Западен печат: Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта

Той можело да изчака дали коалицията срещу него няма да се самоизяде
21 апр 2021 07:03, Елка Василева
251
Западен печат: Това изобщо не означава, че Борисов излиза от играта
Снимка: архив, БГНЕС

"Временното му оттегляне на заден план изобщо не означава, че Борисов окончателно излиза от играта. Той може би просто ще изчака, за да види дали коалицията срещу него няма да се самоизяде." Дойче веле информира за коментари в западната преса.

"Вече две седмици след изборите в България на хоризонта все още не се вижда правителство", четем в кореспонденция на ДПА. Германската агенция припомня, че Борисов няма да се кандидатира за премиерския пост, за който той предлага проевропейски настроения бивш външен министър Даниел Митов.

Още по темата

"Споява ги желанието да се махне Борисов"

Дали обаче Борисов окончателно се оттегля? По този въпрос добрият познавач на българската политика Михаел Мартенс написа тези дни във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) следното: „Временното оттегляне на заден план изобщо не означава, че дългогодишният правителствен ръководител окончателно излиза от играта. Та нали той си остава лидер на най-силната партия в страната, която държи кметските постове в почти всички важни градове. Борисов може би просто ще изчака, за да види дали хетерогенната коалиция срещу него действително ще придобие някакви очертания или пък ще се самоизяде и насред пандемията ще се провали. Спойката на опозицията е желанието да се махне Борисов“, коментира Мартенс.

По същата тема в кореспонденцията на ДПА четем още: „От 2009 година насам ГЕРБ състави вече три правителства, но на фона на обвиненията в корупция сегашните пет партии от „антиборисовския лагер“ обявиха ГЕРБ за „токсична партия“, която изолираха политически. Въпреки това ГЕРБ иска да състави проевропейско правителство. Шансовете за успех обаче изглеждат малки“.

Голяма статия за България излезе във вторник и на икономическите страници на ФАЦ. „Последните 12 месеца не бяха добри за много българи. Пандемията увреди здравето и икономиката в най-бедната страна от ЕС, която за предприемачите е оазис на ниски данъци“, четем в началото на публикацията. Авторите правят кратък обзор на изборните резултати и цитират представителя на фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер, който казва, че България е изправена пред фаза на несигурност и никой не знае кога тази несигурност ще приключи. Съществува опасност от макроикономическа дестабилизация, а паралелно с това България трябва да се бори срещу пандемията, да развива инфраструктурата си и да взима мерки срещу корупцията и престъпността, изброяват експерти.

ФАЦ цитира и още мнения за икономическото положение в страната. Без бързо подобряване тази година отново ще пострада и туризмът. Румен Добрински от Виенския институт за международни икономически изследвания припомня, че още през миналата година туристите намаляха с 60%. Под черта обаче икономиката все още е в добро състояние, обобщава Петър Ганев от Института за пазарна икономика в София. Добрински и Ганев прогнозират стопански ръст от 2,5-3% за тази година, като икономистът от ИПИ отново припомня за процъфтяващия IT-бранш в България.

От какво се нуждае България

В статията се цитират и оценките на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), откъдето припомнят, че Германия си остава най-важният български търговски партньор, като България има плюс от почти 1 милиард евро в двустранната търговия. Положителни икономически фактори за България остават ниската цена на труда, плоският 10-процентен данък, доброто разпространение на немския език и членството на страната в ЕС, смятат от ГБИТК.

В статията става дума и за милиардите европейски помощи, които България трябва да усвои през следващите години - при положение че досега не се справя особено добре с тази задача. „Политиката и администрацията трябва да се напрегнат, за да има успешно приключване на проекти“, констатира по тази тема GTAI, германската служба за насърчаване на външната търговия. А Петър Ганев обобщава: „Всички международни сравнения показват, че по отношение на икономическата рамка България се справя добре, но куцука на опашката в такива области като институционалната рамка, корупцията и върховенството на закона“. Ганев смята, че с оглед на всичко това страната се нуждае от дълбока реформа, най-вече в областта на наказателното преследване и ролята на главния прокурор. „Това ще бъде централна тема за новия парламент“, казва той пред ФАЦ.
 


251
Още от Политика
Борисов: Пестя енергия, за да надбягам отбраната на противника
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поради липса на родни медии и журналисти с мозък в черепа си, анализите на западните медии, както винаги са по-точни и изчерпателни.
224
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За дебелия бидон от ромски произход от село Банкя ли става дума?
223
4
 
18
 
! Отговори
Един от мнозинството преди 3 седмици
Миналогодишните метежници четат западната преса, като дявола евангилието !

Когато им е изгодно - са добри.

Когато не им харесва какво пише - са лоши !

Е, стига с тоя двоен стандарт, бе Дами и Господа лицемери !!!
222
6
 
4
 
! Отговори
???? преди 3 седмици
Не мога да разбера какви спорове се водят. Гласуването е приключило и това е резултата.
221
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До до Чалгопитеците
Ами не, за да изгонят чалгата от политиката. Други въпроси?
220
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Тъпака
Защо реши че няма? Защото от ГЕРБ ти казаха така ли?
219
14
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
ББ може да изчака коалицията срещу него да се "самоизяде", но нищо чудно докато се "самоизяде", тя междувременно и скоропостижно да приключи герб.
На теа от "западния печат" това май не им е ясно.... или се правят на тапи
218
6
 
26
 
! Отговори
Тъпака преди 3 седмици
Слави Трифонов няма кадри за управление на България. Само смешници и клоуни които се подиграват на всички.
217
5
 
4
 
! Отговори
77655 преди 3 седмици
дnеs.bg e na PEEVSKI

между другото кво е станало с него в ДУБАЙ
216
6
 
15
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 3 седмици
До Христо Христов

Другарю петоколонник, заминавай за Масква на тренировка как да набиваш крак на Красная плосчад в блока на "памперсите", дето са били участници във ВСВ :)
Крепостните търсят доброволци, така че може да изкараш и някоя екстра рубла, пък и трябва да ти допромият мозъка :)
215
4
 
13
 
! Отговори
ристьо преди 3 седмици
До Христо Христов

гаврата ще бъде пълна дебарски болшевичета,дето се съешихте с ДПС
214
4
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Време е да си приберете вицегубернатора на запад,на нас не ни е нужен.
213
7
 
30
 
! Отговори
до Чалгопитеците преди 3 седмици
Не разбрах, за какво сте избрали Славуца Чалгаров, Мая Галева, Татяна Мултигрупова, Хаджи Некадърников, Пинокио Лодкарев, Ташунко Режикраков, Джудже Прокуроров, Гнус Бабикьосов и & мутри и чалгапростаци? Да управляват и направят България развита, европейска държава или да правят ретро шоу на тема"Как да плюем отново по Борисов"????
212
17
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Охо,вече взеха да тъгуват по послушния Борисов!Спокойно и други такива мекерета ще се намерят.
211
23
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Гаврата с брюкселските петоколонници от герб трябва да бъде пълна, също както и унижението за неадекватния борисов.
210
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Срамно е шофьорът на Маргините да е 3 мандата премиер.
Освен това е доказан неграмотник, интригант и крадец.
Пълна РЕВИЗИЯ на мафиотското му управление.
209
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До мхмхмхмх

докато не унищожите България няма да спрете, ясно е.
208
4
 
17
 
! Отговори
мхмхмхмх преди 3 седмици
Това да го запомнят от протестърските партии ,пък и останалите *** !
207
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На кьопави партии герба им пречи.
206
7
 
20
 
! Отговори
опорките преди 3 седмици
една от упорките е, неубразуваните гласували за ГЕРБ!?

само, че червено-розово-сините соцьологически агенции

дааат друа картина най-многу от избирателите на ГЕРБ са със

вишу убразувание!