Към края на април бюджетът ще е в баланс, даже леко на плюс

Предсрочните избори няма да излязат по-скъпи
Обновена: 29 апр 2021 22:03 | 29 апр 2021 22:00, Екип на Bulgaria On Air
15

На фона на неясната политическа ситуация у нас мандатът за съставяне на правителство беше връчен на БСП, депутатите приеха бързи промени в Изборния кодекс, а правителството в оставка предстой да внесе в парламента Плана за възстановяване и устойчивост. Остава въпросът какво е състоянието на държавния бюджет и може ли той да посрещне нуждите на страната в създалата се политическа, икономическа и здравна криза.

"Не знаем БСП дали ще направят кабинет, не знаем дали дори ще опитат. За разлика от предишните парламенти, изборният кодекс е първото нещо, по което ние започнахме да работим. Обикновено го забравят до 2 месеца преди изборите, а ние започнахме веднага. Не смятам, че изборният кодекс се променя задкулисно заради вероятните предсрочни избори", заяви депутатът от "Демократична България" и председател на бюджетната комисия Георги Ганев в ефира на "Денят ON AIR".

Toй не смята, че предсрочните избори ще излязат по-скъпи.

"Ще има по-малко печатане на бюлетини, организацията няма да е много по-различна", заяви Ганев.

Депутатът коментира състоянието на бюджета.

"Разходите вървят много повече от миналата година, но приходите вървят по-високо от очакваното, към края на април бюджетът ще е в баланс, даже леко на плюс", уточни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса какво ще се случи с противоепидемичните мерки, председателят на бюджетната комисия отговори:

"Най-малкото ще се продължат мерките до момента, в който ще има нов парламент, и Министерският съвет ще предложи ако трябва промяна в Закона за бюджета. За мярката 60/40 има мнения, че също трябва да се продължи, но може да има и други по-ефективни мерки. При едно преразглеждане на бюджетната рамка ще бъдат оставени резерви за следващи вълни на заболяването. Това ще включва средства за здравната система, както за ваксини, така и за медицинския персонал и мерки за подпомагане на бизнеса"

А за средствата за пенсионерите той коментира:

"Към момента изглежда сякаш финансовото министерство е успяло да намери резерви до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да има и за по-нататък, но трябва той да се преразгледа"

По думите на Георги Ганев никой не е предложил промяна в данъците освен БСП за въвеждането на прогресивен данък, но според него той няма да има ефект.

"Даже биха влезли по-малко по доходния данък за физически лица. Данъчната система в България е едно от най-разумните неща които имаме. Ситуацията сега е дефицитна, но страната има пространство да посрещне това не с вдигане на данъци, а с приемане на дълг и когато настъпят добри икономически времена, той ще бъде покрит", добави депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: бюджетГеорги Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май вече ще е на минус а до есента почват фалитите. Кажете мерси на турците ДБ и ИТН
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДБ, Манолова и Чалгаря са готови да окрадат всичко.Оставка!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали фалирахме още като почнаха протестърчетата да реват?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Епа ще е на плус докато се платят данаците после ще е зле смешници
7
7
 
11
 
! Отговори
дааа преди 2 години
епа че Бойче е фалирал държавата ше го усетиме
6
7
 
11
 
! Отговори
хехе преди 2 години
останаха ли хора да вярват на тея Бойкови глупотевини.... бюджет на плюс построени магистрали изолации на панелки привлечени инвеститори и газ от много източници а не само 1н независимост в енергията от Русия работещата прокуратура и тн... що за *** народ живее в блато и слуша приказки на шехерезада и али баба и разбойниците и им вярва
5
3
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Даначната система в БГ е а една от най несправедливите, социално!
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестъри, нали уж Бойко бил фалирал държавата, бил взел 30 млрд заеми?
3
3
 
5
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
От "зелени тикви" мнение не коментирам!
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не е връчен още мандата на БСП. Само покана имат за 5 май да се явят в 11часа.Топка топката и бави. Радев чака да се промени изборния кодекс. Той по друг начин няма как да спечили втори мандат. Само руските хакери и венецуелски софтуер може да му осигури втори мандат. Ще подменят вота на народа. България е продадена за 30 сребърника на подсъдимите олигарси. Време е да излезем и да изметем турбомутрочалгатруповете.
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП фалираха 3 пъти държавата след 1989г.за първите 15 год.Сега са трети по вот,но Фигурната им дава мандата.Такава гнусна подмяна на вота няма да им прости народа.С шашми и лъжи се докопаха до НС адвокатите на подсъдими олигарси. Няма Такъв Клозет и ДееБъъ барабар с мутрите на Манолова влезнаха с чували в НС. Направиха си заплатите 10 000 и отделно 25% плс за участие в комисии.Искат актуализация, за да опоскат държавата за последно. Министъра на финансите Ананиев им каза бюджета е дотатъчен