Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване

Пред Bloomberg TV Bulgaria той коментира цените на тока и пътя на България към ОИСР
15 окт 2021 16:39, Анисия Иванова
28
Над 1 млрд. евро за модернизация на бизнеса в Плана за възстановяване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средствата в Плана за възстановяване, които са предназначи директно да подпомогнат бизнеса, са в размер на 1.2 млрд. евро. Това заяви в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgariaзам.-министърът на икономиката Красимир Киряков.

В студиото на бизнес телевизията той обясни, че от тях 840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити и дялово финансиране.

„Изпращането на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел може да се определи като добрата новина на седмицата. Ще дойдат свежи пари, които ще подпомогнат различните сектори на икономиката в страната“, каза той пред водещия Христо Николов.

Още по темата

Киряков обясни, че първите финансови средства ще дойдат в началото на следващата година. „По този начин ще се запълни един период, в който новите оперативни програми все още не са започнали. Така ще има ресурс, чрез който всеки ще може да работи по своето направление“, допълни той.

Зам.-министърът поясни, че във фокуса на това финансиране ще бъдат чисти технологии, иновации, технологична модернизация, закупуване на ново оборудване. Той добави, че извън посочената сума за подпомагане на бизнеса, в плана ще има допълнителни 200 млн. евро, които ще са предвидени изцяло за чиста енергия. Компаниите ще могат да кандидатстват и да получат нужните суми за монтиране на фотоволтаици на покривите на техните сгради.

„Методиката на кандидатстването ще бъде сходна с тази по оперативна програма „Конкурентоспособност”. Същият административен орган ще отговаря за обработката на подадените заявления и за оценката на проектите, които се борят за финансиране”, обясни още Киряков.

Повече за методологията на кандидатстване за финансирането, какво коментира зам.-министърът на икономиката за планирания на 19 октомври протест на работодатели и синдикати заради високите цени на електроенергията за небитовите потребители, както и за пътя на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – разберете от интервюто му за Bloomberg TV Bulgaria.

Цялото му участие може да гледате във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокопчо и други тарикати ще по лу пак нови перки без пари,щото вятърните са на голяма далавера.Плюс субсидийка всеки месец вали гърми ,лап!Добруджа е надупчена с перки,а земята заразена.В други държави вятърните се ползват 20 г. и 10 г.са длъжни за рекултивиране/ възстановяване/ на почвата от тежки метали.А тези компании които ще получат безплатно солари ,безплатно ли ще ги раздават на хората,А?
21
1
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Тиквата няма да краде от тях!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Вземам 5-6 гранта по 1 милион :)))
19
0
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
А за гражданите, както Б,а,й,д,ъ,н даде на американците кога???
18
0
 
1
 
! Отговори
ВЯРА И ЛЮБОВ преди 2 години
ЕВАЛА ЧАЛГАРИ И ЧЕРВЕНИ ХМЕРИ !ПО НАЙ ДОЛЕН МАЧИН СИ ПРИСВОЯВАТЕ ВЛАСТТА --РАДЕФ С ПП ПП И П НАЧЕЛО НА ПРЕВРАТА ! КАК ДОПУСНАХМЕ ТОВА???ААААА??
17
1
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
А за гражданите по 13000 лв., както Найден даде на американците????
16
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
АМИ, ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА НА "ПРОМЯНАТА"---'ОНЯ С ЮМРУКА ДА СИ НАПЪЛНИ ДЖОБА И ШКАФЧЕТАТА И ТОЙ.....ХАХАХАХА....ОТ "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА"....!!!!А , ВИЕ СИ ГО ИЗБИРАЙТЕ.....КОРНИ ЗАТОВА ЛЕГНА БОЛНА---ЩОТО ФИГУРАНТА Я ИЗПЪРЗАЛЯ.....!
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не трябваше ли да е работа на редовно правителство? Тия не трябваше ли да осигурят само изборите? Новото правителство ще дойде на власт без пари и с ограбени фондове.
14
0
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
Ще дойдат свежи пари, ама ако ви одобрят плана в Брюксел.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека раздаването почне сега. Народа плаща а той е пр.ост и иска ,,членство,, ДА ГО ОБЕРЕМ
12
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
"840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове), а 360 млн. евро ще бъдат раздадени под формата на кредити и дялово финансиране." Честито на Променените и поЧЕтените от Канадеца, Кокореца, Фатмоков и Мустафато... определени другАрЕ ще "залебят" с 1.2 милиарда, башка 2-та милиарда, които Специалния преведе във фондацията на Кокорестия и Канадеца... Пък нас ни чака радева зима...
11
1
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
АМИ,ТОВА Е "ПРОМЯНАТА"---ДА МОЖЕ И ФИГУРАНТА ДА ОСРЕБРИ "ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА"....И ДА ТРЪШНЕ НЕКОЕ ЕВРО У ДЖЕБ....ХАХАХА...
10
0
 
11
 
! Отговори
ГНУСЕН ЕКО Ин Грабеж преди 2 години
Нова порции пари за крадене от мутрите с фалшиви еко иновативни проекти докато хора ще мизеруват и умират Истински пир по време на чума си правят !!!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досегашната корупция, породена от европейското финансиране, я лекуваме с още от същото. Гасим пожара с бензин.
8
0
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
840 млн. евро са предвидени за безвъзмездна помощ (грантове) ----///---- Това директно означава корупция, назначени капиталисти, увеличение на социалното неравенство и в крайна сметка фашизъм.
7
0
 
6
 
! Отговори
сал преди 2 години
че то фиимите с тези цени на тока в момента гии дават за 1 месец. Е това му се казва да ти взеат хляба ии да ти подхвърлят трохите. Все повече се беждавам, че за България ЕС е вреден
6
0
 
6
 
! Отговори
Егати правителството преди 2 години
ТЪРГОВИЯТА ЗАПОЧНА----ЩОМ ЩЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА" ЧИСТА ЕНЕРГИЯ"..ЗНАЧИ ЩЕ ПОЧНАТСЪКРАЩЕНИЯ В ТЕЦ-овете на МАРИЦИТЕ....!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да са плашитиии .Новината че пак ще се печата за да се раздава вдигна цената на биткойна на 59 880 $ . Тези заводи вие ги раздавате на такива като Киро гела . А честит ви еврокомунизъм.
4
0
 
6
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
За бизнеса, социални и др. има А ЗА НАС НАРОДА......??? КОГА ЩЕ ПОМИСЛИТЕ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА???
3
0
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 години
То ше е една идилия с тоя план... Ше едно изнудване от страна на еурогейците... А Народа няма да види и лев!