Каракачанов: Падналият МиГ-29 не е излетял с техническа неизправност

Карадайъ да се откаже от българското гражданство, зове той
14 юни 2021 12:35, Ния Христова
38
"Всичко е възможно да се предполага в момента. Един предполага едно, друг - друго, а гледам, че доста хора, които не разбират от авиация, се правят на експерти и говорят глупости, влагайки идеология в този авиоинцидент. Има определени правила, които се спазват във ВВС, а именно - преди всеки полет и след всяко кацане, на който и да е самолет, се прави технически преглед. Няма как самолетът да е излетял с някаква техническа неизправност."
 
Това заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира относно трагичния инцидент край Шабла с разбилия се МиГ-29, при който загина майор Валентин Терзиев в предаването "Опорни хора" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Чух версията, че при изстрелването на ракетата се случвало от газовете да спира двигателя. Да, това се случва, но специално с МиГ-29 в историята на авиацията се е случвало най-рядко. С много други самолети, включително западни, се случва по-често. Възможно е и самата мишена да е била в неизправност и да се е движила по-бързо към земята, да е принудила пилота да снижава разстоянието. Не е възможно технически неизправен самолет, за който има някакво съмнение, да е пуснат да излети, да изпълнява бойна задача по време на учение", обясни Каракачанов.
 
Той подчерта, че всеки един самолет и всеки един двигател, който се връща от ремонт, резервните части, агрегатите, които се използват, се приемат от въздушните сили, а те никога няма да приемат подобно нещо. 
 
"Това е абсолютно нелепо твърдение. Няма такова нещо. Не че не искаха да летят на тези МиГ-ове и не са отказвали да летят. Тогава се правеше спекулация да изпълняват своите служебни задължения, тоест охраната на въздушното пространство не е прекъсвана. Просто пилотите тогава заявиха, че е необходимо да се предприемат мерки за ремонт на повече самолети, за да могат пилотите да летят. Защото, когато в ескадрилата имаш вместо осем или десет самолета в изправност, само два, всички пилоти трябва да се извъртят на тези два самолета. Тогава часовете, които летят пилотите, са доста по-малко. И експлоатационният ресурс на самолетите приключва много по-бързо", каза още Каракачанов. 
 
"По мое време беше направен договор за ремонт на четири двигателя, основен ремонт в Русия и удължаване на ресурса на още десет двигателя. Също така закупуване на резервни части, агрегати за МиГ-29 с идеята да има осем летящи самолета. Целият проблем с МиГ-29 е чисто политически", изтъкна бившият военен министър.
 
Специално този самолет е имал ресурс до 2029 - 2030 година, стана ясно още от думите му. Едни от самолетите са пристигнали 1989 г., други - 1990 г. Този специално е от 1990 г. Имат ресурс до 2029г., ако не се реши техният ресурс да бъде удължен, но към момента това е ресурсът на МиГ-29. 
 
"Самолетите били руски, крайно време било да се отървем от тези самолети. Защо не се отървахте като управлявахте вие? Преди аз да стана министър политиката на много български правителства е била да не се обръща сериозно внимание на авиацията. Самолетът бил стар и бил руски. Да, самолетът е от 1989-90 г., но същите тези експерти предлагаха да купим F-16, които са с две години по-стари от МиГ-29 и в никакъв случай не са по-добри. Когато става въпрос за националния интерес, за националната сигурност, такива идеологически глупости само замъгляват ефира и не допринасят с нищо", категоричен бе Каракачанов.
 
Той коментира и скандала с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ след визитата му в Турция. "Български патриоти" дори поискаха от съда закриването на ДПС.
 
"Отива в Турция и започва да прави подобни декларации, че Турция е нашата родина или прародина. Това нормално ли е? Това е последица от предишното, кратко съществувало, Народно събрание. Тяхната задача беше да си вдигнат заплатите, но по-важната им задача беше да направят много удобен за тях закон, с който смятат, че ще им помогне да спечелят изборите. Така че, какво се случи, под формата "дайте да улесним българите в чужбина да гласуват" -  заявленията във Великобритания за гласуване са два пъти по-малко, а в Турция са два пъти повече", заяви лидерът на ВМРО.
 
"Във Великобритания нито английската кралица, нито премиерът се занимават с организирането на нашите избори. Докато в Турция изборите се организират от турската държава и се организират в полза на тази партия, за която турската държава прецени, че трябва да се работи. На тези избори всичките гласове бяха за ДПС. Ако смяташ, че Турция е твоята родина, бъди така добър, откажи се от българското гражданство, отиди да живееш в Турция, стани там политик и работи за родината си. Когато станеш депутат, министър, ти полагаш клетва да служиш на интересите на българския народ, а не да служиш на интересите на чужди държави", настоя Каракачанов. 
 
"Утре в Турция може да има и 100 секции, в които могат да гласуват и 50-60 хиляди. ДПС могат да получат много, стигали са до 86-96 хиляди. Иван Костов бе човекът, който промени закона и разреши откриване на секции в Турция. Резултатът беше 0 гласа за него и 90 000 гласа за ДПС. Проблемът е, че ти позволяваш на една чужда държава да определя твоята съдба, да ти определя резултатите от изборите. Внесли сме и сигнал до главния прокурор. Ние или се уважаваме като българи, или сме измекяри, които клякат на всеки, от който могат да получат някаква облага", обясни той.

38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В университетите където учат история ,явно освен по история там ги обучават във всичко.Освен политика ,изучават производство на самолети,подръжка на самолети и още много неща ,но най-вече как да лъжат и как да се справят с развитието на корупцията.ПУТИН
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде търганл разговора и как стигнал до Турция?Все едно даговориш за футбол и да стигнеш до продажбата на краставици на женския пазар.***
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карашкенбалов какво разбираш от самолети. Та ти дори не можеш да се побереш в пилотската кабина.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
27 А ти? Въпросът е, кой ги е проектирал и как. Руските машини не са надеждни. Факт.
29
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 1 месец
Следващите учения до летеца -министъра .Има място.
28
1
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
Ако изправните машини падат така то какво да очакваме от другите .с2 думи нямаме авиация
27
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 1 месец
Ти колко системи си проектирал ?
26
1
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
И ти си ми един мултифункционален фантазьор цялата глава на когото е в сензори
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз така викам Шкембо, всеки зел да се прави на авиационен експерт. И най вече ти.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските изтребители не са надеждни. При тях е, малко на късмет, като руската рулетка. Ф16 имат няколко многофункционални сензора, които се задействат достатъчно бързо, преди всяка опасност. Това не е реклама, а крещяща нужда, руските машини, да бъдат заменени с натовски.Пилотите на МИГ-ове във ВВС, могат да се преквалифициран, за натовските.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Техническата неизправност е заложена още при проектирането на системата, по задействане на двете ракети, явно, не е била надеждна и ако е изглеждала изправна. Спускането и позиционирането на самолета, по-ниско, заради бързо падащата, мишена, вероятно, е предизвикало удар във водата, вероятно и скални рифове под нея, и така, се е задействала фатално, предизвиквайки взрив. Защо мишената е била по-тежка и не е била съобразена с летателната линия на изтребителя, е друг проблем.
22
10
 
6
 
! Отговори
Даа преди 1 месец
И да квичите и да не квичите, протестърски тролчета, дори Каракачанов като военен министър, е по-кадърен от вашите жалки креатури. Това вече се вижда достатъчно ясно. Айде, до другия месец, 11-та дата.
21
4
 
14
 
! Отговори
Агент Иване, преди 1 месец
Откога стана специалист в авиацията!? Твоята сила са доносите,кражбите,демагогията.
20
5
 
20
 
! Отговори
@ преди 1 месец
ВМРО се коалира с Марешки!!! Това е всичко, което мога да коментирам за този позор лидер! ВМРО умря!
19
4
 
7
 
! Отговори
иван преди 1 месец
това нещо може да те умори .... всичко знае всичко разбира и всичко обяснява... пфуй отврат!
18
6
 
20
 
! Отговори
Teo преди 1 месец
Дебело крадливо прасе. Национален предател , който вместо да купи добро въоръжеине за армията , купува Аудита и тениски по 50 лв. Уруд крадлив - хващай си тобичката Била, скъсаните *** и шкембето и марш оттука!
17
5
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
4 години нищо не направихте да спрете дпс сега ще ми излизате с идеи задръжтеси ги и изчезваите
16
6
 
13
 
! Отговори
Ау преди 1 месец
Да беше излетял ти, че да не се върнеш.мазен,грозен,дебел,крадлив,и т.н.
15
0
 
6
 
! Отговори
коректив преди 1 месец
До мокри....Може,Ганиела да е помогнала малко ...в случая...Всеки мъж ,би и обърнал внимание !!!!!!!
14
5
 
12
 
! Отговори
69 преди 1 месец
нямаме никаква нужда от такава авиация, само безмислени оперативни разходи, по добре целият бюджет за армията го плащайте на нато за охрана и не се занимавайте с глупости