Няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели

Зам.-министър: Бюрото се връща там, където е генезисът му
17 сеп 2021 13:15, Анисия Иванова
22
Няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели
Снимка: БГНЕС

В преходния период от три месеца на преминаване на Бюрото за защита от Главния прокурор към Министерството на правосъдието няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели, каза пред БНР зам.-правосъдният министър Иван Демерджиев.

"Те продължават да се пазят от Бюрото, което е все още към Главния прокурор. Когато Бюрото премине към МП, което ще стане поетапно, МП ще поеме пълната отговорност по тяхната отговорност. А Прокуратурата ще носи отговорност за тях до момента, в който се извършават действията по преминаването им към правосъдното министерство. Тяхната физическа защита ще бъде изпълнява постоянно през целия период. Иначе предстои в преходния период техническа работа по преместването и сформирането на новата структура. Извън това предстои изменение в Правилника за дейността на Бюрото, то трябва се приеме в двумесечен срок от Министерския съвет", поясни още Демерджиев.

Още по темата
Според него всички тези опасения и опит да се драматизира ситуацията са неоснователни. Бюрото се връщало там, където е генезисът му. МП в момента чрез Главна дирекция "Охрана" охранява съдиите в съдебната система.

"А за мен този, който полага крайният акт и налага наказанието, е най-застрашен. От тях / съдиите - бел.ред./ нямаме оплаквания от охраната. Опитът, който има Главна дирекция "Охрана", е много по-голям от този на Бюрото за защита на свидетели, то наскоро премина под ръководството на Главния прокурор. Така че, ние ще охраняваме и прокурори и следователи. А Бюрото по защита ще бъде самостоятелна структура в министерството, ще се занимава единствено със свидетелите. Ние имаме много добре подготвени служители за охрана. Ние кадрово сме много по-добре обезпечени от Бюрото за защита. Така че, ще преминат неговите служители и материалната база към Министерство на правосъдието", посочи още Иван Демерджиев.

Той обясни, че е право на главния прокурор да сезира за това Конституционния съд за текстовете за Бюрото и да води съдебни дела за сградите - "това са държавни сгради, не на прокуратурата".

По думите му средствата за Бюрото ще бъдат отново същите, но ще дойдат от Министерство на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Със защитените свидетели нищо драматично няма да се случи. Със делата ще се случи, като свидетелите се откажат, променят или забравят някой факти. Делата ще паднат! И то е вече факт свидетелите си го знаят даже няма нужда да им казват какво следва?!?
14
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-13,а твоите любимци бойко и гешев от кои са,защото и двамата са комунисти.Сигурно знаеш,че врагове на комунистите,не приемаха ,в милиционерското училище "Симеоново"
13
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
Какво драматично,ще се случи със свидетелите,като цели две години,никакъв свидетел не са охранявали,и много правилно е решението.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели'', докато не гръмнят някой или освободят дубаеца заради оттеглени показания.
11
2
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Кви свидетели, кви 5 лева, след като никога не е имало и намек за разследване или обвинение към мафиотските структури!!! Само дребни дилърчета и *** се обвиняват, а и тях ги пускат.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
генезисът му е толкова шавлив, че досега няма един осъден политик и много свидетели бяха осветлени и с променени показания. Да е жив и здрав адв. без лиценз с комунистическо потекло Бойкикев, дано повече не го видим в парламента, че и Чалгаров се убеди, че не става за нищо
9
9
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Не съм чул този който боко тиквата щеше да го прави на кайма да са го охранявали.Виж тиквата поне 20 гавази го пазят от мафиозката конкоренция
8
1
 
11
 
! Отговори
= преди 2 години
Няма да е драматично, ще бъде трагично.Още следващата седмица ще ги подпукат.
7
0
 
11
 
! Отговори
наемник преди 2 години
няма няма. в най добрия за тях случай , ше оттеглят показанията си . другия е ясен .
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това беше промяната на Мая, Хаджихомов, и другите борци срещу корупцията. Преместиха важните свидетели при изпълнителната власт, демек на черепа хората начело с Фигуранта и другите кукли като Рашков 19те имота и т.н.
5
0
 
12
 
! Отговори
ОФ-ето преди 2 години
хаджигенчо до един месец ще размахва по студията списъка със защитените свидетели, НИЩО ДРАМАТИЧНО НЯМА да намалеят на половина, даже по-добре за министерството
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо беше толкова важно да го преместите това бюро.
3
0
 
7
 
! Отговори
Ken преди 2 години
И от КЕВР като кажат, че новите цени на тока няма да ощетят потребителите, направо им вярвам.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нищо драматично някой като Рашков да знае кои са защитени свидетели да речем срещу Черепа и да организира охраната им. Мдаааа.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не се променя, само дето правораздавателната власт спира да е независима от законодателната. Който държи властта, държи и ключовите свидетели. Дюшеш.