БСП и тази година почете 9 септември пред Паметника на Съветската армия

Съдбовната дата, която разделя обществото
175

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Градската организация на БСП в София  отбеляза 77-ата годишнина от 9 септември 1944 г.

Програмата включваше поклонение и поднасяне на цветя и венци на Паметника на Незнайния воин, пред Паметника на съветската армия, а след това и пред Паметника-костница в кв. „Лозенец“.

Вчерта ще има и тържествен  митинг-поклонение на Братската могила в Борисовата градина.

В събитията участват председателят на БСП – София Калоян Паргов, членове на Изпълнителното бюро и Градския съвет на столичната организация и на Българския антифашистки съюз, народни представители, общински съветници, членове и симпатизанти.

Датата 9-и септември разделя обеществото от години. Днес дори скара депутатите. От "Демократична България" дори напуснаха залата по време на изявлението от "БСП за България".

Първи с декларация за 9-и септември излязоха от "Демократична България", в която посочиха, че на днешната дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим.

За съжаление, за 30 години в България не беше намерено помирение, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов /ДБ/ от трибуната. Той припомни, че Народният съд е произнесъл 2730 смъртни присъди, а на Нюрнбергския процес има само 12. Разстреляни са хора, които са се борили за българската национална идентичност. Димитър Пешев, организирал защитата на българските евреи, е осъден на 15 години затвор, отбеляза Атанасов. Важно е да се припомнят тези факти, защото има опасност през годините да бъдат засипани от прахта на историята, заяви той. За да има помирение, трябва да има покаяние, отбеляза Атанасов.

Александър Симов /"БСП за България"/ реагира, че от всеки друг е очаквал декларация за 9-ти септември, но не и от "Демократична България". "Половината тук са деца на старата номенклатура, част от вашите родители тази вечер ще празнуват и оттук нататък всяко изречение от "Демократична България" трябва да го възприемаме като карикатура", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БСПпаметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да носят цветя, нали съветската армия им даде властта за 45 години, иначе нямаше да видят власт никога.
132
2
 
11
 
! Отговори
Георги преди 2 години
9.09.1944 година,е мрачна година за българският народ.От този ден започват репресиите на т.н.комунисти,които всъщност са платени терористи,взривили преди това църквата " Света Неделя" с над 200 жептви.Палачът Мирчо Спасов казва,че всеки ден се извозват по 20 чавека,които се разктрелват в масови гробове,до числото 10 000 българи.Одобрението е от Тодор Живков,изпълняващ заповедите на Сталин! Поклон пре жертвите на комунизма при мемореала до НДК София!
131
5
 
2
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
До Сержант от запасаФашагите в държавата ни трябва да бъдат пращани повече в запас за да им истинат мозъците от прегряването..тези тарикати-*** който при тато кусаха с черпака а сега са на казана на американците са безмозъчни индивиди-готови за жълти стотинки да продадът родината си--абе кажи му фашага и го забрави
130
2
 
6
 
! Отговори
Байдън-САЩ преди 2 години
Трябваше да почете и Хамериканските летци бомбили София!Нали САЩ даде визи и изучи синчетата на шумкарите-***?Каква е тази неблагодарност?
129
1
 
3
 
! Отговори
Сульо Паси Путков преди 2 години
Даааааа, мили съграждани, повече НАТО, повече евроатлантици, само така ще надвием талибаните.
128
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сержант от запаса--И да я забранят, все тая. Ще си направят нова.
127
1
 
16
 
! Отговори
Сержант от запаса преди 2 години
Тази червендалеста партия трябваше да бъде забранена отдавна, но изтърваха момента т.нар. демократуни. Сега ще им сърбаме попарата.
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само погледнете първата снимка...
125
2
 
9
 
! Отговори
пп преди 2 години
Нещастници!
124
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Възстановете паметника на загиналите по време на Балканската и ПСВ,а когато го направите,отидете да поднесете цветя,нали сте гооолеми родолюбци.
123
8
 
2
 
! Отговори
аббее преди 2 години
До ЗАПОМНЕТЕ: много сте жалки историята не ви е яснаа бе фашисти извратени.
122
5
 
10
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ: преди 2 години
В 2021г. за последен път комунистите честват преврата на 9 септември 1944 г., защото след месеци тяхната партия ще бъде поставена извън закона. Който не вярва, ще види.
121
5
 
18
 
! Отговори
Червените милионери преди 2 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
120
6
 
13
 
! Отговори
Комунизмът е илюзия преди 2 години
Комунизмът остана като една фикция в главите на някои хора , като една неосъществена голяма любов , като невъзможен за отстраняване тумор , като мечта пометена от утопията и погребана от съвременните реалности , но все пак останала като малко зрънце чакащо подходяща почва да се развие . За жалост има все още такива хора...
119
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симов най- добре им е казал, ама е пропуснал, че не се отнася само за ДБ ;) кой разбрал, разбрал.
118
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят прадядо бил професор по философия на науката в Софийския университет до 1944-та година, когато дошли тия от БКП и го изгонили, уж заради фашистки прояви и на негово място наместили техен комунистически кадър. Забранили трудовете на прадядо. Той го понесъл тежко, засрамен и огорчен се разболява от рак и в рамките на 6 месеца умира!Шуробаджанащина е било в БКП!
117
6
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 96 Съветска армия ли??? Такава армия няма!!! В България през 1944 г. е нахлула Червената Армия, позната също така като РККА (Рабоче-Крестьянская Красная Армия)!За милионите загинали от тази (Червената) армия е виновен главно Сталин. Виновни са като цяло и лошото управление и слабата икономика на СССР.А от западните армии каква вина има Англия, която е могла да помогне само с авиация?Освен авиацията огромна роля са изиграли и специалистите от Блечли Парк.
116
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази дата трябва да е ден на траур!!!
115
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази партия е забранена със закон. Все едно в Берлин да рисуватсвастики
114
15
 
11
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
Нормално е да се почита 9 септември , там е бъдещото! Скоро и Русия ще се завърне натам , където е Китай , а и ние ще ги последваме с остатъците от Европа!Така поне прозря нашата пророчица!