Третата световна война започва с бойно поле в Афганистан?

Първият евакуиран от Кабул в България разказва
74
Третата световна война започва с бойно поле в Афганистан?
Снимка: БГНЕС

Първият евакуиран от Афганистан в България гражданин е Амруддин Хакшенас. Той и 15-членното му семейство вече са в защитено от държавата жилище и са благодарни на страната ни за подадената ръка по време на война.

Половината му живот е минал сред българи. Всичко започва преди около 40 години, когато той трябва да изкара задължителна си наборна служба като пазач в българското посолство.

Научава български език сам и се влюбва в народа ни. Отглежда чувство за дълг, което се проявява години по-късно, когато се изправя срещу набезите първо на муджахидини. 

„Министърът на външните работи взе решение, че аз ще съм административен секретар на посолството, а другите дипломати трябва да се върнат в България”, разказва Амруддин пред Нова телевизия.

„Всички сгради на посолствата бях разбивани, ограбвани, но нашето българско посолство си оставаше непокътнато. Пазих без оръжие и без войници”, добавя той.

За безусловната си лоялност и кураж Амруддин Хакшенас получава признание. През 2003 година е награден от тогавашния външен министър Соломон Паси с отличие Златна лаврова клонка. Ценност за него, която той носи със себе си от Афганистан, въпреки че можел да вземе със себе си само една раница багаж.

Всеотдайността на Амруддин не приключва до тук. Години по-късно бомбардировка разрушава сградата на българското посолство. От тогава до днес неговият дом става мисията ни в Афганистан.

След като талибаните поемат управлението, Амрудин се мести със семейството си при роднини, за да бъде по-трудно откриваем.

Всеки член от семейство на Амруддин е образован и уважаван в сферата си. Без оглед на пол. Снаха му е лекар, а две от дъщерите му живеят в Америка. Всичко това ги прави още по-уязвими. Тогава се свързват с българското Министерство на външните работи. „Казах, че семейството ми е в опасност. Ако е възможно, моля помогнете ни. Изпратете ни документ, който можем да използваме при криситни ситуации, за да напуснем Афганистан”, казва Хакшенас.

С казуса се ангажира, цял екип дипломати на Външното ни министерство.  Към днешна дата семейството вече е в безопасност. Внуците на Амруддин играят в двора необезпокоявани - на ливада, вместо на минно поле.

„Благодаря на Бога и на Министерството на външните работи. Те ни помогнаха да стигнем до сигурно и мирно място”, казва Амруддин Хакшенас.

Някога Амруддин приютява България в дома си, а сега България приютява него. Дотук добре, но въпреки че Амруддин не би се съгласил да пусне синовете си на фронта, случващото се в Кабул остава рана. 

„Една по една всяка област се предаде на талибаните. Без бой, дори без един куршум. Не приемам това. Не е това начинът. Имаше войници, имаше армия, полиция. Трябваше да застанат и да защитят населението, да изпълнят дълга си. Техният лидер предупреди да бъдат внимателни с хората, защото чакат международно признание”, коментира той.
И допълва: „Ако бъдат признати ще изградят тяхна собствена радикална ислямска страна - когато някой краде, ръцете му трябва да бъдат отрязани. В случай на прелюбодеяние от жена, трябва да бъде убита с камъни. За  хомосексуалистите наказанието е да бъде бутната стена над тях, докато лежат на земята”.

„Получаваме неприятни новини от Афганистан. Доколкото чувам там ще започне Трета световна война. Таджикистан, заедно с Русия събра много войски на границите и на някой места дори на територията на Афганистан. Иранските войски също навлизат в Афганистан. Пакистан също преминава границата. Ние мислим, че сега ще има голяма война, Трета световна война, защото ако Таджикиста и Пакистан започнат да воюват, Русия ще помогне на едните и може би Америка на другите. Китай и Идния също ще бъдат замесени. Ето защо Афганистан следва да бъде бойното поле на Третата световна война”, смята той.


74
Още по темата: войнаАфганистан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
0
 
! Отговори
Кхаан Крум преди 1 месец
Добри са им законите и държавата им ще функционира правилно ! Ако ония от фащ не измислят пак някоя ку. виенска провокация . Те са майстори на ку. виенските номера !
62
0
 
0
 
! Отговори
Великая Рус преди 1 месец
До 29 коментара ти добре разкрива душевното и психическо състояние в което си изпаднал ! След като не си получил дневната доза докато не напишеш простотията която са ти подготвили ! Психиатрията е най изходната алтернатива за теб и без право на интернет достъп!
61
2
 
2
 
! Отговори
Човека Коза преди 1 месец
Наказанията на талибаните ми се струват справедливи.
60
3
 
10
 
! Отговори
В. преди 1 месец
Ами Соломон Паси да си ги заведе у тях си да живеят.
59
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А дано почне с кеф ще скалпирам путин
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трета на дали ама най обикновено разграбване от съседите квото могат по време на безвластието 100%
57
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Трета световна като нищо можеше да стане заради Украйна. Донякъде заради Сирия. Обаче заради Афганистан и локална няма да стане.
56
0
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Не е толкова важен Афганистан за да се започва Светвна война заради него. След афганистанците като не искаха да воюват слещу талибаните, сега да си ги търпят и това е.
55
0
 
3
 
! Отговори
тиугиуът преди 1 месец
До Анонимен-Ще ги храним защото ти си ***.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
treta v Aganistan qqqq svobodno toq e lud
53
5
 
12
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 1 месец
На оркииите ите все войни им се привиждат, но някой друг да ги води.!.
52
0
 
5
 
! Отговори
Бачо Анго преди 1 месец
До ПолитическиКажи ми ***, коя страна от ЕС е дала политическо убежище на друг гражданин от съюза. Ти тия ги дрънкай на съселяните си в кръчмата след като сте обърнали по 3-4 шльокавицил
51
1
 
2
 
! Отговори
Бачо Анго преди 1 месец
До Терор в БългарияКато чета какви ги плещиш, малко ти е! Ако ми паднеш и аз ще те прасна през тиквата, та дано 2-3 гънки в мозъка се оформят
50
1
 
5
 
! Отговори
бай ганьо преди 1 месец
ахъмммм...идва дълго очкваното шоу!!!!ще дрънкат железа и в милата ви татковина ще се види кой на кого е човек!!!!....надавяйте се и си мислете че понеже сте нан някой човек ще се спасите!!!!.....вие какво си помислихте,че така като ви раздават лесно париички и ви вдигат заплатите и ви галят и се "грижат"за вас вие си помислихте че ще е все така?!?....нееее няма да е все така настъпват истинскките времена......да внимават в картинката тарикатите...това шоу за тях ще го направят!!!
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрън дрън та врън...Русия има военни договори с Таджикистан...и Таджикистан поиска военна помощ както си е по договор за да защити границата си с Афганистан...
48
7
 
18
 
! Отговори
до 34 преди 1 месец
Баба ти ванга не е предрекла нищо през живота си. На нея главно и се радваха разни коми величия който бяха луди на тема свръхестествено. Този списък с нейни предсказания до не знам си коя година е писан от руски журналист и няма нищо общо с Ванга. За разлика от теб съм ходил при нея едно време майка ми ме накара да я закарам и още съжелявам за загубеното време. Тази жена първо не можеше да говори и некав там се правеше на преводач. Да не говорим, че говорише пълни безмислици.
47
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
третата световна война е на меркел безумието с мигрантите. Превзеха Европа без бой. Въпрос на време смяната на генотипа...
46
3
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
Бъди спокоен, ти не храниш никой. Ти и теб не можеш да изхраниш. Аз ги храня и се радвам за това.
45
4
 
7
 
! Отговори
Термостат преди 1 месец
Христо Христов трябва да плащаш до девето коляно
44
7
 
21
 
! Отговори
Александър Асен преди 1 месец
В Афганистан се бият от петдесет години и няма Трета световна война...Тя започна с Covid 19 ,ще има още щамове и вируси и едва тогава и кютек.