МРРБ търси средства за разплащане с "Автомагистрали - Черно море"

Приоритет са заплатите на работниците
32
МРРБ търси средства за разплащане с "Автомагистрали - Черно море"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси възможности да осигури средства за изплащане на дължимите суми към „Автомагистрали - Черно море“, като основната цел е да се осигурят средства за изплащане на заплатите на работниците.

Още по темата

Преди ден, на пресконференция в МРРБ, министър Виолета Комитова посочи, че за тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ разполага с 382 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане. Въпреки ограничения бюджет, предишното ръководство на АПИ е възложило договори за ремонтни дейности за 1,5 млрд. лв., което е 4 пъти повече от заложеното в Закона за бюджета. Нещо повече – до края на април целият наличен бюджет на АПИ е бил разплатен.

Министър Комитова отбеляза, че сключването на договори за ремонтни дейности, без да е осигурен необходимият финансов ресурс, е практика в сектора. Фирмите са работили срещу аванси, а в края на годината са получавали всичките си пари чрез постановления на Министерския съвет при условие, че има излишъци в бюджета.

Това обаче поставя в риск строителните компании, създава несигурност в бранша и условия за разпространението на лоши бюджетни практики. През 2018 г. например  АПИ разполага с бюджет от 328 млн. лв., но възлага на фирми работа за 2 млрд. лв., които ги изплаща в края на годината. В бюджета за 2019 г. залага бюджет на агенцията от 420 млн. лв. и по същата схема изплаща в края на годината 1,5 млрд. лв. За 2020 г. са заложени 339 млн. лв. бюджет за АПИ, а в края се изплащат 1,7 млрд. лв. За сегашната година са заложени 382 млн. лв., а са договорени ремонти за 1,5 млрд. лв.

Въпреки че не одобрява този подход на възлагане и разплащане, МРРБ ще направи всичко възможно да осигури необходимите средства, за да бъде платено на фирмите, които са работили по договори с АПИ и са си свършили работата, защото от създалата си ситуация са засегнати стотици строители и техните семейства. Министерството е поискало 1,5 млрд. лв. в актуализацията на бюджета, но все още никой не може да даже дали тези средства ще бъдат осигурени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Червените бо клуци тук в сайта и там горе начело с рузкия аватар са налапали само две фразиНезнам ка а,*** неа такаи тиквата е виновен за всичко,щото е раздал парите?!*** тиквата ви остави 500млна за Хемус и 500 млна за докторите?!Два месеца по късно се оказва,че кокъл на вълче легло не се заседява,а отпътува за офшорките на Киро Канадецът!Ето защо рузкия аватар драпа и защитава до смърт всичките бандити и крадци,дето ги натика във властта да му ударят рамо в ограбването на блатото!!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците въртяха същите номера преди финансовата криза. Със счетоводни трикове изкарваха на хартия, че бюджета е отличен, теглеха кредити при положение, че уж всяка година бяха на + и накрая всички знаем как свърши всичко. Наш разбойко ханъм се учи от тях, евтини трикове за да заблуди феновете си, че ако успее да излъже и ЕЦБ, че да приемем евро и да има достъп до още кредити ще е рай за него. Да му мислим ние когато тръгнем да ги връщаме!
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се правеше защото в парламента трудно се дава смислен довод защо фирмата на бълдъзата трябва да вземе 5 милиона за да свърши работа за 2! В пъти по лесно се раздават пари на зълви, бълдъзи, лели, стринки и тн. като ги раздадеш в края на годината като излишъци! Така няма да ти задават неудобни въпроси и ще ги раздадеш на който ти искаш, а не който спечели търг!
23
4
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
Споко бре, то пари досега колкото заеми сме зели! Само за КТБ зехме заем от 6 милиарда лева! При тиквата беше това не знам дали помните! После зехме един дето беше 8 милиарда после един дето беше 3 милиарда! Абре при управлението на тиквата сме зели около 27 милиарда лева заеми! Ама като го питаха колко милиарда ни са земите тиквата каза, че били само 20%! Секи сам да си прави извода колко тона картофи правят тия 20%!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви нагледно как на хартия всичко се докарваше по време на бай Тошко и после принаследника му Боко ханъм всичко в държавата да е страхотно. На книга имаме разход 5, а приход 8 и накрая раздаваме 3 на послушните, а това, че реално сме знаели, че ще имаме разход 9, а не 5 е без значение. Важното е поне на хартия да успокоим амебите, че всичко е тип топ. От там са излишъците всяка година, от нарочно занижаване на разходната част!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22.Лесно, цап царап от левия в десния джоб. Нарочно пишат по малко разходи, за да може накрая на годината бюджета да е на плюс. Хем се изкарва пред амебите дето му се радват, че всичко в държавата е 6, хем може да раздаде няколко милиончета без да минават през гласуване в парламента както е по закон, абе идилия за корупция и раздаване на безотчетни пари на негови хора с добавени в бонус, че на книга всичко в държавата е отлично!
20
7
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Бойко как можеше всичко. НЕКЪДЪРНИЦИ
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОМНИМ И 2013 Г И ПРОТЕСТИТЕ, А ПОСЛЕ ДОЙДЕ 2014Г И КТБ СИ ЗАМИНА А СЕГА ВСИЧКИ НИЕ, ДЕЦАТА НИ И ВНУЦИТЕ ПЛАЩАМЕ 4/5 МИЛИАРДА- ТА ВЪПРОСЪТ Е КАКВО Е ЗАМИСЛИЛ ГОСПОДИНЪТ С ЮМРУКА И ЧЕРЕПИТЕ.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се изплащат заплатите на министерството, докато работниците не си вземат парите!
17
5
 
8
 
! Отговори
МУТРИТЕ УПРАВЛЯВАТ преди 2 години
ЕТО ХОРАТА ПРОТЕСТИРАТ ИСКАТ СИ ЗАПЛАТИТЕ, НЕ Е КАТО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2020Г - ЧЕРВЕНАТА ПРЕСТЪПНА ОЛИГАРХИЯ ПЛАТИ ЗА СВАЛЯНЕТО НА ГЕРБ- Е ДА ДЕ АМА НЕ И СЕГА РЕВЪТ НА УМРЕЛО ТРЯБВА ДА СИ ПРИБЕРАТ ДАДЕНИТЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ МИЛИОНИ- КАКВО ЛИ НИ ЧАКА- ПОМНИМ ФАЛИТА НА 15 БАНКИ И ЕДНИ ХОРА ОТ ПАНЕЛКИ СКОЧИХА В ДВОРЦИ, ДАЖЕ МНОГО БЯХА НА ТАВАНИ НО НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ТА ОТ СВИНАР ХАП ЕДЪР СОБСТВЕНИК НА АКТИВИ ЗА МИЛИАРДИ...
16
7
 
14
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 2 години
радев вземай си некадърниците и в канада ха ха ха
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се одере кожата на Тиквата и се разпъне и отгоре мине валяк поне 100 метра афалт ще излезе
14
2
 
10
 
! Отговори
миро преди 2 години
оставка мутри
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Койчо на фигуранта радев
12
5
 
13
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
вземете от киро язовиро нали той прибра парите или от пликовете на радев
11
12
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Откъде пари след като Бою Тиквата прахоса бюджета авансово?А тия защо са работили срещу празните му обещания че щял да плати?Да тръгват да го търсят по пътищата и да си искат от него парите!
10
10
 
8
 
! Отговори
Чух го преди 2 години
Викаше, че няма пари за пенсии, за инвалиди, но винаги имаше за строители. Случаеност- не мисля. По скоро оттам идват кюлчетата
9
8
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Викаш да плащаме на некакви хорица, нищо че Фончо е завъртел далавера избрал ги е бе конкурс и финансова обезпеченост. В белите държави тези разходи се бюджетират, за да не харчиш повече отколкото имаш. Още помня Буци как рева за тези неща по времето на плъха Станишев
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко при 12 години управление не сме го чули да казва, че няма пари!
7
9
 
5
 
! Отговори
УУУУ преди 2 години
Ежти асфалт..каза Бойко и отпраши по баирите!Обещавал..обещавал като на голяма ромска сватба нашия)))