Проф. Антоний Тодоров: Още едни избори са игра с огъня

Избори използват и в авторитарните режими, обясни политологът
22 юли 2021 13:55, Петя Славова
33
Проф. Антоний Тодоров: Още едни избори са игра с огъня
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма никаква гаранция, че ще се състави правителство, но много се надявам, че ще надделее някакъв политически разум, а не играта с избори като демократичен инструмент, който се превърна в играта с избори като инструмент за прекратяване на демокрацията, защото избори използват и авторитарните режими. Поредни избори след три месеца ще бъдат игра с огъня, и затова се надявам всички да са научили нещо и да се опитат преди да формулират трудно изпълними или неизпълними ултиматуми, по-добре предварително да се договорят с потенциалните си партньори. Това ми се струва много по-разумно, а и много по-ефикасно. Това заяви пред БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров. Според него има желание за диалог.

Ако веднага отидем на нови избори, честно казано това ще бъде гигантско изпитание за всички, и всички ще бъдат неприятно изненадани. Гражданите, които отидат да гласуват ще се радикализират, а очаквам дори и още по-ниско участие. Затова предпазвайки се от тези опасности, партиите изглежда, особено тези, от които очакваме формиране на правителство, да демонстрират повече диалогичност, още повече, че аз не мога да си представя в сегашната ситуация правителство, подкрепено поне от 4 партии, между които да няма никакъв диалог, посочи проф. Тодоров.

Още по темата

По думите му, депутатите по същество са същите, няма големи различия от предишния парламент. Но мисля и се надявам те да научиха нещо от предишния парламент и този път да се опитат малко по-конструктивно да работят за това да има редовно правителство със съответна програма, подкрепена от едно мнозинство, което да не оцелее, да кажем да не бъде по-кратко от поне една година, защото няма да има никакъв смисъл да има такова правителство.

Позицията на ДПС е традиционна. Това е партия на малцинство, партия центристка по своя характер, която би могла да се коалира и наляво, и надясно, това го виждаме и в други страни с подобни партии. Така че ДПС, разбира се, си дават сметка ясно, че не могат да бъдат решаващ фактор във формирането и подкрепата на правителството, но биха могли да заявят роля на подкрепящи правителството, за да изчистят малко ако щете и публичния си образ, да не са партия изолирана от всички, да се покажат като партия, готова на диалог, включително и с такова реформаторско правителство. ДПС е участвала в различни правителствени формули. Някои експлицитни, като примерно коалицията с НДСВ и впоследствие Тройната коалиция, или по времето на правителството на Орешарски. В повечето случаи като един някак си неофициален партньор и коалиционен на правителството, който не е подписал споразумение, но подкрепя правителството и това го виждаме в много случаи. Дори още в правителството на Филип Димитров през 1991 г., когато беше формирано, но и в много други случаи. Така че ДПС се опитва да играе същата роля, но вече си дават сметка, че вече не може да бъдат балансьор, тоест от него няма да зависи непременно правителственото мнозинство.


33
Още от Политика
Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да си припомним имената на две от партиите "Няма такава държава " и " Изправи се ! Мутри вън ! " . Такива названия може да роди само развратен мозък мечтаещ за пет минути слава .Славата я получихте , хайде с добро ..............!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 28: Пенсионерите броиш ли ги за хора? А инфраструктурата от твоуте господари от ГРОБ бива ли? Как е в сравнение с германската? Ами в сравнение с разрушена Югославия (Хърватска и Словения например)?
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какъв политически потенциал може да има ИТН при положение, че няма никаква интуиция и прозрение с, които да предвиди, че през юли резултата от изборите ще е почти същия, какъвто беше през април? Защо бяха потрошени, толкова милиони за 3 месеца чакане? За да се разчисти терена с тези поголовни уволнения ли?
29
0
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 дни
"Според него има желание за диалог". Само че Хайтов е казал: едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш! Тази народна мъдрост никий от "новите" политици май не я знае. И са на приципа на шопо: "мое да моем да свирим на пиано, ама не съм пробвал"
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако хората бяха бедни при ГЕРБ в магазините нямаше да е фрашкано с хора, а банките пълни с пари...
27
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Горкото простолюдие, седи си вечно най-бедно в Европа, особено при ГРОБ, ама то било просто, че иска промяна...
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Победата" на ИТН е закономерен резултат от няколко години упорито насаждане на омраза към Бойко Борисов сред пpocтолюдието и нищо друго...
25
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Каква игра с огъня бе неграмотник! Българинът и с лопата да го биеш по главата, пак за ГРОБ ще си гласува.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не са пpocти тия които ядат баницата, а тези, които им я дават... Кой ги избра тези "умници" в парламента...? Естествено, че народа (пpocт в голямата си част)...
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Победата на ИТН е закономерен резултат от 12 години европейско развитие. Факт!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Наистина си е игра с огъня защото сега ГЕРБ може да излязат напред. А това си е направо пожар!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Можело значи! Орязаха парите за саниране на болници и се появиха средства за медицински хеликоптери и за увеличение на пенсиите.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Почти същия парламент от април. Кой от тези ще мисли за България и хората при положение, че нямат мозък да предвидят този резултат през юли...? За 3 месеца са поумнели и узрели... така ли? Ще "управляват"...! Ха-ха-ха. Ама народа е пpocт, че им се връзва на лъжите...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Демек да си поделят ултиматума/ите,като партньори срещу някои си за да не се оправдават,че не поемат вината без вина и мезета.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е какъв разум бе Тодоров, то само гласуването за ИТН ти оповергава теорията за разума.
17
1
 
9
 
! Отговори
Майора преди 2 дни
Всичко е ясно , нови избори няма да има! Уж протестните партии и тяхната майка -БСП- са се споразумели и нови избори няма да има! И без това жадната за власт БСП влезна през задния вход във властта да прикрие далаверите на Нинова , Йончева, Михайлов , Иванов, Кадиев и прочие! Жалко при БСП винаги е било така и винаги са ни вкарвали в криза!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Професорът първо да обясни, какво "правителство" очаква от такъв парламент? Каква е разликата от този през април и кой ще възстанови тези милиони на вятъра? За трепане са всички тези марионетки на Фигуранта там...
15
6
 
2
 
! Отговори
програмист преди 2 дни
Няма да има ниска избирателна активност защото ще се въведе дистанционното гласуване по интернет и гласувалите вече ще са 99%
14
0
 
4
 
! Отговори
Не е въпрос преди 2 дни
на разум а на политическо самосъхранение. След като Радев направи служебното от БСПи ДБ и Слави хвърли коза на маста - всички си показаха задкулисието. Сега вече не могат да разчитат на разни заслепени "граждани" за изборите, а само на връткането на машинките. Плюс минус - 0,5 процента, кой ще ти ги брои и проверява, а си има значение.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ами защо тогава правихме тези избори сега, като резултатите са почти същите? Диктаторът Радев ли ги нареди?