Радев: Трябва спешно да търсим устойчиви решения за енергетиката

Проблемите в сектора са замитани с години, смята президентът
79
Радев: Трябва спешно да търсим устойчиви решения за енергетиката
Снимка: Президентство

България е изправена пред необходимостта спешно да търси устойчиви решения на замитани години наред проблеми в енергетиката, заяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Приетото решение на заседанието на Европейския съвет от декември 2020 г. за ограничаване на парниковите емисии с най-малко 55% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г., без адекватни мерки за подкрепа на процеса на трансформация на българската енергетика, изправя страната ни пред сериозно изпитание, бе общата позиция на участниците в срещата.
 
"Това решение вече има правнообвързващ характер и възможностите за маневриране са силно ограничени", подчерта държавният глава.

Въпреки това, на предстоящото на 24-25 юни заседание на Европейския съвет, на което България ще бъде представлявана от държавния глава, ще бъде направено всичко възможно да се отчетат националните специфики в енергетиката на България, както и различните стартови позиции на отделните държави. Президентът припомни, че на извънредното заседание на Европейския съвет през месец май 2021 г. е успял да отложи вземането на окончателно решение по тази тема, но то не може да бъде блокирано до безкрай.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова за повече откритост и предвидимост в процесите, които ще определят бъдещето на българската енергетика и в частност на въглищните електроцентрали.

Димитров изтъкна, че отговорност за натрупаните нерешени до момента проблеми няма как да се търси от служебното правителство, тъй като „това е несвършена работа в годините назад. "От три години настояваме за приемане на 5-годишен план за комплекса "Марица Изток". Такъв няма. Липсата на решение ни е довело в тази изключително критична ситуация", посочи Димитров.
 
От нетен износител на енергия, при затварянето на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй", България се превърна в нетен потребител. А сега тенденцията е да стане нетен вносител на електроенергия, отбеляза по време на срещата президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По думите му, има опасност България да стане зависима от внос на скъпи инсталации за климатично неутрално производство на електроенергия.

По време на срещата представители на синдикалните организации изразиха съжаление за липсата на достатъчно информация и предвидимост от досегашните управляващи за бъдещето на въглищните електроцентрали и заетите в тях.
 
Обща бе позицията, че в краткосрочен план са необходими мерки за гарантиране на стабилността на енергетиката, включително в социално отношение. На последващ етап е нужно и приемането национална стратегия, с която да се постигнат устойчиви решения в сектора, така че да се гарантират националните интереси, конкурентоспособна икономика, автономност на сектора и правата на хората, които работят в него.
 
"Хората искат най-вече яснота. Трябва да има плавност, трансформация, трябва да има осигуряване на работните места и най-вече те трябва да бъдат в нашия фокус", подчерта  Радев.
 
От срещата стана ясно още, че предстои служебният министър на енергетиката да предложи краткосрочни решения, така че централата ТЕЦ "Марица-Изток 2" да продължи да работи след 1 юли, в комбинация с дългосрочни мерки.

В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебният кабинет, също ще бъдат включени проекти, които да подкрепят автономността в областта на енергетиката.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Устойчивото решение е да се разкарат червени мухоморки като теб и да се забранят със закон.
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е пък тоя Радев?Не е негова работа да се занимава с енергетиката. Той вече се взе много на сериозно. Има си задължения да си ги изпълнява. Не беше негов приоритет да дига юмруци ама той вдигна. 4 ГОДИНИ НЕ СЕ НАУЧИ КАКВИ СА ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ. Щом тези елементарни наща не научи за това време, но си взимаше 15 те хиляди заплата да си оди на село или да оди да фърчи, щом го може.
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставка! Престъпна хунта! Нелегитимна власт!
14
4
 
1
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
Рано или късно ще трябва да закрием ТЕЦ-овете. Цените на въглеродните емисии се качват постоянно. И след закриването им какво правим? Някой предлага ли нещо? Имаме два реактора за АЕЦ, които стоят опаковани. Бойко и Теменужка приказваха за строителство на АЕЦ и си останаха само с приказките.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Тодор Живков Само Това Правеше за толкова години тези не са дръпнали и самтиметър напред
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И теб ще те заметем .
11
0
 
8
 
! Отговори
зелен чорапогащник преди 1 месец
а най добре да подпише договор със ссср за 1 000 000 г.
10
8
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 месец
До Доцента: От теб даже и приказки не сме чули. Не е работа на президента Радев да предлага решения, за това има специалисти. Но той трябва да постави проблема за решаване и го прави. А ти какво предлагаш?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не можаха да фалират ББР и сега някое договорче за много милиони за АЕЦ пък после другите да плащат
8
0
 
5
 
! Отговори
УЖКИМ СИНДИКАЛНИТЕ преди 1 месец
какво обсъждат. Те една стачка не могат да направят, живеят само от подаяния от Европейските централи. То не бяха тристранки, мафиотски сбирки - Ти на мене, аз на тебе
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айдееее, и този стана енергетик. Що ли ? Уреди самальотите, сега са зафана с иниргетикътъ. Ама спешно, щото му изтича времето.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОД 'НИЕ' ИМА ПРЕДВИД 'ВИЕ'
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко изречение на Фърчилото е само и единствено КЛИШЕ.Само хвърля безсмислени соц лозунги, без да предлага и 1 работещо решение, типичен комунистически га лош.
4
4
 
10
 
! Отговори
Доцента преди 1 месец
На приказки лесно се търси и намира решение на всичко.На терен обаче нещата стоят по друг начин.Засега от резидента радев сме чули само приказки и то не много умни.
3
5
 
14
 
! Отговори
Деса преди 1 месец
Хей Рундьооо, за нищо не ставаш.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Национален предател. В затвора!
1
7
 
15
 
! Отговори
Отровна гад преди 1 месец
Най-устойчивото решение на всички проблеми е оставка, съд и затвор за Румен Радев и престъпното му служебно правителство!