Шефката на 45-ото НС Ива Митева: В този парламент се опитахме да водим диалог

Най-правилното решение било това за Изборния кодекс
Обновена: 8 май 2021 12:13 | 8 май 2021 07:15, Петя Славова
220
Шефката на 45-ото НС Ива Митева: В този парламент се опитахме да водим диалог
Снимка: БГНЕС

В последния ден на 45-ото НС председателят му Ива Митева разказва за работата в най-кратковременния парламент в българската история.

"Това какъв е животът на българския парламент, го определя българската Конституция. За мен лично беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Това заяви тя пред "Панорама".

Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно, допълни тя.

Още по темата

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС.

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята Ива Митева.
Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено.

При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, това беше най-правилното решение, заяви Митева относно промените в Изборния кодекс.

Да, има препоръки на Венецианската комисия, да много пъти самата аз съм казвала за този едногодишен срок, но те са свързани с промяна на изборната система, с промяна на граници на изборни райони. Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много, допълни Митева.

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана. Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.

Тя обясни още, че на изборите във Велико Търново проблемът с машините не е бил софтуерен, а в предоставяне на листата на конкретна партия. Така че, нека да не се спекулира с това, подчерта Митева и допълни, че машината абсолютно гарантира тайната на вота и няма връзка с интернет.

Ако нормите бъдат обявени от Конституционни съд за противоконституционни, ние имаме включена хартия за избирателните секции и тя ще бъде предоставена за гласуване, допълни председателят на НС.

На въпрос защо не са приети поправки за мажоритарния вот, Ива Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и е несериозно да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие.

Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева.

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.

Голямата работа на този парламент е, че се опитахме да водим диалог помежду си. Митева заяви, че се опитва да проявява търпимост при водене на заседанията.


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Митева, ти не можеш да говориш, за диалог въобще не ставаш...
169
0
 
3
 
! Отговори
хм! преди 1 месец
не се забеляза кога се опитаха с диалога!
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С инат като Вашия, диалог не се води. Отстоявате противонародна кауза, казвайки непрекъснато ""Няма да го допусна". Става въпрос за Преизчисляването на пенсиите. Вероятно ИТН ще загуби доста от процентите си, и то заради Вас. Аз гласувах за ИТН, но никога повече. При наличие на 2 милиона избиратели-пенсионери, тези които гласуваха за ИТН, пишете ги - не. Както чувам, останалото Българско население, все повече не ви долюбва.
167
1
 
10
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
В този ПАРЛАМАент сеопитахте да си ги мерите.......Основните критикуващи бяха жените в критическа възраст....Защо не си гледат мъжете и деца ами са хукнали и те барабарр Петко с мъжете....
166
0
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
До Мда"Опитахте се да водите диалог - всеки със себе си !" В Карлуково обичат да разговарят със... себе си.
165
1
 
2
 
! Отговори
михаал преди 1 месец
Ураааааааааааааааа, вече имам свидетелство за четвърти клас.
164
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Социализъма не работи другари!! Новите партии разпердушиниха статуковото.
163
4
 
16
 
! Отговори
хахо преди 1 месец
тая за кои парламент говори . тия от итн са напълно луди
162
5
 
18
 
! Отговори
5 преди 1 месец
Ако и другите кадри на ИТН са такива ...!Тя е и истеричка почти като Караянчева!Да иде на логопед този пелтек!Нестава!
161
1
 
12
 
! Отговори
Това до 158 преди 1 месец
Не съм писал маймунарник, а Маямунарник, чети добре (не е грешка) !
160
0
 
19
 
! Отговори
Вярно е преди 1 месец
Само се опитвайте да правите диалог,но се получаваха само истерични крясъци и надвиквания. А,да не забравя- и понякога анонимни г за набиране на канчето при включен микрофон. Беше много таен монолог.
159
5
 
17
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
Научи се да казваш "Р" ма кифло.....ПА ТОГАВА ШЕ ВОДИМЕ ДИАЛОЗИ...ХА,ХА,ХААА
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля в к.159 да се чете: "Съжалявам, нямаше я като председател..."
157
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, к.124Съжалявам, я нямаше като председател на НС KП Цвeтa K., липсва и като шеф на ПГ д-р Дариткова, Главчо си замълча - все загуби на явни гербаджии. Не че новата - Митева, е стока - тя отряза пенсионерите от преизчисляване на пенсиите и заедно с Тошко Афр. лепнаха петно на челото на ИТН, но поне малко е по-свестна от изброените трима. А мечтата на ИТН,ДПС и ДБ само те да управляват БГ няма как да се сбъдне.Това е химера.
156
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТоваА до сега какво беше?? Или не си спомняте когато управляваше тройната ламя? Или тогава не беше "маймунарник"??Нямам думи какви двуличници са българите.Двоен стандарт във всичко!!
155
1
 
17
 
! Отговори
Това преди 1 месец
Не е парламент, а Маямунарник !
154
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Опитахте се да водите диалог - всеки със себе си !
153
3
 
24
 
! Отговори
Тази женица преди 1 месец
показа,че е неподготвена за такава длъжност.Блокираше,чудеше се каквода прави,оставяше някой заместник или надаваше кресливото си гласче,когатонямаше кой да и каже какво да прави.Сигурен съм,че дори изборните резултатида са подобни на новите избори,тя няма да бъде преизбрана на този пост,нямакапацитета за него.Довчерашен изпълнител на чужда воля,не бе в състояниеда прояви своя(освен на инат),да въдвори ред,да предизвика спокойствие ивзаимни компромиси дори между анти ГЕРБ партиите.
152
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАКЪВ МАЙМУНАРНИК, ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА, ПСИХОТРИЛЪР, СЪСПЕНС НЕ БЯХМЕ ВИЖДАЛИ, НЕ БЕШЕ ИМАЛО- УНИКАЛНА ПРОСТОТИЯ- ИМАЙТЕ МИЛОСТ КЪМ ДЕЦАТА НИ- ТАКА НЕ ТРЯБВА.
151
3
 
15
 
! Отговори
666 преди 1 месец
"Селска чест" от Маскани