Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела

Искането за изслушването му – нарушаване разделението на властите
Обновена: 16 авг 2021 07:44 | 16 авг 2021 07:44, Елка Василева
307
Гешев: Не може парламентарен контрол по неприключили дела
Снимка: архив, БГНЕС

Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев коментира за БТА заявеното от депутати намерение да поискат изслушването му в рамките на насроченото за вторник извънредно заседание на парламента.

Още по темата

След публикувания видеозапис с кадри с полицейско насилие над протестиращи миналото лято председателят на парламента Ива Митева свика извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, каза още Гешев.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочи главният прокурор.

Той допълни, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и заяви, че очаква да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Гешев допълни, че отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус следва да се разглежда през призмата на спазване на основните принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заяви още Иван Гешев.
 


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
1
 
! Отговори
Хан Крум преди 1 месец
По моите закони убиване с храчки публично!
277
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ха-ха-хаЧе какво очакваш от курсант в Милиционерската школа,който 70% от учението си е бил във факултета Държавна сигурност? И сега е същата закваска - българският Вишински!
276
2
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 месец
А контрол изобщо може ли....Или над теб е само Господ и Тиквата? Малкоумен ,но нагъл до безконечност. Рано или късно ще ти се стъжни животът....обречен си.
275
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ива Митева излезе доста неука. ЕГН-та чете,Конституцията не познава. Улучила си е партийката
274
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Гешев е пич, кефи ме на макс :))) Червените бабуини се пеняват от злоба, той им показва среден пръст. Нека си искат да го изслушват, той им каза - ТВЪРДО НЕ !!! Ахахахахахаха, голям кеф е червеното мучене
273
6
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
РАШКОВ СВЪРШИ ПОВЕЧЕ РАБОТА ОТ ГЕШЕВ-ТОВА ДА ВИ ГОВОРИ НЕЩО?
272
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един е Гешев и пророк е неговия каскет.
271
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 1 месец
каскета,освен началника му от банкя,никой друг не може да го контролира.
270
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе нема ли некой дето да му изният чивиите и да приключи мъката на тоя!
269
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя е най-гнусния от ГРОБОДЕПЕСАРИТЕ!
268
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идват кризи тия с Гешев и протестите от преди година се занимават. Връщааайй джипката.
267
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
м/у другото,ето МОЕТО мнение../ЗНАМ,знам че съм "никой",но все пак../:-Прокуратурата ТРЯБВА да се извади от съдебната система!!..Защо?..-Ами много просто:-Съдебния процес ТРЯБВА да бъде БЕЗПРИСТРАСТЕН!!!!..А както е сега-прокурора да бъде ЧАСТ ОТ СЪДА,просто ГРУБО НАРУШАВА принципа за безпристрастност,тъй като КАКТО Е СЕГА,прокурора се явява СТРАНА в съдебния процес!...Прокурорите ТРЯБВА да са наистина НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВНИ ОБВИНИТЕЛИ!!!!..НЕПОДВЛАСТНИ нито на ВСС,нито на други СЪДЕБНИ ИНСТИТУЦИЯ
266
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя още ли не гушнал каскета?
265
5
 
6
 
! Отговори
ДЕПМ преди 1 месец
Мафиот.
264
3
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
законът не разрешава това ---///--- Как тогава не се намери един прокурор, който да се самосезира за изнасянето на информация по други дела "поради голям обществен интерес" ??? Аз като говоря, че Прокуратурата е ОПГ, не приказвам.
263
4
 
8
 
! Отговори
Аноним преди 1 месец
А да разпространява подслушвани разговори публично по неприключили дела МОЖЕ. Ега ти лудия
262
3
 
11
 
! Отговори
до # 260 преди 1 месец
Да се уточним: прокуратурата НА ГЕШЕВ вече цяла година БАВИ РАЗСЛЕДВАНЕТО и ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО НЕ Е ПРИКЛЮЧЕНО. Гл.прокурор вмвсто да се засрами от този опит за смачкване на престъплението най-нахално пледира, че производството НЕ Е ЗАВЪРШЕНО, без да обясни защо и по чия вина.Тепърва при мнение за предаване на съд ще започне съдебната сага. Затова ексмин.Маринов и Терзийски са "курназ", разчитайки на гешевската прокуратура!
261
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-да предимно герберски тролове, тук не говорим за съда и не се оправдавайте с него, защото ПРОКУРАТУРАТА НЕ СЕ Е САМОСЕЗИРАЛА И НЕ Е ЗАВЕЛА ДОСъдебно производство НАВРЕМЕ на четиримата биячи, полицайката бияч, гл.секретар на МВР Иво Иванов и двамата министри на МВР Маринов и Терзийски, първият от които изобщо не е проявил инициатива и е оставил нещата на Терзийски,който пък се е ограничил с дисциплинарни наказания.Прокуратурата пък вече цяла година разследва ЯВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
260
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бас хващам, че ако полицейското насилие беше станало по времето на чуждо правителство, тоя нещастен naляк вече щеше да е в парламента да докладва. 100% умишлено бави делото.
259
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
256 В Москва, Мая се е обучавала, как най-добре, да организира комсомолците, сиреч, учила е за знаменоска.