го кълнат!
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе този футболен съдия е от БСП.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Открил е топлата вода с това първо диагноза след това лечение.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гледам НС всеки път, когато решат да се покажат!
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сричащият депутат - футболен съдия - Стефан Апостолов от ГЕРБ верно ли е събрал 9 000 преференции или баща му, кметът на Симитли, който има взаимоотношения с Боко Тиквата, е платил, колкото трябва?