Стоилов: Очаквано ВСС застана като щит пред Гешев

Някои бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост
23 юли 2021 09:05, Александър Попов
38
Стоилов: Очаквано ВСС застана като щит пред Гешев
Снимка: БГНЕС

Не съм изненадан от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата", заяви правосъдният министър проф. д-р Янаки Стоилов пред Нова тв.

Вчера неговото искане за отстраняване на главния прокурор бе отхвърлено от ВСС като недопустимо.

"Аз продължавам да съм убеден, че нашата Конституция съдържа средства и инструменти, чрез които може да се постави въпросът за отговорността на тримата най-висши в държавата", добави проф. Стоилов.

Според него опитът този въпрос да се преустанови от ВСС още във фаза на допустимост, показва, че сред мнозинството в Съвета има притеснение.

"Ако темата се допусне за обсъждане, би могло да се спори доколко е основателно едно или друго искане. Моите основания се съдържат в Конституцията – системно неизпълняване на задълженията и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Още по темата
Според мен ВСС се опитаха да изнесат щита пред главния прокурор много напред, за да не може никой след мен да повтори това действие", каза правосъдният министър.

Ако ние сме правова държава, то у нас не би трябвало да има недосегаеми лица. Някои силно бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост. С някои от членовете на ВСС ние имаме не просто различия по фактите, но и концептуални различия. Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга", обясни Стоилов.

"Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за нейното тълкуване по тези спорни въпроси. ВСС има възможност да прилага тези текстове, както прецени. Един от големите проблеми на нашата система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат решенията", каза още министърът на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев вече го бутнаха към гилотината. Народът се събира да види зрелището. Рано или късно ще го качат и ще му дръпнат въженцето! Фигуративно, за жалост!
34
0
 
1
 
! Отговори
О,Шипка-радефф преди 2 години
тоа АЛКОХОЛИК рашофф , Е ЗА ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ !!! НАЗДАРОВЕ !
33
0
 
1
 
! Отговори
123-ТОиДИ преди 2 години
До DddЯВНО САМО ТВОИТЕ , ТАКА СИ ГИ МАНИПУЛИРАЛ ! ПРОМИТИ МОЗЪ4ЕТА !
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както прокурори могат да обвинят политици, а съдии да ги осъждат - така и политиците трябва и могат да реформират, променят и изискват от съд и прокуратура. Няма недосегаеми в демокрацията. Прокуратурата ни не трябва да е като в диктаторите режими. А за съжаление - май е
31
2
 
2
 
! Отговори
Ddd преди 2 години
И децата в България знаят че Гешев и Цацаров работят за Пеевски и Доган, само ВСС нещо са недоразбрали и се правят на ощипани булки. Между другото какво стана с "Осемте джуджета" и Петьо Еврото?
30
1
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Това, че няма механизъм за смяна на Гл. прокурор или механизмът е "заварен", за да пази Гл. прокурор от смяна, не решава проблема и не го омаловажава. Уронването на престижа на съдебната система от страна на Гешев, е факт и ВСС бяхат от решаването му и отказват правото на Суверена на корекция.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не застанаха като щит, избрах го с 3-*** против, сега двама си подадоха оставките, от тия дето го избраха, а 8 гласуваха против. Това са тия обвързаните с Бойко и Пеевски, поне ги знаеме кой са. Идва видов ден, народа им плаща заплатите, народа може да ги махне, парите няма да помогнат.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и Гешев да не го знае, той ще е първият главен прокурор на България който няма да си искат мандата.
27
1
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Главния прокурор се избира от ВСС, а там има политическа квота, което означава, че парламента участва в избора му косвено, така че ти прочети конституцията.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСС са същите като Гешев, купени без грам морал. Един ден историята ще ги съди, защото всичко се знае.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въже за Гейшеф!
24
4
 
5
 
! Отговори
1997 преди 2 години
Ако имахме закони в Тексас, сега Рашков и Стоилов щяха да излежават деветдесетгодишните си присъди, заради участието си в сриването на България през 1997 година, когато поради хиперинфлация пенсиите се равняваха на 15 долара месечно. Запазена марка на комунистите, които и сега ни управляват.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по стар комунистически обичай - противниците трябва да се елиминират.
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква етази Българска демокрация?Служебно правителство без парламент обърна държавата наопаки.Няма значение кои е прав.Това значе ,че всеки докопол власт е безконтролен, като л..уд.ия Рашков.
21
5
 
9
 
! Отговори
sostin преди 2 години
Радевата чета плюва баластра ,че не им се получава свинщината дето я искат. Има разделение на властите, а превратаджиите искат шапкаря да коля и беси. Много го боли че Гешев влезе в президентството да му извлече бандюгите. Вожда на преврата забравя обаче , че президентсвото не е негово лично и че след два месеца може да пине водица и да го напусне. Очевидно се насира от страх че Гешев ще го подпука и него и то брутално. Още нищо не е свършило червени чалгарчета. Тепърва ще видите народната любов
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 Преди да пишеш глупотевини, вземи да прочетеш конституцията. Народното събрание НЕ избира главен прокурор, нито президента го избира, нито министъра на правосъдието го избира. Тези глупотевици дето ги говори бойкикевия са лъжи, той за поста главен прокурор е готов да убие майка си. Ама, няма да стане главен прокурор, а на бас!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последният бастион на ГЕРБ е длъжността Глав прокурор! И той ще падне Гербери! Ако не по лесния,ще стане по трудният начин ни ще стане! Не може един нищо Не правещ човек в държавата,да се зъби на всички чрез " закона"! Укопал се като тумор във властта!-:))
18
6
 
7
 
! Отговори
Toto преди 2 години
Всички обвиняват Пеевски за фалита на КТБ, но всъщност човека който свърши работата беше Цацаров, независимия прокурор, това *** завлече държавата с 4 милиарада и никой не можа да му каже нищо, щото е "независим".
17
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки, уж беше добър юрист....А, за едно място в КС започна да говориш като "една жена на пазара..." Чест, достойнство, професионализъм...всичко оттече в канала.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От този момент на татък има думата държавната в лицето на Народното събрание-:) Как мислите? -:))) Дали ще си изкара мандата,един глав прокурор лоялен и избран от ГЕРБ??!-:)